Leestijd: 2 minuten

Vraag jij gemakkelijk hulp?

Ik heb het de vorige keer (op mijn andere site, van de kindercoaching) gehad over de ander willen helpen. Deze keer wil ik het hebben over ‘de andere kant’: hulp vragen. Ik denk dat de meesten het makkelijker vinden om hulp te geven dan om hulp te vragen. Dat heeft naar mijn idee ook weer te maken met het feit dat je je tekort vindt schieten, niet als deskundig gezien wordt, als je hulp vraagt (zie ook vorige blog).

Kun je er echt niet tegen?

 

Raak je zelfs geïrriteerd als een ander jou hulp aanbiedt? Hoe komt dat dan? Denk je, dat je het zelf moet kunnen? Denk je dat je tekort schiet? Of zijn er nog andere redenen voor? Interessant en nuttig om over na te denken.

Twee weten (en kunnen) meer dan één

helpen

We (tenminste, ik wel) hebben vaak het gevoel van ‘ik kan het zelf wel’, net zoals een kind dat kan zeggen ‘zelluf doen’. Maar soms is het gewoon heel handig als iemand je helpt. Het gaat er nog niet eens om of je het inderdaad zelf zou kunnen, maar met hulp van een ander kan het vaak zoveel makkelijker gaan. Bovendien ziet een ander oplossingen die jij zelf misschien nog niet hebt gezien. Twee weten nou eenmaal meer dan één.

Wat levert het nog meer op

Bijkomend punt is, dat het voor een ander ook heel fijn is om te kunnen helpen (zie vorige blog). Je moet elkaar ook de kans geven om te helpen; dat versterkt de band. Je werkt dan mee aan een ‘helpende/zorgende’ wereld, en hoe mooi is dat!

En…

Wat nog meer belangrijk is…. Als jij altijd maar geeft, dan kan er een moment komen dat je denkt: ‘ik ben ‘klaar’ met geven, laat nu een ander maar eens aan mij geven’. Als je zover bent, dan ben je al te ver. Dan ben je je grenzen over gegaan. En heus, ook al verwacht je het misschien niet, als je alsmaar geeft en nooit ontvangt, dan komt dat moment. Laat het niet zover komen! Leer ook ontvangen (en je grenzen aangeven).

(Als je meer – en diepergaand – wilt lezen over balans in geven en ontvangen, dan vind je hier een mooi blog.)

Oefenen

Je zou hierin kunnen oefenen. Ik heb het dan vooral ook tegen mezelf. Ik ben zelf niet iemand die snel hulp vraagt. Niet alleen omdat ik denk dat ik het ‘zelluf’ wel kan, maar ook, doordat ik vergeet om een ander te vragen. Dat zou (voor mij) een aandachtpunt kunnen worden. Vaker denken: kan iemand mij daarbij helpen? Maar misschien ben jij ook wel iemand die wat oefening kan gebruiken.

Kansen bieden

Ontvangen is moeilijker dan geven. Maar geven is ontzettend belangrijk. Jij vindt het vast ook niet fijn, als je iemand wilt helpen omdat je ziet dat het nodig is, dat die ander jouw hulp afwijst. Het is gewoon belangrijk voor een mens om te kunnen geven. Laten we elkaar dan ook die kans bieden. Leer ontvangen.

Vraag aan jou: Kun jij gemakkelijk hulp vragen? Of help je liever zelf een ander? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Deel dit via: