Leestijd: 3 minuten

Weet jij zeker ‘waar het over gaat’?

We kunnen al snel het idee hebben, dat we weten ‘waar het over gaat’, of hoe iets zit. Dat geldt in diverse situaties. Ik kwam hiervan weer een mooi voorbeeld tegen.

Zoals je misschien weet (uit mijn vorige blogs) zijn wij onlangs verhuisd. En bij een verhuizing is het al snel een chaos: allemaal verhuisdozen in diverse ruimten. Soms is iets bij elkaar in gestopt wat niet bij elkaar hoort, maar toch in één doos zit, omdat er toevallig nog ruimte was in die doos. En in ons geval spullen die (eigenlijk) naar een ruimte moesten die nog niet bestond (zoals de badkamer, die er nog niet is). Waar zet je die dan neer? En vooral, waar ga je ze zoeken als je het nodig hebt? Het is duidelijk: niet alles is altijd even duidelijk 😉

Dan ben je blij, dat er op de dozen staat wat er in zit (hoewel ook dit betrekkelijk is, want je zet niet elk dingetje er op dat er in zit. Je probeert het zo te beschrijven, dat duidelijk is, of je wel of niet in deze doos moet zoeken). Maar toch, over het algemeen heb je een redelijk goed beeld wat er in de doos zal zitten.

Tenzij

 

Tenzij je natuurlijk een tijdje verder bent, en je de inhoud van de dozen al gaande gewijzigd hebt. In ons geval: ik had de sokken van mijn man eruit gehaald en ‘voor de grijp’ gelegd, zodat hij niet telkens in die doos (waar nog meer in zat) hoefde te duiken. Vervolgens gaat de verbouwing verder, en moesten er dingen verplaatst worden. Niet handig dan, dat er sokken op een hoop liggen. Vervolgens een lege verhuisdoos gepakt, en daar alle sokken in gegooid, met een vest van mijzelf er boven op, die ook ‘in de weg lag’. Je snapt het al: weg overzicht.

En toen

De volgende dag moest mijn man sokken hebben, maar ja, die lager er niet meer. Waar waren zijn sokken gebleven? In ‘een of andere’ verhuisdoos (want ik had het er natuurlijk niet opnieuw op gezet 😉 ). Hij alle dozen open: geen sokken. Toen ging ik kijken, en vond ze al snel.

verhuisdoos

Waarom vond ik ze wel?

Ze lagen onder mijn vest die ik er boven op gegooid had in die doos (dat wist hij niet, ik wel 😉 ). Hij keek in de doos en dacht: dat zijn niet mijn kleren. We hadden immers al onze kleren in ‘eigen’ dozen. Toen hij dus mijn vest zag, was hij op het verkeerde been gezet.

Zo snel word je misleid

Zo word je dus maar zo misleid. Je ziet iets, en denkt langs een logische weg te weten hoe het zit. Dit deed mij denken aan iets wat ik ooit in een opleiding leerde. Dat ging over communicatie. De leraar liet ons een doos zien waarop geschreven stond ‘boeken’ en vroeg ons wat wij dachten dat er in die doos zat. Bijna iedereen zei ‘boeken’. Dat was logisch, want dat stond er toch op? Je snapt natuurlijk nu wel, dat dat dus niet het geval was. Toch ben je geneigd te denken dat er in zit wat er op staat. Net zoals bij de verhuisdozen. Maar…. niet alles is wat het lijkt.

Op zoek naar iets om dit te illustreren vond ik het volgende filmpje. Erg leuk (en grappig) om even te bekijken.

Dit is natuurlijk een grappig voorbeeld van dat iets ergens op lijkt, maar iets anders blijkt te zijn.

Allerlei situaties

Zo werkt het in allerlei situaties. Iemand ziet er slordig uit: die zal wel geen geld hebben. Iemand rijdt door rood: die heeft maling aan de regels. Dat is een ‘geleerd’ persoon: die zal het wel weten. Die heeft veel geld: hij zal wel slim zijn, of niet te vertrouwen. Het is natuurlijk maar net, hoe jij die uiterlijke dingen vertaalt. Maar of het klopt???

Denk ook alleen al aan tekeningen die je voor de gek kunnen houden:

misleidende patronen cirkels
misleidende patronen ruiten

Of aan de illusies die Victor Mids met ons deelt:

Bizar toch, dat we ons zo kunnen vergissen? Ik blijf me er over verbazen.

Bewust

Dus….. wees je er van bewust, dat dingen soms anders zijn dan je denkt. Denk niet te snel dat je het wel weet, maar onderzoek of vraag door, zodat je meer inzicht krijgt in de ‘echte waarheid’. Probeer niet te snel te oordelen. Lees ook dit blog over (niet) oordelen (met interessante links).

Ik hoop, dat je hierdoor beseft, dat situaties soms heel anders kunnen zijn dan je denkt.

Heb jij voorbeelden uit je eigen leven? Wil je ze met ons delen? Leuk! (Dat kan hieronder.)

Deel dit via: