Leestijd: 3 minuten

Laat u niet overwinnen door het kwade maar overwin het kwade door het goede*.

Wat vind ik dit toch een prachtige tekst, vooral als je er goed naar kijkt. ‘Overwin het kwade door het goede’. Dus niet alleen: je moet het kwade niet meer doen, maar: je moet het goede doen om het kwade te overwinnen.

In elke situatie

roze olifant

Dat geldt in iedere situatie. Iets laten is gewoon ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk. Denk aan ‘de roze olifant‘. (Voor het geval je niet weet waar dit over gaat: Als ik tegen jou zeg ‘je mag niet aan een roze olifant denken’, wat doe je dan? Juist: je denkt aan een roze olifant. Mijn woorden roepen dat bij jou op. Zodra het genoemd wordt moet je er aan denken.) Als je dus iets niet meer wilt, bepaal dan wat je wel wilt. Je moet jezelf een doel stellen in plaats van de aandacht te vestigen op datgene wat je niet meer wilt.

Wat je aandacht geeft groeit

Denk ook aan de uitspraak: Dat wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt dus ook voor het negatieve. Als je het negatieve veel aandacht geeft, wordt het alleen maar groter. Laat je aandacht dus niet gaan naar dat, wat je niet meer wilt. Het is beter om je aandacht te vestigen op dat wat je wel wilt. Je moet je ergens op kunnen focussen. Bijvoorbeeld niet alleen: ik wil niet meer zoveel eten (die ‘opdracht’ wordt een molensteen om je nek), maar: ik eet op gezette tijden een bepaalde hoeveelheid.

Opvoeding

 

verboden

Zo is het ook in de opvoeding. Niet: dat mag je niet doen, maar: je moet/kunt het zó doen. Geef een kind alternatieven. Want hoe reageert een kind (en ook een volwassene) als het iets niet mag? Juist, door juist dat te willen en te doen wat niet mag. Zeg dus niet: je mag de hond niet slaan, maar: je moet de hond aaien. En zeg niet: je mag niet vloeken, maar laat je kind een woord kiezen waar het zijn emotie in kwijt kan, en wat wel acceptabel is. (Bijvoorbeeld: ‘Kapow’ 😉 , of ‘Dikke Bruine Boterham’. Dan kun je er ook nog om lachen; humor kan geweldig relativeren.)

Ander gedrag

Als je een kind dingen verbiedt, zonder daarvoor een alternatief te geven, dan maak je het je kind heel lastig. Je kunt beter helpen om ander gedrag te laten zien. Het is ook niet opbouwend voor een kind om telkens te horen wat het niet mag. Daar wordt het negatief van. Je komt in een negatieve spiraal terecht.

Bovendien

Onderzoek bovendien waardoor het komt, dat je kind ongewenst gedrag laat zien. Begrijpt het niet wat het doet? Zit er frustratie achter? Is het verdrietig? Voelt het zich niet gezien? Zoek naar wegen en oplossingen om gedrag te creëren waar je kind zich prettig bij voelt, en wat voor jou acceptabel is.

praten, gesprek, communicatie

Er zit namelijk altijd iets achter. Als je kind agressief is naar andere kinderen kan het zijn, dat het jaloers is bijvoorbeeld. En hoe komt dat? Voelt het zich niet gezien? Is het ontevreden met zichzelf? Of beseft het niet wat het doet? ‘Bestraf’ het niet alleen, maar kijk of je er achter kunt komen waar het door komt. Een kind is niet van nature een agressief beest of zo, er is altijd een oorzaak. Het moet leren, dat je zo niet met anderen omgaat, en het moet aan de andere kant weten, dat het ondanks zijn/haar gedrag geliefd is.

Richtingaanwijzer

richting geven

Zo is de tekst ‘laat u niet overwinnen door het kwade maar overwin het kwade door het goede’ dus een hele goede richtingaanwijzer hoe we met negatief gedrag om moeten gaan. Niet alleen afkeuren (of ‘niet meer willen’), maar vooral: hoe dan wel.

(Lees ook mijn andere blogs in dit verband.
Over boosheid: https://www.coaching-ikbenik.nl/wat-ons-triggert-om-boos-te-worden/;
over alternatieven voor straffen: https://www.ikbenik-kindercoaching.nl/alternatieven-voor-straffen);
over onvoorwaardelijke liefde: https://www.ikbenik-kindercoaching.nl/onvoorwaardelijke-liefde/

* Bijbeltekst uit Rom.12 (vers 21)

Vraag aan jou: Heb jij voorbeelden uit je eigen leven waardoor het duidelijk wordt, dat je iets in de plaats moet stellen voor negatief gedrag? Ik hoor het graag 🙂 (kan hieronder).

Deel dit via: