9 handvatten om je (niet)gelukkig zijn te beïnvloeden

Leestijd: 2 minuten

9 handvatten om je (niet)gelukkig zijn te beïnvloeden. woestijn; desert-644113

Twee weken geleden schreef ik over gelukkig zijn, en over ‘als het eens tegen zit‘.

Ik kreeg daar – terecht – een reactie op, met daarin: “Nu nog toepassen.”

Het is inderdaad lastig, om te accepteren, dat je niet gelukkig bent (op dat moment). Ik wil je enkele handvatten geven, hoe je daar mee om kunt gaan, zodat het misschien iets makkelijker wordt.

 • Ik noemde al: Accepteer, dat je op het moment niet gelukkig bent. Dat is lastig misschien, maar het is wel de moeite waard het te proberen. Wat heb je er aan om je ertegen te verzetten, daar wordt het niet anders van. Of eigenlijk: daar wordt het alleen maar erger van. Je voelt je dan nog veel ongelukkiger. Je kunt een klagende houding krijgen, een bittere houding; en daar word je dus echt niet gelukkig van.
 • Probeer te relativeren. Op dit moment voel je je niet gelukkig, maar het blijft niet zo. Alles is tijdelijk. Het leven neemt altijd weer een andere wending. Je moet het natuurlijk ook niet bagatelliseren, want je verdriet mag er zijn. Maar daarnaast mag je beseffen, dat er echt weer andere tijden zullen komen.
 • Wees tevreden en dankbaar. Ondanks je verdriet van dat moment: Kijk naar wat je wel hebt. Tel je zegeningen. Je hebt altijd nog iets om dankbaar voor te zijn. Als je dat beseft, voel je je vaak gelijk al een beetje gelukkiger.
 • Spreek het uit. Als je echt ergens verdrietig over bent, deel het dan met anderen. Laat iemand, waar je een goede band mee hebt, weten hoe je je voelt. Gedeelde smart is halve smart. Het is een oud gezegde, maar nog steeds waar. Als je je verdriet kunt delen, zal de last lichter worden.
 • Zoek eventueel hulp. Afhankelijk van wat er speelt kun je misschien iemand vragen je te helpen. Het hoeven soms maar hele kleine dingen te zijn die een ander kan doen, waardoor jij je al lichter voelt.
 • Zet het om in actie. Denk na over wat je er aan kunt doen, praktisch, om het te veranderen. Door je problemen kun je groeien. Je komt er vaak sterker uit. Door problemen worden mensen creatiever.
 • Kijk ‘naar buiten’. Realiseer je, dat je in een wereld leeft met allemaal anderen, die ook hun moeiten en problemen hebben. Je bent niet de enige.
 • Help een ander. Als het je lukt, en als de situatie zich voordoet, help dan een ander die hulp nodig heeft. Het maakt je bewust, dat je niet de enige bent met problemen, en een ander helpen is goed voor een mens. (Ga natuurlijk niet over je grenzen.)
 • En – als je gelovig bent – bid tot God. Hij kent je verdriet en je pijn. Hij neemt het misschien niet altijd weg, maar je mag weten, dat Hij met je ‘mee lijdt’ en het helpt dragen. Je bent niet alleen.

Het ‘nut’ van niet gelukkig zijn is, dat je de momenten van geluk ook meer gaat waarderen. Ik denk aan de quote:“Waar altijd de zon schijnt, wordt het een woestijn.” Zo is het wel. Dan wordt het een droge, dorre boel. Af en toe wat wolken, en een flinke regenbui, en zelfs misschien een storm, zijn nodig voor groei en bloei, en om de ‘rommel’ weg te laten waaien. Soms heel pijnlijk, maar wel waardevol.

Ik hoop, dat dit kan helpen, om je geluk toch een beetje ‘in eigen hand te nemen’. Dat je je – ondanks misschien je ‘on’geluk, toch een beetje gelukkig kunt voelen.

 

Deel dit via:

1 reactie

 1. paulien

  Bedankt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software