De problemen (en uitdagingen) van een C (/S)-profiel

Leestijd: 3 minuten

details, vragen, onderzoekenDe problemen van een C(/S)’er

Ik vond het deze keer moeilijk om een onderwerp te vinden voor mijn blog. En dat heeft alles te maken met wie ik zelf ben.

Ik heb wel een lijstje met onderwerpen waarover ik kan schrijven, maar ja …. het moet op dit moment ook ‘goed voelen’. Ik wil niet zomaar iets schrijven, het moet wel uit m’n hart komen. En het moet ook nog eens zinvol zijn; de ander moet er iets aan hebben.

Dit is dus duidelijk een valkuil van mij. Ik heb namelijk een (extreem) C(/S)-profiel (zie mijn vorige blog over de DISC).

Enkele kenmerken van een C: hanteert hoge maatstaven, heeft aandacht voor belangrijke details, is analytisch, doet alles op de ‘juiste manier’  🙁

Mooie eigenschappen op zich (zoals elk profiel mooie eigenschappen heeft – o ja, bescheidenheid hoort er ook bij  😉 ), maar wel lastig ‘in toom te houden‘ soms. Doe daar nog een paar kenmerken van het S-profiel bij: ‘neemt taken serieus’, en ‘vindt het moeilijk snelle beslissingen te nemen’, en het probleem is geboren.

Probleem

Ik kan geen onderwerp bedenken, dus ik denk slim te zijn en kijk in m’n lijstje. Geen goed idee dus, want wat moet ik nu kiezen. Het één is niet ‘nuttig’ genoeg, het ander past op dit moment niet, het derde: daar heb ik al eens iets over geschreven. Pfff, wat kun je jezelf toch in de weg zitten.

Laat ik eens kijken welke uitdagingen er zijn voor een C (/S)-profiel.uitdaging, ontwikkelen 

 • durf meer te vertrouwen op je intuïtie
 • stel je flexibeler op naar je omgeving
 • niet alles hoeft perfect
 • toon moed om te experimenteren.

En van het S-profiel:

 • beslis en handel er naar
 • stel realistische doelen
 • ontwikkel creativiteit
 • spreek openlijk je mening uit

Heel herkenbaar dus, en …. dan is dit blog toch een goeie keuze 🙂 .

Ik had ooit gelezen: Schrijf gewoon over wat je bezighoudt.

Nou, dit dus.

Alhoewel ik het best eng vind, omdat ik nog steeds bang ben, dat een ander er niets aan heeft, en dat het teveel over mezelf gaat (wat boeit een ander het nou wat mij bezighoudt). Toch heb ik besloten dit te plaatsen. Ik kan het echter niet laten, toch nog iets ‘nuttigs‘ mee te geven.

Daarom zoom ik nog wat meer in op het C-profiel.

inzoomen, onderzoeken, vragen

Kenmerken

 • wil graag kwaliteit leveren
 • houdt zich graag bezig met details
 • neemt beslissingen doordacht
 • heeft veel bewijs nodig
 • kan goed luisteren
 • is zeer voorzichtig in zijn uitspraken
 • kan geconcentreerd werken (heeft daar dus ook ruimte voor nodig)
 • houdt van vastgestelde procedures
 • kan slecht tegen kritiek op zijn prestaties
 • neemt kritiek zeer persoonlijk
 • heeft anderen nodig die belangrijke taken aan hem willen delegeren
 • is correct
 • is gevoelig
 • is systematisch / planmatig
 • is alert op feiten
 • is vasthoudend
 • is risico-inschattend
 • houdt zich graag aan de regels
 • volgt de procedures of schrijft ze zelf
 • is diplomatiek in de omgang en is een analytisch denker
 • is meestal tevreden en past zich aan
 • is meestal niet erg strijdlustig
 • gedraagt zich op een tactvolle, diplomatieke manier en streeft naar een stabiel en geordend leven
 • stelt ‘waarom’ vragen

Als je dit allemaal leest, kun je je vast wel een voorstelling maken van wat voor type mens een (uitgesproken) C is.

Wat zijn de valkuilen die daarbij horen?

 • verliest zichzelf in details
 • neemt langzaam beslissingen
 • is weinig flexibel en pessimistisch
 • loopt gevaar zich te beperken tot waarnemen
 • hecht teveel waarde aan ‘het goed doen’
 • heeft een hang naar perfectionisme

En wat zijn (dus) de uitdagingen?

 • vertrouw meer op je intuitie
 • stel je meer open en flexibeler op naar de omgeving
 • niet alles hoeft perfect (soms zijn er andere dingen van belang)
 • probeer je ook te richten op relaties, niet alleen op de feiten
 • leg eens nieuwe contacten met mensen
 • neem eens de leiding of blijf anderen eens voor
 • experimenteer eens een keer

 

Om het plaatje compleet te maken volgen hier ook nog wat allergieën:

Allergieën

 • ongenuanceerdheid
 • arrogantie
 • chaos
 • drammerigheid
 • impulsiviteit
 • kortzichtigheid
 • verspilling
 • slordigheid
 • oppervlakkigheid
 • onverschilligheid
 • sentimenteel
 • roekeloosheid
 • inconsequent
 • wispelturig
 • willekeur

Herken jij jezelf hier ook in? Dan heb je er vast iets aan. Laat je me het dan even weten? Vind ik leuk 🙂 .

En nog even voor de duidelijkheid: Niemand heeft slechts één gedragsprofiel. Je hebt altijd iets van alle profielen in je, maar één of twee zullen overheersen.

(De volgende keer behandel ik het S-profiel.)

Deel dit via:

2 reacties

 1. Rosine

  Best wel herkenbare stukken voor mij. Zoals het enkel willen bloggen over ‘het juiste’ en nog wat andere stukken. In alle geval heb je me een glimlach gegeven omdat je tijdens het schrijven jezelf hebt gevonden. Fijn!

  • Inge

   Leuke reactie Rosine, dank je wel. Ook leuk, dat je dingen herkent. Het is altijd fijn om te horen dat je niet de enige bent in zulke zaken. Dat is natuurlijk wel logisch, want zo ‘bijzonder’ ben ik niet 🙂 (niet negatief bedoeld hoor), maar herkenning is altijd prettig. En het is inderdaad fijn om jezelf te kennen. Dan begrijp je sommige dingen iets beter. Dat vind ik het boeiende van de DISC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software