Een mens is gemaakt voor relatie

Leestijd: 3 minuten

Een mens is gemaakt voor relatie

Hier ben ik van overtuigd. Eenzaamheid kan een mens letterlijk ziek maken. Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen (zoals van elk psychisch probleem). Lichaam en geest zij met elkaar verbonden; staan niet op zichzelf.

Je kunt niet zonder

Nu ben ik zelf nogal introvert, en ik kan best heel goed op mezelf zijn. Ik zoek niet snel de contacten op, omdat ik er gewoon niet extreem veel behoefte aan heb. Maar ik merk zeker wel, dat je niet zonder kunt. Soms voel ik heel sterk de behoefte om even contact te maken. Even gedachten uitspreken, gedachten wisselen met een ander. Even weten, dat je niet alleen op de wereld bent.

Nu heb ik gelukkig een lieve man, en geweldige kinderen en kleinkinderen, lieve vrienden en familie die ik zou kunnen bellen (hoewel ik dat niet snel doe 😉 ), maar stel, dat je dat niet hebt. Waar haal je dan je contacten vandaan? Ik denk vooral uit de dagelijkse dingen zoals een praatje met de buren, contacten in de winkel, bezoek aan clubs en verenigingen. Hoe erg is het dus, dat veel van deze spontane en geplande contacten opeens (dreigen te) verdwijnen. Niet meer onbezorgd winkelen (vooral niet meer dan nodig is), niet meer gezellig naar je club of vereniging om bij te kletsen lekker met elkaar bezig te zijn, niet meer gezellig met elkaar een dagje weg, of even bijkletsen in een restaurantje. De lol is er af.

Hoe overleef je dit?

 

Het is belangrijk, dat je niet de angst laat overheersen. Zie de betrekkelijkheid van alles. Wees bewust van de tijdelijkheid van alles. We weten niet hoe lang deze situatie zal duren, maar ooit wordt het weer anders. We zullen misschien nieuwe wegen moeten zoeken; ik hoop, dat we die met elkaar vinden.

Hoe dan ook, we zijn contacten nodig

Laten we elkaar dus op de een of andere manier blijven “zoeken”. Ik denk aan kleine vaste vriendengroepen. Als je de omvang van de contacten beperkt, kun je best contact onderhouden met een kleine groep. En dat zal denk ik vooral je familie zijn, maar ik kan me ook heel goed voorstellen, dat je, als alleengaanden bijvoorbeeld, elkaar opzoekt en ondersteunt. Ik hoop, dat er voor ons allemaal op de een of andere manier aan deze behoefte kan worden voldaan. Heb ook oog voor mensen in je omgeving die misschien behoefte hebben aan contact en het niet vanzelfsprekend hebben.

Investeer

Investeer ook vooral in (een beperkt aantal) contacten die je hebt, zodat ze waardevol zijn en de moeite waard. Geen investering in kwantiteit dus, maar in kwaliteit. Zo houd je je relaties gezond. We moeten toch weer meer binnen blijven met elkaar, dus gebruik die tijd goed. Doe leuke dingen met elkaar, doe spelletjes (als je daar van houdt), heb gesprekken met elkaar, ga uitgebreid tafelen, plan een filmavond; heb het gezellig met elkaar.

Hieronder een pagina met een link naar een waardenlijst (waarden zijn thema’s die jij belangrijk vindt in het leven; die jouw richting bepalen). Bespreek eens met elkaar wat jullie waarden zijn en waarom. Kies bijvoorbeeld elk 5 waarden uit, en vertel om de beurt wat jij belangrijk vindt aan die waarde(n). Misschien kunnen jullie een overlap vinden in jullie waarden, maar heb je een verschillende reden om het belangrijk te vinden. Bespreek dat met elkaar. Of misschien hebben jullie hele afwijkende waarden. Vertel de ander de positieve dingen van de door jou gekozen waarde. Zo verbreed je je horizon, en leer je elkaar beter kennen.

Ga naar deze pagina om de lijst te downloaden.

Ik wens je goede contacten.

En: heb jij eens behoefte aan een gesprekje, gewoon, omdat je je soms alleen voelt? Schroom dan niet om mij te bellen. Ik wil alle tijd voor je maken. Bel mij op 06 36 26 90 13.

(En als jij dat niet nodig hebt kun je blij en dankbaar zijn voor wat je hebt 😉 )

Wil je reageren? Dat kan hieronder.

Deel dit via:

2 reacties

  1. Leni

    Dag Inge, mooi dat je de mogelijkheden in de huidige situatie benoemt in plaats van alleen te kijken naar de beperkingen.

    • Inge

      Dankje Leni voor deze analytische opmerking. Zo had ik het zelf nog niet gezien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software