Leestijd: 3 minuten

Is het leven is maakbaar?

Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Hoezo?

De ene kant

Ik denk, dat je zeker invloed op het leven hebt. Het maakt uit, hoe jij op situaties reageert, welke keuzes je maakt. Als je bijvoorbeeld onenigheid hebt met je buren, en je besluit daarop om hun planten uit de tuin te roppen, dan vraag je om problemen. (Lekker duidelijk 😉 )

En als jij bij jezelf denkt ‘dat kan ik toch niet’, dan kun je het waarschijnlijk ook niet. Zo’n gedachte is een selffulfilling prophecy. Het is dus belangrijk om te beseffen wat je denkt, en om positief te blijven. (Dat betekent niet, dat je jezelf iets wijs moet maken, maar wel, dat je jezelf wijzer moet maken. Je kunt meer dan je denkt.)

Aan de andere kant:

 

Het leven ‘geeft’ je ook dingen waar je niet om vraagt. Denk aan ziekte bijvoorbeeld. Niemand vraagt er om, om ziek te worden. (Het is natuurlijk ook wel weer afhankelijk van hoe je zelf met alles omgaat. Je kunt jezelf ook ziek maken door je levensstijl.) Maar goed, er gebeuren ook dingen waar jezelf niet de hand in hebt.

Als je er iets aan kunt doen

Als dingen gebeuren door je eigen toedoen (je drinkt altijd te veel, waardoor je lever kapot gaat), dan heb je daar zelf de hand in. Let wel: ik zeg niet, dat dat altijd makkelijk is, want dat te veel drinken komt natuurlijk ook ergens van. En toch ….. het is een keuze. Je hebt er zelf invloed op. Leef dus bewust, en maak de juiste keuzes.

En als je er niets aan kunt doen?

Zelfs dan heb je een keuze hoe je er op reageert. Je kunt agressief worden, je kunt depressief worden, je kunt apathisch worden, je kunt een losbandig leven gaan leiden, en wie weet wat nog meer.

Maar …. je kunt ook kijken naar het positieve, je kunt de dingen bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn, je kunt je lijden accepteren en er het beste van maken. Je kunt afleiding zoeken.

Maakt dat iets uit?

Nu kun je bij jezelf zeggen: daar wordt de situatie toch niet anders van? Het blijft ellende. Je kunt wel net doen alsof het allemaal leuk is, maar in feite verandert er niets.

Dat klopt, de situatie verandert misschien niet, maar wel jouw ‘staat’, jouw gevoel, jouw ‘stemming’. Als slechte dingen je treffen, dan ‘heb’ je die slechte dingen. Als je dan ook nog gaat mopperen, schelden, klagen enz., dan wordt de ellende alleen maar erger. Dan voel je je van binnen nog veel ellendiger. Als je het voor elkaar krijgt, om te kijken naar de goede dingen die er nog zijn (en die zijn er over het algemeen heus nog wel), dan kan dat je – ondanks je negatieve ervaringen – toch een positiever gevoel geven. En dat is dan mooi meegenomen.

gefocust

klik om te vergroten

Ik zeg niet, dat het altijd makkelijk is. Het zal van de situatie afhangen of je het voor elkaar krijgt. Het hangt ook van jou als persoon af; de een heeft een opgewekter karakter dan de ander. Het hangt ook af van je omgeving; of je steun krijgt, of dat je omgeving je nog dieper de put in praat. Allemaal dingen die invloed hebben. 

Omgeving

De omgeving daar kun je weinig aan doen. Maar je bent wel baas over je eigen gedrag en keuzes. Daar kun je dus wel iets aan doen. Als jij er dus voor kiest, om zelf positief er in te staan, dan levert het je altijd meer op dan wanneer je vasthoudt aan je negativiteit. 

(Trouwens: soms kun je wel iets doen aan je omgeving. Heb je de juiste mensen om je heen? Kies je de juiste vrienden? Heel belangrijk.)

wijze mensen

klik voor vergroting

Wat kan helpen

  • Accepteer dat je je rot voelt. In de huidige tijd is het – lijkt het wel – verboden om je rot te voelen, maar niemand voelt zich altijd jippie. En vaak gaat het rotgevoel vanzelf weer over.
  • Zoek naar oplossingen/invloeden die het een beetje beter/draaglijker kunnen maken.
  • Zoek hulpbronnen (iemand die je praktisch kan helpen/iemand waar je tegenaan kunt praten, of waar je mee kunt overleggen hoe het probleem opgelost kan worden).
  • Schrijf alles op, waar je dankbaar voor bent (of kunt zijn).
  • Ga actief op zoek naar positieve dingen/acties: Maak een wandeling in de natuur, zet je lievelingsmuziek op.
  • Zoek afleiding. Ga anderen helpen, die het ook moeilijk hebben. Leg de focus niet teveel op je eigen problemen.
  • En …. voor de christenen onder ons: vergeet niet te bidden. God kan je kracht geven en wijsheid om er mee om te gaan. (P.S.  als je geen christen bent mag je ook bidden 😉 )

Ik hoop, dat je hier iets aan hebt, voor als het leven (even) tegen zit. De één heeft meer te dragen dan de ander, maar laten we niet vergeten, dat we niet alleen op de wereld zijn. Laten we proberen oog voor elkaar te houden, en te  helpen waar mogelijk. Zo kunnen we elkaar door de moeilijke tijden heen trekken. Bovendien is het ook goed voor onszelf.

Vraagje: Ben jij van nature een positief mens, of zie je vaak de sombere kant van iets? 

 

 

 

Deel dit via: