Leestijd: 2 minuten

Alles op zijn tijd

cocoons-329070_1920Ik werd me er – naar aanleiding van een uitleg afgelopen zondag over een gebeurtenis die beschreven staat in de Bijbel – opnieuw bewust van hoeveel prachtige voorbeelden er in de Bijbel, in het leven, en in de natuur zijn, die model kunnen staan voor hoe het leven ‘in elkaar zit’, en hoe wij het beste kunnen leven. We kunnen zoveel leren van dagelijkse dingen!

Ik wil deze keer één ding noemen, waar heel veel voorbeelden van in de natuur te vinden zijn.  Ik wil het hebben over: ‘Alles gebeurt op zijn eigen tijd.

Kijk bij voorbeeld naar de vlinder. Deze moet nogal een worsteling doorstaan om uit zijn cocon te komen. Als je die worsteling ziet, zou je kunnen denken ‘Laat ik een handje helpen’, en de vlinder uit zijn cocon bevrijden. Maar ….. als je dat doet ….. zal de vlinder nooit kunnen vliegen. Hij heeft die worsteling nodig. En denk aan het groeien van een plantje. Als het plantje voorzichtig zijn kopje boven de grond steekt, zou je een handje willen helpen door aan het plantje te trekken. Maar ja …… dan trek je de wortels uit de grond; je kunt het niet forceren.

Ik moet ook denken aan de quote ‘The teacher appears when the student is ready.’ Dit zegt, dat een student pas datgene leert van de onderwijzer als hij daar zelf aan toe is. Je herkent het vast wel. Als de dingen nog te moeilijk voor je zijn, neem je het niet op. Het kan zelfs zo zijn, dat je het helemaal niet hoort. Het moet op het juiste moment ‘worden aangeboden’ wil het binnen komen.

Een van onze dochters had vroeger moeite met het leren van de tafels. Ze begreep er echt helemaal niets van. Ik heb toen op allerlei manieren geprobeerd het uit te leggen, maar ….. het kwam niet binnen. Je zult begrijpen, dat ze het nu, nu ze volwassen is, allang heeft geleerd. Alleen …. op háár tijd.

Soms kun je, door er constant mee bezig te zijn, best wel iets voor elkaar krijgen, maar dat zal dan geforceerd gaan. En het is de vraag, of dat verstandig is. Neem/accepteer gewoon de tijd die nodig is, dan komt het heus wel goed. Alles op zijn tijd.5a. Voor alles is een tijd.

Heb jij ook zulke voorbeelden? Van jezelf, of van je kinderen? Ik vind het leuk, als je me dat laat weten.

Deel dit via: