Leestijd: 2 minuten

Overgeleverd aan ons brein?

Veel wetenschappers beweren, dat we min of meer overgeleverd zijn aan ons brein. We doen dingen zonder er zelf voor te kiezen. Je brein reageert gewoon ‘automatisch’, daar kun je niets aan doen. Het gaat buiten je bewustzijn om.

Ik ben het daar totaal niet mee eens

Ik ben van mening, dat je vanuit een vrije keuze ook echt keuzes kunt maken. En natuurlijk gaan er ook dingen ‘automatisch’, onbewust. Je reageert gewoon, vanuit een ‘oergevoel’. Maar …. als je ergens vaker over nagedacht hebt kun je zeker bewustere keuzes maken. Voorwaarde is echter wel, dat je er over nagedacht hebt.

Nadenken

Misschien  houd ik daarom wel zo van quotes. Die laten je nadenken, en dat is goed. Door na te denken over de dingen van het leven vorm je je een mening erover. En dat helpt je om op andere momenten (goede) keuzes te maken. Vaak/soms zul je je mening ook weer wijzigen. Dat komt, doordat je erover nadenkt, en tot andere inzichten komt. Heb je een bepaalde mening over iets, dan zal dat je keuze beïnvloeden. Dus …. je bent niet ‘overgeleverd’  aan je brein, je vormt je brein. Je maakt zelf keuzes op grond van wat je eerder voor mening hebt gevormd.

Verantwoordelijk

Je bent ook verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Je bent ‘verplicht’ om er over na te denken. Het kan toch niet zo zijn, dat je je kunt verschuilen achter ‘je brein’. Zorg, dat dat goed gevormd is, door na te denken over allerlei dingen, en bewust in het leven te staan. We zijn toch geen redeloze dieren?! We zijn mensen met een vrije wil, en een verantwoordelijkheid waarmee we goed moeten omgaan.

Je brein de baas

Hersenwetenschapper André Aleman – hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie in Groningen – heeft er een boek over geschreven: “Je brein de baas. Over de rol van bewust denken.” Wil je meer hierover lezen (en horen), kijk dan op deze pagina, waar ook een video-opname staat van een lezing met André Aleman en Jacob Jolij.

En kinderen?

nadenken kindEn met dat bewust denken kun je niet jong genoeg beginnen. Leer kinderen waarom ze dingen wel of niet doen. Leer ze zelf nadenken, en zelf verantwoordelijkheid nemen. Niet ‘omdat ik het zeg’, wat je vroeger nog wel hoorde (en ik vrees, dat dat soms nog steeds wel gezegd wordt), maar omdat ze zélf zien wat de gevolgen zijn als je iets wel of niet doet.

Grenzen

En natuurlijk zijn er grenzen. Als je kind zonder te kijken oversteekt pak je hem of haar wel vast als er een auto aankomt. Het gaat een beetje ver als je je kind onder een auto laat lopen om te laten ervaren wat er dan gebeurt. Maar ik denk, dat de grenzen vaak wel wat verder gelegd kunnen worden, zodat ze wel zelf de gevolgen ervaren. Daar leert het namelijk het meeste van. Dan leert het over oorzaak en gevolg; en dat is belangrijk.

Zelfbewuste mensen

Geef je kinderen de kans om te leren nadenken. Daar hebben ze hun hele verder leven profijt van. Het maakt hen tot sterke, zelfbewuste mensen die weten waar ze voor staan.zelfbewust

Vind jij het lastig om je kind(eren) ‘vrij’ te laten? Mogen ze van jou ‘foute keuzes’ maken? Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. Je kunt helemaal onderaan een reactie plaatsen.

Deel dit via: