Leestijd: 3 minuten

Hoe je met boosheid om kunt gaan

In mijn vorige blog schreef ik over wat er onder het gevoel van boosheid kan zitten.
Maar …. hoe kun je daar dan het beste mee omgaan? Ik bespreek in dit blog wat je kunt doen als je zelf boos wordt, en ook wat je kunt doen (of juist niet moet doen) als de ander boos wordt.

Als je zelf boos wordt


 

schelden, schreeuwenWe zijn het er vast over eens, dat het niet wenselijk is om direct met van alles te gaan gooien als je boos bent. Je wilt een ander ook niet knock-out slaan, of de huid vol schelden. Misschien zou je daar wel zin in hebben, maar gezien de gevolgen is het niet wijs.

Hoe dan wel

  1. Haal even heel diep adem, en pas de welbekende ‘tel tot tien‘ toe. Het is een oud advies, maar nog steeds waar. Het kan zijn, dat je soms tot 100 moet tellen  😉 , maar hoe dan ook: Reageer niet direct.
  2. Zeg tegen je zelf woorden als: relax, geen paniek, houd je rustig, enz.
  3. Bedenk wat het met je doet. Wat voel je eigenlijk? Wat ‘is er aan de hand?’ Wat gebeurt er binnen in jou? Je kunt daar best even de tijd voor nemen, en stil zijn. Het voelt zelf misschien alsof het heel lang duurt als je stil bent, maar de ander ervaart dat niet zo.
  4. Zeg dan gewoon wat het met je doet. Je kunt zeggen: dat het je raakt, dat je er heel erg boos van wordt, dat je even niet weet hoe je moet reageren, enz. Benoem het.
  5. Als het echt heel moeilijk voor je is kun je ook even weg gaan. Dat kun je ook gewoon benoemen. Ga naar een andere kamer, ga een eindje fietsen, of wat dan ook. (Stap niet met een kwaaie kop in de auto, want daarmee breng je anderen en jezelf in gevaar. Of je moet een rustig landweggetje ‘bij de hand hebben’ 😉 ) Verwijder je in elk geval van de plek, en zoek afleiding.

Als de ander boos wordt

Ook dan is het niet verstandig terug te reageren met schelden, of erger.

Wat dan wel?luisteren

  1. Ook nu: reageer niet direct. Luister rustig en wacht tot de ander ‘klaar’ is met zijn boze uitlatingen. Laat de ander helemaal uitspreken.
  2. Dan: constateer/benoem wat je ziet. Feitelijk, zonder oordeel, zonder verwijt. Dit vraagt een innerlijke houding van liefde en respect. Dat valt niet altijd mee, vooral als die ander zo boos naar je doet. Maar: probeer er ‘boven’ te staan. Laat je niet meeslepen, maar kijk er naar. En wees er van bewust, dat de boosheid een gevolg is van een onderliggend gevoel. Iemand wordt nooit boos omdat dat zo leuk is. Het voelt namelijk niet fijn  😉 . Er is altijd een reden voor.
  3. Besef: het voelt in principe niet fijn, maar het kan wel opluchten. Reageer empathisch. Wat is het, wat ‘verwerkt’ moet worden? Waar heeft de ander feitelijk last van? Vraag dat na, vanuit zorg. Vraag wat het is dat de ander zo raakt dat hij/zij zó reageert.

Tot slotbespreken

  1. Bespreek het voorval als alles weer rustig geworden is. Laat het niet liggen. Zorg, dat het weer goed komt. Of door een (diepgaand) gesprek erover, of doordat je beiden weet dat het goed is (als één of beide partijen sorry heeft kunnen zeggen). Denk niet – als het niet goedgemaakt is – dat het vanzelf wel overwaait. Iets wat niet opgeruimd wordt ‘nestelt’ zich, en komt een volgende keer weer (sterker) te voorschijn.
  2. Maar het kan ook zijn, dat je het beiden kunt relativeren, en dat je kunt zien dat het ‘nergens over ging’. Lach er dan om. Humor kan ook veel oplossen. Maar alleen, als je beiden ten diepste weet, dat het goed zit. (Soms kan het toch nog nuttig zijn om te onderzoeken welk onderliggend verlangen er aanwezig is. Wuif het dus niet te snel weg.)

Ik hoop, dat je hiermee uit de voeten kunt, en dat het je helpt wat bewuster met boosheid om te gaan. En blijf je herinneren: Boosheid op zich is niet verkeerd. Het is een menselijke emotie. Het is eigenlijk een heel handige emotie, want het wijst ergens op. Als je daar oog voor hebt, en je onderzoekt het, dan kan het je veel opleveren. Boosheid laat zien wat er in je zit aan behoeftes (waar op dat moment dus niet aan voldaan wordt). Gebruik de boosheid om inzicht te krijgen in jezelf.

Vraag: Kun jij goed ’tot tien tellen’? (Je kunt antwoorden in het reactieveld hieronder.)

Deel dit via: