Leestijd: 2 minuten

Jij bent uniek!

Wat betekent dat eigenlijk, uniek. In het ‘woordenboek’ staat: ‘enig in zijn soort‘.

Ben je dan eigenlijk wel uniek?

Even een ‘ervaring’ delen: Ik wil de naam van mijn website veranderen, en keek, of dat, wat ik bedacht had, nog vrij was. En – je raadt het al – het was niet meer vrij zoals ik voor ogen had. Er waren zóveel websites die er op leken! O, dacht ik, zó uniek ben ik dus niet. (En dan te bedenken, dat het gaat om ‘ikbenik’; over uniek gesproken 😉 )

Toch gelijk?

Als je kijkt naar hoe we er uit zien als mens – twee ogen, twee oren, een mond enz. – dan zijn we beslist niet uniek. Maar ik weet zeker, dat niemand dezelfde vingerafdruk heeft als jij – dus toch uniek?!vingerafdruk, uniek, persoonlijk 

En alles wat ik bedenk ik ooit al door een ander bedacht (hoewel ik graag origineel wil zijn). Maar in feite is niemand origineel. Zelfs uitvindingen zijn vaak door meerdere personen op verschillende plekken gedaan. We zijn allemaal van ‘dezelfde soort‘.

En toch ….

Toch zie je echt wel verschil. We zijn zeker niet allemaal gelijk. Net zoals met liedjes en muziekstukken: Ze bevatten allemaal dezelfde letters en dezelfde noten, alleen de samenstelling is anders. Soms lijkt het op elkaar. Dan hoor je het begin van een liedje en denk je: ‘O, dat is …..’   Maar …. nee, dan gaat het toch anders en blijkt het een ander liedje te zijn.

uniek, gelijk, anders, eigen kleur, jezelf zijn

Ik ben precies als jij, maar dan heel anders.

Zo zijn wij als mens ook uniek. Opgebouwd uit ‘hetzelfde materiaal’, met soms veel gelijkenis met elkaar, maar toch weer anders. Zo wordt iedereen uiteindelijk weer uniek. En ik vind het persoonlijk heel fijn, dat we soms ook wel op elkaar lijken. Je wilt als mens ook niet alleen staan, en dan is het fijn om te weten dat er meer mensen zijn die denken zoals jij. Aan de andere kant wil je wel graag jezelf zijn, met je eigen ideeën en opvattingen. Je eigen keuzes maken in wat je denkt en wat je doet.

Kijk, dát maakt je uniek

Wat je uniek maakt is de combinatie van al deze dingen. Er is er niet één precies zoals jij. Ieder speelt z’n eigen melodie. En de mogelijkheden zijn oneindig. Elk mens is weer een unieke persoonlijkheid. Iedereen is waardevol op zijn eigen manier. Is dat niet een mooie gedachte? JE BENT UNIEK EN WAARDEVOL!

Vraagje: kun jij je uniek en waardevol voelen? Of vind je dat wel eens lastig?

Deel dit via: