Leestijd: 3 minuten

Gebruik je kwaliteiten goed en voorkom, dat je in je valkuil stapt

Ik heb het de vorige keer gehad over diverse ‘tegenovergestelde’ kwaliteiten. Ik wil dat in deze blog nog iets verduidelijken. Ik hoop, dat je hiermee meer inzicht krijgt hoe je voorkomt, dat je in je valkuil stapt.

Ik zal twee kwaliteiten nader belichten.

Flexibiliteit

Wanneer ben je flexibel. Als je flexibel bent sta je open voor verandering. Je durft je mening te wijzigen als je merkt, dat een andere mening beter is. Je durft eerlijk te zijn naar jezelf, en je durft te veranderen als de situatie daar om vraagt. Je houdt van verrassingen. Je vindt het niet erg als dingen ineens anders gaan dan je had verwacht. Je past je daar gemakkelijk in aan. Je bent creatief genoeg om in onverwachte situaties iets nieuws te bedenken en in te spelen op de nieuwe situatie. Dat maakt het leven boeiend en interessant. Het is nooit saai.verrassing

Maar als flexibiliteit doorslaat kan het wispelturigheid worden. Je bent snel uitgekeken op iets, het moet telkens anders. Je verandert maar zo van mening, omdat die andere mening ook wel wat heeft. Je gooit je plannen ineens overboord, omdat je die andere ideeën toch beter vindt. Je wordt daarmee behoorlijk onbetrouwbaar, omdat het zó maar anders kan gaan dan je gezegd hebt.

Betrouwbaarheid

Wat houdt betrouwbaarheid in. Als je betrouwbaar bent kunnen anderen op je rekenen. Ze weten waar ze aan toe zijn, want je houdt je aan wat je gezegd hebt. Heb je beloofd iets op een bepaald moment te doen, dan doe je dat ook. Je maakt plannen om iets op een bepaalde manier te doen, en houdt je daar ook aan. Je wijkt niet af van wat je gezegd hebt. Beloofd is beloofd.

Als betrouwbaarheid doorslaat kun je star worden. Als de situatie om verandering vraagt kun je niet meebewegen. Je blijft vasthouden aan het oorspronkelijke plan, ook al zou het beter zijn het roer om te gooien.

Valkuil

Je ziet, dat doorslaan nooit goed is. Als een bepaalde eigenschap echter heel sterk bij jou aanwezig is – dat wordt kernkwaliteit genoemd – dan is het gevaar van de ‘valkuil’ ook groter. Een valkuil is namelijk een doorgeschoten kernkwaliteit. Om dat gevaar te ‘bedwingen’ kun je gebruik maken van het zogenaamde positief tegenovergestelde. Als je kernkwaliteit dus bijvoorbeeld betrouwbaarheid is, kun je wel wat flexibiliteit gebruiken als deze betrouwbaarheid dreigt door te slaan.

Uitdaging

Zoals ik ook in mijn vorige blog schreef, is het heel persoonlijk wat er tegenover een kernkwaliteit gezet kan worden. Je kunt deze zogenaamde uitdagingen – zoals dat genoemd wordt in de theorie van Daniel Ofman over kernkwaliteiten – vaak makkelijker vinden door op zoek te gaan naar je allergie. Als je zelf heel betrouwbaar bent, heb je grote kans, dat je je mateloos ergert aan mensen die ‘met alle winden mee waaien’. Deze allergie heeft echter ook een kwaliteit in zich, die jij heel goed zou kunnen gebruiken; in dit geval flexibiliteit. Dat is jouw uitdaging.

Allergieën allergie

Zo ontdek je, dat je het meeste kunt leren van de mensen waar jij allergisch voor bent, doordat ze (doorgeslagen) gedrag laten zien waar jij wel iets van zou kunnen gebruiken.

 

Ik hoop, dat het duidelijk genoeg is. Hierbij nog een link waar de informatie nader wordt uitgelegd. Heb je er nog vragen over, stel ze dan gerust hieronder.

Ik vind het ook leuk te horen of je dit herkent in je eigen leven. Zijn er voor jou allergieën waar je stiekem misschien wel een beetje jaloers op bent? Welke kernkwaliteiten bezit jij, waarbij je moet oppassen dat het niet doorslaat? Laat het me in een reactie weten.

 

Deel dit via: