Een beetje respect graag!

Leestijd: 2 minuten

Wat betekent dat eigenlijk: Respect hebben

Ik ontdekte laatst, dat respect eigenlijk best een moeilijk begrip is. Wat is respect eigenlijk? Wat zeg je als je om respect vraagt? Je komt het in verschillende gezegdes tegen, zoals: Respect afdwingen, Respect verdienen, Met alle respect….

Je kunt respect hebben voor iemand, maar je kunt ook respect hebben voor iets (voor de natuur bijvoorbeeld, of voor iemands mening).

Wat houdt dat dan in, en wanneer heb je dan respect. Aan wat voor voorwaarden moet iets voldoen om respect te krijgen. Wat betekent respectvol met elkaar omgaan.

Wat houdt het in?

Laten we eens onderzoeken wat de betekenis is. Doe mee met mijn brainstorming 😉 :

Volgens mij  heb je respect voor iemand die je bewondert, waar je tegen op kijkt, die je zeer waardeert, die iets doet of gedaan heeft wat jij zeer waardevol vindt. Het houdt dus verband jouw waarden, en/of met dingen die jij heel moeilijk of bijzonder vindt. Dit soort respect komt eigenlijk als vanzelf.respect

In het woordenboek staat: ‘gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens’, en in Wikipedia: ‘aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden’.

Nog meer?

Maar….. je kunt ook respect hebben voor iemands mening. En dan hoeft het niet te betekenen dat je die mening waardeert, of ‘waardevol’ vindt. Tenminste, niet in de betekenis van dat je het goed vindt, en het ermee eens bent. Je kunt respect hebben voor iemands mening, terwijl je het er totaal mee oneens bent. Je laat die mening echter wel ‘bestaan’, het mag er zijn. Dat is juist mooi, dat je een andere mening kunt hebben dan iemand anders, en dat beide meningen ‘mogen bestaan’. Dat is respectvol.

Daarom ….

respectDat brengt mij op de volgende betekenis van respect. Respect hebben voor iets of iemand betekent, dat dat iets of die iemand ‘er mag zijn’. Het is dus eigenlijk iets of iemand erkenning geven. Je gunt het/hem een plaats. Dat hoeft dus niet te betekenen, dat je het eens bent met die persoon of met die mening, maar wel, dat die mening er mag zijn. Je ‘houdt dus rekening met’. Eigenlijk is het gewoon ‘iemand of iets oprechte aandacht geven’, laten merken dat je hem of het ziet. Zo kun je dus (gelukkig) respectvol met elkaar om gaan, ook al ben je het niet eens met elkaar.

En respectloos ……respectloos

Respectloos daarentegen is dus eigenlijk ‘de maling hebben aan’. Je houdt dan geen rekening met de ander, met het andere.

respectIk hoop, dat dit ‘onderzoekje’ laat zien, dat het belangrijk is om respect te hebben voor elkaar. Iedereen wil gezien worden, respectvol behandeld worden. Iedereen ‘verdient’ een plek op deze aarde. Het is niet leuk, als iemand net doet of jij er niet bent, als iemand niet naar je luistert bijvoorbeeld. Dat is heel respectloos. Maar ook dingen, die waardevol zijn, zoals de natuur en iemands mening verdienen een plek.

Ik vond nog een mooie aanvulling over respect: ‘Respect: Komt van re-spect; dus nog eens, (beter) kijken naar de ander, waardoor je de kwaliteit van die ander beter waarneemt, en je jezelf wat minder belangrijk maakt ten opzichte van die ander (creëert bescheidenheid). Ik kan me hier wel in vinden.

Vraagje aan jou: kun je het met me eens zijn? Of zie jij het toch anders? (Met alle respect 😉 )

Deel dit via:

1 reactie

  1. Ria Huveneers

    Helder en duidelijk.
    Bij het schrijven van een boek vond ik jou beschrijving van respect op internet.
    Dank je wel.
    Ik had graag dat je per email reageert. Ik heb een vraag aan je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software