Leestijd: 2 minuten

Wie mij een beetje kent of mijn Facebookpagina volg zal het gemerkt hebben: Ik heb wel iets met ‘wijze woorden’. Quotes, spreuken, gezegden: Er zit een diepere wijsheid achter. Als je er over doordenkt kun je veel ontdekken. Dat wil ik vanaf nu dan ook af en toe doen. Een quote nader bekijken.

Deze keer

Een stapje terug

“Soms moet je een stap terug zetten, om een ander de kans te geven een stap naar voren te zetten”.

Dit ervaar ik regelmatig in mijn eigen leven; op twee manieren.

Aan de ene kant ben ik degene die soms even een stapje terug moet zetten, maar aan de andere kant heb ik er vaak behoefte aan, dat die ander even een stapje terug zet.

Hoe dan?

 

Ik kan zelf nogal snel en ‘fel’ klaar staan met mijn mening. Dat is vooral te merken door degenen die het dichtst bij mij staan. Daar laat ik de remmen het meeste los 😉 .

Maar ….. eigenlijk ben ik vooral iemand die de ruimte moet krijgen van de ander. Ik stel mij vaak zeer (te) bescheiden op. Ik heb ook wel iets te zeggen, maar wacht vaak eerst af of die ander ook iets heeft. Ben ik in een ‘bekende omgeving’, en weet ik wat ik vind, dan kan ik vaak (te) snel zijn met mijn mening, waardoor de ander geen ruimte krijgt.

Maar als er iets gedaan moet worden, dan heb ik juist tijd nodig om iets te laten bezinken en dan actie te ondernemen. Als een ander dan al rent, is het voor mij ’te laat’. Dat voelt ook niet altijd fijn.

Je ziet, het hangt dus ook af van de situatie en de omgeving.

Daarom

Daarom is het dus belangrijk, dat je aandacht hebt voor de ander. Het is goed om je af te vragen of die ander ruimte genoeg krijgt om iets in te brengen, in woord of daad. Of ben jij degene die dat de ander ontneemt? Sta je zo snel met je mening klaar, dat die ander geen kans krijgt om zijn gedachten te ordenen? Of kom jij zo snel in de benen, dat iets klaar is, voordat die ander beseft dat er iets gedaan moet worden? Neem dan een beetje gas terug. Geef die ander ook de ruimte om zijn/haar aandeel te leveren. Ieder heeft iets in te brengen.

Hoe doe je dat?

Je kunt je dan natuurlijk afvragen hoe dat moet. Hoe weet je, of die ander behoefte aan ruimte heeft. Het begint met bewust zijn. Wees je er van bewust, dat je de ander ruimte kunt ontnemen. Heb aandacht voor de ander, en reflecteer op je eigen handelen. En als je echt wilt weten hoe die ander het ervaart: Vraag na. Hoe je dit op een goede manier kunt doen kun je lezen in mij blog over Geweldloze Communicatie (en dan met name vanaf ‘Ook Geweldloos Luisteren’). Als je je dat eigen maakt, kun je elkaar beter begrijpen en helpen, en leer je steeds beter om de ander ruimte te geven.

PS: als je zelf te weinig ruimte ervaart, heb je natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar ….. dat is een andere quote 😉

PS2: als je nu al meer quotes wilt lezen – en dan met name quotes die je kunnen bemoedigen – download dan mijn gratis e-boek “30 bemoedigende quotes”

balans houden

Vraag: Ervaar jij soms ook te weinig ruimte? Of ben jij juist iemand die het lastig vindt om de ander ruimte te geven? Ik zou het leuk vinden, als je dat met ons durft en wilt delen. (Dat kan hieronder.)

Deel dit via: