Gevoelens van negativiteit

Leestijd: 2 minuten

Negatieve gevoelensnegatief

Soms zijn er periodes, dat ik constant het gevoel heb dat ik beoordeeld word.

Dat is zo’n negatieve periode, zo’n periode, dat ik gewoon ‘niet lekker in mijn vel zit‘. Ik heb dan het gevoel, dat ik niets goed kan doen, dat niemand ‘op mij zit te wachten’, dat het niet uitmaakt wat ik zeg of doe, het is toch niet belangrijk. En op dat wat ik doe is altijd wel iets aan te merken. Het kan altijd beter, en het is nooit goed.

negatieve gedachtenNee, niet een ander

Niet, dat een ander dat zegt; nee, dat zeg ik zelf. Het zijn mijn eigen gedachten en mijn eigen ogen waar ik door kijk.

Ik heb vervolgens dan heel erg de neiging om het mezelf kwalijk te nemen dat ik me zo voel. “Je doet het zelf, het zijn jouw eigen gedachten. Moet je maar niet zo negatief denken, daar word je toch ook niet vrolijk van?!” En dan is het cirkeltje weer rond; kan ik me nog veel beroerder gaan voelen.

Beslissing

Ik heb nu een beslissing genomen. Ik mag me down voelen, dat is helemaal niet erg. Iedereen zit wel eens niet lekker in z’n vel; nou en. Het hoeft niet altijd perfect te gaan. En het gaat wel weer over, als je het jezelf maar toestaat. Geen gepreek tegen mezelf, dat ik anders moet denken; dat ik geen reden heb om negatief te zijn (want ik heb inderdaad geen reden om negatief te zijn; ik ben ontzettend gelukkig. Ik voel het soms alleen niet zo.) Gewoon geduld hebben.

De zon

En als de zon dan wat meer schijnt -zoals de laatste dagen – dan voel ik me gelijk al weer wat minder down. Dan schijnt de zon ook weer wat meer in m’n hart. Dan merk ik weer, dat het leven gewoon een op en neer gaan is van verdriet en geluk, van pijn en hoop, van voorspoed en tegenspoed, van regen en zonneschijn. We kunnen de dingen waar we invloed op hebben proberen te veranderen – daar is niks mis mee – maar soms is het nou eenmaal niet zo gemakkelijk om (iets) te veranderen. Dat kunnen we dan maar beter accepteren, zodat we er minder last van hebben.

Beweging

Als er geen duidelijke oorzaken zijn die veranderd kunnen worden, zodat het probleem is opgelost, kun je maar beter geduld hebben, totdat het weer voorbij gaat. Niets is tenslotte voor altijd. Het leven is constant in beweging. Zonder beweging is iets dood.

 

Geen vraag deze keer van mijn kant, maar een wens voor jou: Dat je veel zonneschijn mag ervaren, met af en toe wat regendruppels, zodat er ook sprake kan zijn van groei.regenboog, hoop

Zonnige groet,

Inge van der Woude

 

Deel dit via:

8 reacties

 1. Karin van der Meer

  Mooi besluit, Inge. Vanaf daar kun je verder groeien. Op naar nog vele regenbogen! 🙂

  • Inge

   Dank voor je leuke reactie Karin. Ik hou van regenbogen 🙂 . En daar is regen voor nodig 😉 .

 2. Elisabeth

  Hartelijk dank Inge voor je mooie wens aan iedereen. Vooral de zin over groei, spreekt me erg aan.

 3. Els

  Dank je wel voor je wens Inge en op naar de zomer met veel, heel veel zonneschijn.

 4. Claire

  Lieve Inge
  Acceptatie van wat is, is een groot goed. Door je emotie te omarmen wordt deze gezien en gehoord, in feit erkend, en kan deze door de achterdeur verdwijnen. Mooi dat je het besluit genomen hebt. Zoals je al aangeeft is gedachten management de sleutel.
  Ik wens je vele zonnige- en loslaatmomenten voor een gelukkig leven 🙂
  Liefs

  • Inge

   Mooi omschreven Claire, dank je wel.
   Lieve groet.

 5. Renée Daniëls

  Mooie beslissing, Inge. “Iedereen zit wel eens niet lekker in z’n vel”, dat mag zeker de ruimte krijgen!

  Zelf moet ik daar wel een tijdslimiet aan stellen, omdat ik ervaring heb met héél langdurig niet lekker in je vel zitten.
  Dus ik mag van mezelf even ‘zwelgen in zelfmedelijden’. Dan zit ik rustig een hele dag in m’n badjas op de bank te sippen. Soms zelfs twee.Daarna zoek ik dan iets (te doen) waar ik vrolijk van word.

  Ik hou namelijk ook van regenbogen – en die krijg je alleen maar als de zon erbij is. 😉

  • Inge

   Inderdaad Renée, er is ook zon nodig voor een regenboog. Die moeten we er dan vaak even bij zoeken. Goed om daar inderdaad bewust van te zijn. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software