Leestijd: 2 minuten

Ben jij uniek?

Laat ik je uit de droom helpen. Niets wat jij doet is uniek. Alles wat je denkt, zegt en doet ismuziekstuk ooit al door anderen gedaan; niets bijzonders. Maar… Wat jou bijzonder maakt is de combinatie van al deze dingen. Zoals letters of muzieknoten op zich niet bijzonder zijn, maar wel unieke boeken of muziekstukken kunnen vormen. Er zijn ontelbare mogelijkheden met dezelfde ‘ingrediënten’. Er zijn zóveel combinaties mogelijk, dat dát je juist uniek maakt. Er is niemand zoals jij.

Nooit de enige

 

gloeilampMaar je bent dus nooit de enige met een bepaalde gedachte. Soms krijgen meerdere mensen dezelfde ideeën, onafhankelijk van elkaar. Zoals ook de gloeilamp door meerdere personen is uitgevonden bijvoorbeeld (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gloeilamp: geschiedenis en uitvinding). We hebben als mensen gewoon veel overeenkomsten. We zijn ‘van hetzelfde soort’. En toch is er niemand gelijk.

(H)Erkenning

Ik heb herhaaldelijk gehad dat ik een uitspraak tegenkwam die ik zelf ook al eens in een blog (of spreuk) had gedaan. Aan de ene kant ben ik dan ’teleurgesteld’ (ik dacht dat ik uniek was 😉 ), maar aan de andere kant laat het zien dat er meer mensen denken zoals ik. En dat is eigenlijk heel leuk om te zien. Dat is een fijn gevoel; het is een vorm van erkenning. Het laat je beseffen: ik sta nooit alleen. Dat dat een goed gevoel geeft heeft te maken met dat wij geschapen zijn voor relatie. We hebben elkaar nodig.

Boeiend

spreuk over uniek zijn

Ik ben precies als jij, maar dan heel anders.

Het is fijn om ‘erkenning’ te krijgen. En toch is het ook heel goed en nuttig om andere meningen en inzichten te horen. Dat maakt het ook boeiend vind ik. Dat vormt je ook. Het scherpt je. Het dwingt je om na te denken over je eigen overtuigingen. En dat is altijd nuttig. Ik vind het boeiend als iemand andere inzichten heeft dan ik. Dat biedt mogelijkheden. En vaak denk ik: ik ben een ‘algemeen soort’, maar soms denk ik ook: hoe kan iemand zó denken. Dat laat dus de beide kanten zien: aan de ene kant net zoals ieder ander, maar aan de andere kant totaal anders. Het blijft boeiend.

Invloed

Je bent als persoon dus wel uniek, maar natuurlijk word je wel beïnvloed door je omgeving. Alles wat je hoort en ziet heeft invloed op hoe jij denkt. Goed om ook daar bewust van te zijn, en om (tot op zekere hoogte) je te laten beïnvloeden. Kies je ‘omgeving’, kies je gedachten en je mening. Het vormt wie jij bent. Kies waardoor jij je laat beïnvloeden. Kijk naar iemands gedrag en uitingen, en bepaal zelf, of jij dat een voorbeeld vindt voor jezelf. Ben je het er mee eens? Kun je er achter staan? Dan is de invloed van zo iemand niet erg, maar juist opbouwend. Je kunt er iets van leren.

Groeien

groeiZo kunnen we groeien tot mensen die we willen zijn.  Uniek, en bewust. Kiezen wat jij belangrijk vindt. Weten waar je door beïnvloed wordt, en daar voor open staan of niet. En je zult ongetwijfeld door de tijd heen ook veranderen. Anders zou je nooit leren. Leren is veranderen. Dat maakt je eigenlijk nog meer uniek. Je bent niet statisch. Je bent altijd in ontwikkeling. (Als je wilt tenminste 😉 )

Voel jij je vaak uniek? Of denk je ook vaak ‘ik ben net als ieder ander’? Ik ben heel benieuwd.

Deel dit via: