Leestijd: 3 minuten

Affirmaties; wat zijn dat?

Om te beginnen hierbij één van de definities gevonden op encyclo.nl :
Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

Nou heb ik eigenlijk helemaal niets met affirmaties. Tenminste: niet in de zin zoals het meestal gebruikt wordt. Dat is dan in de trant van bijvoorbeeld: Zeg gewoon heel vaak ‘ik ben rijk’ en dan word je rijk. (In geestelijke zin geloof ik dat wel trouwens 😉 ) Dan heeft het dus de betekenis van dat je iets heel vaak moet blijven herhalen om het uiteindelijk te krijgen. Daar geloof ik dus niet in. En áls het zo zou zijn, zou het vreselijk onverstandig zijn. Ik ben namelijk van mening, dat je soms niet weet wat goed voor je is, en dat je zeker niet alleen goede dingen moet meemaken. Dan zou je een vreselijk mens worden.

Wat wel

 

Maar: ik ben er wel van overtuigd, dat woorden kracht hebben. Maar dan op een andere manier. Ik geloof inderdaad, dat je – als je woorden/zinnen blijft herhalen – dat zeker zijn uitwerking kan/zal hebben. Dat is in positieve zin (zoals de affirmaties zeggen), maar zeker ook in negatieve zin.

Positief

Als je slecht over jezelf denkt, dan is het zeker heel belangrijk en zinvol, om bij herhaling positieve dingen over jezelf te zeggen. Want dat slecht over jezelf denken is ook iets wat bij herhaling in je hoofd gezegd wordt. Je bent je er dan misschien niet zo van bewust, maar als je negatief over jezelf denkt, dat zeg je waarschijnlijk regelmatig tegen jezelf dingen als: ik kan ook niets, ik ben waardeloos, ik ook altijd met m’n ingewikkelde gedoe, dat is echt weer iets voor mij, ik deug ook nergens voor, enz. Dan is het dus ontzettend belangrijk dat je regelmatig positieve dingen over jezelf zegt. Vanuit mijn christen zijn zou dat voor mij zijn: God houdt van mij, ik ben mooi geschapen, ik ben waardevol, ik ben gekend, ik mag er zijn, God heeft mij gewild, ik ben goed zoals ik ben, enz. (Lees ook mijn blog over kwaliteiten.)

Negatief

Maar ook het negatieve heeft zijn effect op je. Zoals eerder gezegd: als je telkens tegen jezelf negatieve dingen zegt (bewust of onbewust), dan zul je daar zeker de negatieve gevolgen van krijgen. Maar ook als een ander telkens negatief over jou praat heeft dat gevolgen. Neem als voorbeeld de opvoeding. Als je vader of moeder altijd tegen je zei: ‘ga jij maar weg, want jij kunt dat toch niet’, dan denk je op den duur ook dat je inderdaad niets kunt. Zo kun je gaan geloven wat altijd tegen je gezegd wordt, of het nu waar is of niet. En vanuit dat ‘geloof’ ga je handelen, en dus wordt het bewaarheid. Je komt in een negatieve spiraal. (Lees ook mijn blog eens over negatieve gedachten, of mijn andere blog over negatieve gedachten; 15 tips,)

Gedachten bepalen je doen

Wat je denkt, bepaalt hoe je handelt. Als je denkt dat je niets kunt, ga je ook niets doen. Zo zorg je er zelf voor, dat jouw gedachte waarheid wordt.
Als je positief over jezelf denkt, heb je een andere houding. Je straalt positiviteit uit en handelt positief, wat positieve dingen tot gevolg heeft.

Belangrijk

Wees dus bewust van de kracht van woorden. Woorden die je tegen jezelf zegt, en woorden die je tegen een ander zegt. Ze hebben kracht. Oefen jezelf in het positief denken over jezelf. En dan niet zomaar dingen die je graag zou willen, maar dingen, die waar zijn. Jij bent namelijk waardevol, en jij bent geliefd, of een ander dat nou gelooft en zegt of niet. Wees daarvan doordrongen. Wat een ander ook zegt, wees bij jezelf ervan overtuigd, dat jij de moeite waard bent. Ik zeg je bij deze, dat jij de moeite waard bent. Ieder mens is de moeite waard, dus ook jij.

Ik wens jou toe, dat je kunt geloven dat je waardevol bent, en geliefd. Ieder heeft een plaats op deze wereld, ook jij. Dat mag je tegen jezelf zeggen en herhalen.

Ken jij de kracht van woorden? Heb je daar voorbeelden van? (Je mag het hieronder delen als je wilt.)

PS ik heb trouwens voor de kinderen ‘Helpende Gedachten Kaartjes’ gemaakt. Je kunt ze hier downloaden. Heel goed om kinderen te leren positieve gedachten over zichzelf te hebben. (En dan gedachten, die echt helpend en waar zijn.)

Deel dit via: