Leestijd: 2 minuten

Waar ben jij goed in?

Dat vroeg ik de kinderen bij het judotoernooi van Jiritsu (als ze even niets te doen hadden). De kinderen mochten één van hun kwaliteiten op een closetrolletje schrijven. Die rolletjes werden aan elkaar gemaakt tot een lange slang met allemaal (veel verschillende) kwaliteiten.

kwaliteiten

Trots

Het was erg leuk om te zien hoe trots sommige kinderen waren op hun aandeel. Ze vroegen hun ouders te raden wat hun kwaliteit was. (Dat laat zien, hoe belangrijk het is om erkenning te krijgen voor je kwaliteiten.)

Er waren echter ook kinderen die zeiden dat ze geen kwaliteiten hadden. En kinderen die goed waren in negatieve ‘kwaliteiten’ (zoals anderen laten vallen bv.). Dat doet mij altijd ontzettend pijn 🙁 .

Kwaliteiten

Meestal noemden de kinderen  een sport of een ‘actie’ waar ze goed in waren. Dat is heel begrijpelijk, maar ook wel jammer, want eigenlijk zijn dat geen kwaliteiten; dat zijn vaardigheden. Dat zijn dingen die we geleerd hebben. Er kan wel een kwaliteit onder zitten: sportief zijn. Het is echter de vraag of dat in alle gevallen zo is. Het kan ook een keuze van de ouders zijn. Het is heel logisch dat de kinderen die sporten als kwaliteit noemden, want onze wereld zit zo in elkaar. We denken het eerst aan wat we goed kunnen,  en dan hebben we het meestal over dingen die we geleerd hebben.

Wie ben je

Maar wat we goed kunnen (geleerd hebben) zijn niet onze kwaliteiten. Wat we goed kunnen maakt ons niet tot wie we zijn. Onze kwaliteiten zijn ‘ingebakken’. Om te weten ‘wie je bent’ is het belangrijk te weten wat je (kern)kwaliteiten zijn. En dan heb ik het over kwaliteiten zoals:

avontuurlijkAvontuurlijk, Eerlijk, Rustig, Creatief, Zelfstandig, Gevoelig, Behulpzaam, Geduldig, Optimistisch, Betrouwbaar, Enthousiast, Serieus, Ordelijk, Netjes, Gul, Voorzichtig, Gehoorzaam. Doorzettingsvermogen. (En dit zijn maar voorbeelden; er zijn er natuurlijk héél veel meer.)geduldig

Waardevol

Die kwaliteiten bepalen wat voor type mens jij bent, en waar jouw ‘waarde’ in zit. We hebben allemaal (kern)kwaliteiten; we zijn allemaal waardevol!! En dan hoef je niet iets goed te kunnen, je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Je hebt (kern)kwaliteiten van jezelf, dat zit in je, in iedereen. Het is zo fijn als je van jezelf weet wat jouw kwaliteiten zijn; dat geeft je een gevoel van tevredenheid, van eigenwaarde. (Lees meer over kwaliteiten in dit eerdere blog.)

Het is zó jammer als kinderen (en volwassenen) niet bewust zijn van hun kwaliteiten. Het is zó waardevol om te weten wat je kwaliteiten zijn. Ook voor later, als ze moeten gaan ‘bedenken’ wat voor werk ze willen doen.

Ik verlang er naar, om dat met heel veel kinderen te mogen ontdekken. Het geeft je zoveel meer zelfrespect.

Wat is één van jouw kwaliteiten?  (Je kunt dat hieronder laten weten.)

 

 

Deel dit via: