Wat ons ’triggert’ om boos te worden

Leestijd: 2 minuten

boos

Boosheid is een emotie die ‘zo maar’ op kan komen

Ik denk daarom dat het best een lastige emotie is. Het lijkt, alsof boosheid niet mag. Want boos zijn is niet leuk. Voor jezelf niet, en voor de ander niet.  Maar vaak zit er iets onder de boosheid.

Wat kan er onder zitten?

Stel, je steekt met je (klein)kind van twee de straat over. Je houdt het bij de hand, want het is een drukke weg. Ineens rukt het zich los, want het ziet een schattig hondje aan de overkant. Je schreeuwt boos: ‘Hier blijven! Handje geven!’ Dat is herkenbaar, toch? Wat betekent het, dat je roept naar je (klein)kind. Ben je echt boos? Nou, ja, best wel, want ….. je schrikt je rot. Straks komt het onder een auto. Dus ….. welke emotie zit er eigenlijk onder? Angst!

Je 10-jarige dochter durft zich niet voor te stellen aan de visite. Ze prevelt haar naam zachtjes en durft geen hand te geven. Je zegt geïrriteerd (boos): ‘Stel je even netjes voor, die meneer verstaat er niets van zo.’ Wat voel je eigenlijk: Schaamte. Je wilt, dat je dochter een zelfverzekerde, sterke, leuke meid is, en niet iemand die liever in een hoekje kruipt.

boosJe kind wordt niet uitgenodigd voor een feestje, terwijl het vriendinnetje wel wordt uitgenodigd. Het schreeuwt: ‘Marijke wordt  ook altijd uitgenodigd. Ik vind het niet eerlijk!’ Wat voelt je kind eigenlijk? Verdriet.

Zo zijn er vele voorbeelden te noemen, waarbij onder de boosheid iets heel anders schuil gaat.

Je eigen boosheid

Daarom is het in mijn ogen goed,  om je boosheid te onderzoeken. Word je boos over iets, onderzoek dan wat er onder zit. Ben je ‘gewoon’ geïrriteerd over iets, omdat het onterecht is, of ben je misschien teleurgesteld, of bang, of verdrietig. Het is goed, om dat dan uit te spreken. De ander kan dan meer begrip krijgen voor jouw reactie. Want boosheid roept boosheid op. Het is dus beter, dat de ander weet, dat het eigenlijk voortkomt uit angst, verdriet, of wat dan ook. Dat is gemakkelijker te accepteren.

Andermans boosheid

Ook als een ander boos ‘doet’ is het dus goed om je te realiseren dat daar iets anders onder kan zitten. Reageer niet in een reactie boos terug. Neem zo nodig even afstand, en vraag (eventueel later) na wat voor gevoel die ander precies heeft/had. Wat is het, wat hem of haar boos maakt. Zo voorkom je een ‘cirkel van boosheid‘. vrede

Boosheid is niet verkeerd

En ten slotte: boosheid is niet verkeerd. Het is een ‘gezonde’ reactie. Het is een menselijke reactie. Het hangt er alleen helemaal van af, hoe je deze boosheid vorm geeft. Alle emoties die een mens heeft zijn ‘natuurlijk’, en zijn er gewoon. Accepteer de boosheid dus, en ga er goed mee om; dan kun je het beter verwerken. Laat het niet over je heersen, maar druk het ook niet weg, want het komt onherroepelijk terug.

Kun jij goed met boosheid omgaan? Of laat je je snel gaan? Vind je het lastig om het in goede banen te leiden, en hoe doe je dat dan? Ik vind het leuk, als je me hieronder er iets over laat weten.

Deel dit via:

2 reacties

  1. Anja

    Dag Inge, mooie beschreven en herkenbaar dat er vaak een andere emotie onder zit.

    • Inge

      Fijn, dank je wel Anja. En dank voor je reactie. Het is altijd fijn te merken dat het gelezen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software