Welk gedragsprofiel heb jij?

Leestijd: 3 minuten

Weet jij welk gedragsprofiel je hebt?

Ik ben me momenteel weer aan het verdiepen in de gedragsprofielen, o.a. bekend onder de naam DISC.

De letters DISC staan voor eigenschappen van deze vier verschillende gedragsprofielen, waardoor het ‘algemene beeld’ van dit profiel gekenmerkt wordt.

De D staat voor dominant, daadkrachtig.DISC

De I staat voor inspirerend en invloedrijk.

De S staat voor stabiel en sfeergevoelig.

De C staat voor consciëntieus.

Dit geeft een aardig beeld, aan wat voor ’type’ mens je moet denken bij deze vier profielen.

Combinatie

Nu is het natuurlijk niet zo, dat je maar in één gedragsprofiel past; je bent een combinatie van alle vier. Dat maakt ieder mens juist weer zo uniek. Maar er zijn altijd één of twee profielen die de overhand hebben. Bepaald gedrag, dat je van nature, automatisch, laat zien.

Hoe worden deze vier profielen gevormd

Deze profielen komen tot stand, door onderscheid te maken tussen 
extravert en introvert, en tussen mensgericht en taakgericht.

Let wel: Niets is beter dan het andere.

Dat is juist zo mooi. Elk profiel heeft z’n sterke kanten en z’n valkuilen. Logisch toch? Elke goede eigenschap kan doorslaan, zodat het niet meer positief is, maar negatief wordt.

Denk bij voorbeeld aan daadkracht. Dat is een mooie eigenschap die valt binnen het D-kwadrant. Maar als daadkracht doorslaat, dan wordt het drammerigheid, of bazigheid. En dan is het niet zo mooi meer.

Bij het I-kwadrant hoort bij voorbeeld flexibiliteit. Maar als je te flexibel bent, dan kan het gevolg zijn, dat je niets afmaakt. En dat is dan weer niet zo fijn 😉 .

Testen

Er zijn testen voor, om je profiel te ‘achterhalen’. Vaak weet je zelf – als je je er in verdiept – ook wel in welk profiel je valt.

Als je een extravert persoon bent, val je in de groep D of I. Als je introvert bent in S of C.

En ben je meer op taken gericht dan op mensen (NB: ook hier is er geen goed of fout: Beide type mens is nodig), dan val je in D of C. Ben je meer op mensen gericht, dan val je in het kwadrant I of S.

Maar zoals ik al zei: je bent altijd een combinatie, meestal met ‘uitschieters’ naar één of twee kwadranten.

Door een test hierover te doen, kun je zien waar je het meest in past. Ik ben van plan, een test op m’n site te zetten, maar dat duurt nog even. Je kunt in elk geval zo’n test doen op 123test.nl. Hier vind je ook nog meer informatie over de DISC; zeer interessant als je er meer over wilt weten.

Wat levert het opinzicht

Als je je profiel(en) weet, kun je je eigen reacties in bepaalde situaties beter begrijpen. En als je het profiel van de ander weet, kun je natuurlijk die ander ook beter begrijpen. Dat helpt je, om beter met je partner of met je kind om te gaan. Daar zijn verschillende richtlijnen voor, passend bij de verschillende profielen, maar het voert te ver om daar nu op in te gaan. Zeker is in elk geval, dat kennis van je gedragsprofiel je veel inzicht geeft in gedrag van jezelf en van de ander. En dit bevordert het accepteren van jezelf, en het helpt je, de ander beter te begrijpen.

Vraag: Wat vind jij van zulke testjes? Vind je het fijn om meer duidelijkheid en meer inzicht te krijgen op deze manier, of voel je je in een hokje gestopt? Ik lees het graag (hieronder). 

En vond je dit interessant? Wil je het dan delen of doorsturen naar iemand die dit waarschijnlijk ook waardeert? Dat kan makkelijk middels de knoppen. Dank je wel.

 

Deel dit via:

4 reacties

  1. Angelina Jochems

    DISC is superleuk! Ik ben een I, volledig! Ik heb de test een keer laten doen en was blij verrast. Ook om te zien waar ik niet zo goed tegen kan….nou dat klopt precies! Ik vind het een verrijking om te zien waar mijn plussen en minnen zitten.

    • Inge

      Wat een leuke reactie Angelina. Ik vind het erg leuk om te horen dat anderen er ook enthousiast over zijn. Het is inderdaad een verrijking zoals je zegt. Je kunt er je voordeel mee doen. Bedankt voor het delen.

  2. René

    Het zelf verandert met de tijd en per situatie. En toch lijkt er een soort kern te bestaan. Ik heb deze test destijds gedaan o.l.v. m’n manager / coach. Ik kon me goed vinden in de uitkomst van deze test. Deze koppelde hij aan concrete voorbeelden in mijn werk. Ook dat klopte als een bus.

    • Inge

      Dank je wel voor je reactie René. Inderdaad, je verandert wel door de tijd heen (en per situatie is er inderdaad ook verschil), maar in de kern blijf je toch dezelfde. Je kunt je gedrag aanpassen als je inziet dat je soms beter anders kunt reageren (door ‘de lessen van het leven’), maar de basis blijft toch hetzelfde. Je eerste reactie van binnenuit zal ongeveer gelijk blijven. Ik heb zelf de test al diverse keren gedaan, via verschillende ‘wegen’, en over een groot verloop van de tijd. Er zijn inderdaad wel wat verschillen, maar de globale uitkomst is hetzelfde. Als je er inzicht in krijgt, kun je inderdaad voorbeelden in o.a. je werk herkennen. Je kunt dan ook je valkuilen herkennen, en leren, om daar anders mee om te gaan. Je bent dan ‘voorbereid’, en je kunt andere reacties aanleren, of extra aandacht geven aan dingen waar je niet zo sterk in bent. (En je weet, voor welke gebieden je beter anderen kunt inschakelen.) En inzicht is sowieso al erg fijn (vind ik). Erg leuk dat je je ervaring hebt willen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software