Leestijd: 4 minuten

Herken je dit?

Herken je dit? Je fietst ergens en er wordt wat negatiefs tegen je geroepen. Je doet niks verkeerd, maar ze schelden je de huid vol.

Of: Een collega heeft commentaar op je, terwijl dat helemaal niet terecht is. Je doet zó je best, en dan word je zo afgesnauwd.

Je houdt er een rotgevoel aan over, en hebt er de hele dag verder last van.

Het tegengestelde kan natuurlijk ook gebeuren

Je bent wat down en bent op weg ergens naar toe, en ineens zie je een bekende die jou vrolijk groet en blijkbaar ‘blij’ is dat hij je ziet.

Of je bent in een winkel, en je hebt haast en bent er helemaal negatief en sjagrijnig van. Dan zegt iemand ineens heel aardig tegen je ‘gaat maar voor hoor, ik zie dat u haast hebt’.

Dat kan je ineens helemaal opbeuren. Je wordt er vrolijk van.

Invloed

Hele alledaagse voorbeelden die laten zien, dat je beïnvloed kunt worden; op een negatieve, maar ook op een positieve manier. Vaak heeft ‘de zender’ helemaal niet door wat zijn invloed is. De negatieve ‘beïnvloeder’ is totaal niet bezig met de ander, maar is zelf gewoon negatief. De positieve ‘beïnvloeder’ voelt waarschijnlijk ook niet de impact van zijn vrolijke opmerking. Hij/zij is gewoon wie hij is. Zo zie je, dat je beïnvloed kunt worden door anderen, en dat dat je dag verder kan bepalen. En….. dat je dus ook zelf iemand zo kunt beïnvloeden; wees daar ook bewust van.

Vlindereffect

 

Een ’theorie’ die met beïnvloeding te maken heeft is het zogenaamde ‘vlindereffect‘. Dit houdt globaal in, dat kleine handelingen tot grote gevolgen kunnen leiden. De naam komt van een metafoor die in 1961 werd gebruikt door Edward Lorenz om aan te geven dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas zouden kunnen veroorzaken (volgens Wikipedia). Dit is natuurlijk niet realistisch, maar het wil zeggen, dat een kleine verandering in ‘chaotische systemen’ (zoals het weer en de beurshandel, en ook in iemands leven) grote gevolgen kan hebben. De term wordt ook gebruikt in de psychologie als het gaat om trauma’s bijvoorbeeld. (Lees hierover op deze site.) Als jouw dag bepaald of in elk geval beïnvloed kan worden door een ander, en jij maakt daardoor een andere keuze, doordat je je anders voelt dan voorheen, dan heeft het dus invloed gehad. Jij kunt op jouw beurt ook weer een ander beïnvloeden, die weer ….. enz.
Al met al: kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben.

Verbonden

Alles wat gebeurt heeft invloed. Iets kleins kan iets groters in werking zetten. En als er veel ‘samenlopen van omstandigheden’ zijn, kan dit grote gevolgen hebben. En daar kun jij een schakel in zijn. Niets staat op zichzelf; alles is met elkaar verbonden.

Heel verdrietig

verdrietig

Een zeer dramatisch voorbeeld uit onze omgeving (ik twijfel om dit op te schrijven, maar ik doe het toch – om te laten zien hoe invloeden hun uitwerking kunnen hebben).

In onze omgeving was een jongeman die op een bepaald moment zijn leven goed voor elkaar had. En dat was best bijzonder, want dat ging bij hem niet vanzelf. Hij had het psychisch niet gemakkelijk laten we maar zeggen, en hij had er hard voor gewerkt om zover te komen, met hulp van zijn ouders. Totdat hij op een dag in elkaar geslagen werd door jongens uit de buurt. Van het één kwam het ander, en door ‘samenlopen van omstandigheden’ gebeurde er heel veel. En dan voornamelijk in het negatieve. Hij werd opgenomen (op een plek waar hij eigenlijk niet hoorde), hij ‘werd verhuisd’, hij werd niet begrepen en niet gehoord, er werden beslissingen genomen die niet verstandig waren onder invloed van anderen. Hij zakte af, hij kreeg geen goede hulp. Soms krabbelde hij weer op, ‘ontmoette’ hij iemand die hem wèl zag en begreep, en leek er weer een soort van toekomst te ontstaan, maar vaak werd hij weer ‘in de steek gelaten’; totdat het niet meer ging, en hij een einde aan zijn leven maakte. En dit doet ontzettend veel pijn om te zien.

Anders

Het had volgens mij zo anders kunnen gaan. Als er meer ‘goede dingen’ gebeurd waren, en er niet zo veel onrecht gebeurd was. Als hij gezien en begrepen was. En dat is niet te wijten aan één persoon, maar is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Ik weet ook wel, dat het niet altijd te voorkomen is, maar het zou zoveel beter kunnen zijn als ieder ‘zijn menselijke verantwoording’ zou nemen.

WO2

Misschien een vreemde vergelijking, maar ik moet ook denken aan de tweede wereldoorlog. Eigenlijk één man, die zoveel teweeg kan brengen, hoe is het mogelijk. Zoveel invloed als deze man had. En anderen volgden, soms misschien onnadenkend, gewoon, omdat iedereen het doet, of omdat ‘de autoriteit’ het zegt. Geen verantwoording nemend voor eigen handelen. Een mens is een ‘kuddedier’, volgt graag de ander, en vindt het lastig om in zijn eentje te staan waar hij voor staat (over het algemeen). Een mens schuift van nature ook graag de schuld op een ander. Het is moeilijk, om schuld toe te geven. Als ieder zijn eigen verantwoording zou nemen, zouden sommige dingen anders gaan. Soms staat er een sterk persoon op, die durft te zeggen waar het op staat, en dan durven er volgers te komen.
Bekijk hier een uitzending van ‘Over de kop’ over groepsdruk (start bij 1:26). Zeer interessant.
En tot slot nog een zeer interessant filmpje over een experiment in een wachtkamer. Bekijk die hier.

Experiment van Milgram

Ik wil in dit verband ook het Experiment van Milgram noemen. Ik vind het haast te heftig om te zien en te lezen, maar des te belangrijker is het, om hiervan doordrongen te zijn. Dit was een experiment waarin mensen worden ‘aangemoedigd’ een ander persoon (uiteindelijk) dodelijke schokken te geven. Je kunt gewoon niet begrijpen, dat dit kan. Op deze site staat een hele uiteenzetting over dit experiment, en ook op Wikipedia kun je er meer over lezen.

Andere ‘verantwoordelijkheden’

Ik denk ook – voor je gevoel iets minder heftig, maar uiteindelijk ook zeer belangrijk – aan de plastic soep waar we zoveel over horen/gehoord hebben. Dat is niet het werk van één persoon; het komt van wereldwijd ‘wangedrag’. Lees hier, wat jij daar zelf aan kunt doen.

Welke vleugelslag kun jij maken

Soms blijkt het moeilijk te zijn je verantwoording te nemen, vooral als ‘de lijntjes’ wat vaag zijn; als je minder verbonden bent met iemand, en als het niet duidelijk is wat je verantwoording is en wat je kunt doen; dan wordt het lastiger. Hoe meer mensen echter hun best doen voor anderen en hun verantwoording voelen en oppakken, hoe beter het met alle mensen gaat. Maak bewust je keuzes. Ieder heeft zijn eigen gaven en talenten. Kijk waar die van jou liggen, en doe er iets mee. Ontdek wat jij kunt betekenen voor en in deze wereld. Misschien is één vleugelslag al genoeg. Doe dan ook die vleugelslag en maakt het verschil.

Laat jij je snel beïnvloeden? En ben jij je bewust van de invloed die je hebt op anderen?
Laat het me weten in een reactie hieronder.

Deel dit via: