Leestijd: 3 minuten

 

person-723555Perfectionisme; hoe kom je er van af.

Perfectionisme: ik vind het een lastige term. Eigenlijk klinkt het best wel positief. Iedereen wil toch, dat iets perfect is; wat is daar mis mee. Maar … als je het over ‘echt’ perfectionisme hebt, dat alles perfect moet zijn, dan is het ‘niet leuk meer’. (En ik kan het weten 😉 ) (Dit is gelijk een oefening voor mij, want ik weet niet, hoe ik het ‘verloren haakje’ aan het begin van deze regel goed kan zetten. Dan maar zo  😉 , anders gaat het weer heel veel tijd kosten. Ik hoop niet, dat je er last van hebt.) Verder met m’n ‘verhaal’:

Eigenlijk is perfectionisme een soort van verslaving. Als je het eten ‘perfect’ wilt hebben, en je staat daardoor een half uur langer in de keuken, terwijl je gasten jou ‘missen’ in hun aanwezigheid, dan is het niet leuk meer. Als je elke tekst die je schrijft 10x overleest, omdat er geen enkel foutje meer in mag zitten, dan ga je te lang door.

Je kunt eigenlijk niet stoppen, voordat het perfect is. Nog éven dit, nog éven zo. Je bent er dus afhankelijk van; je móet wel (verslaving dus).

Het heeft ook te maken met niet durven falen. Stel dat iemand me dom vindt, of onkundig. Dat zou gezichtsverlies zijn. Dat mag niet. Ze zouden nog negatief over me kunnen gaan denken. Perfectionisme is eigenlijk ook een vorm van ondankbaarheid, van ontevredenheid. Het is nooit goed genoeg. (Als ik dit zo schrijf, dan schaam ik mij gewoon. Dan zeg ik tegen mijzelf: ‘Wees toch eens tevreden!’)

Ik las een mooie spreuk: ‘Perfectionisme is de vijand van Goed genoeg‘.

Als je daar over nadenkt ………………  Stel dat je zou zeggen: ‘Het is goed zo’. Dan hoef je niet verder te optimaliseren, want het is goed genoeg. Dan heb je tijd over. Je hoeft je ook niet af te vragen wat de ander ervan  denkt, wat het is goed genoeg. Wat een ontspanning. Goed = goed genoeg.

Een oplossing, om van je perfectionisme af te komen – of het in ieder geval af te zwakken – is, als je kunt denken op de kritieke momenten: ‘Het is goed genoeg’.

Om je te helpen om je deze gedachten eigen te maken kun je verschillende stappen doorlopen.

 • word er bewust van, overdenk het, en
 • raak er van overtuigd dat het anders moet
 • beslis, dat je het anders wilt
 • schrijf het op een kaartje, en stop die op een plek waar je het regelmatig tegenkomt:
  • in je portemonnee, of bij je pasjes
  • plak het op je telefoon
  • plak het op de spiegel in de badkamer
  • leg het naast je bed
  • bedenk zelf een nog betere plaats  😉
 • telkens als je merkt dat je perfectionistisch bezig bent, zeg je “Stop! Het is goed genoeg.”

Ik realiseer me wel, dat het best lastig kan zijn om er bewust van te worden. Wat maakt, dat je vanuit perfectionisme reageert. Daar zitten veel gedachten en overtuigingen achter. Dit moet je allemaal ‘onderzoeken’, om te begrijpen waarom je doet zoals je doet. Het is fijn, als je daar met iemand over kunt praten. Daar word je bewuster van. Probeer zo iemand te vinden. En realiseer je, dat niemand perfect is, dus ook jij niet. En dat hoeft dus ook niet. Het zou zelfs niet leuk meer zijn. Juist door je fouten kun je veel leren. En voor iemand anders is het ook leuk, dat jij niet perfect bent, want hij is nl. ook niet perfect  😉

Ik wens je succes om hiermee aan de gang te gaan, mocht dit nodig zijn.

Het leven wordt er een stuk aangenamer door, zowel voor jezelf, als voor de ander.

Deel dit via: