December

Leestijd: 2 minuten

Mijn kleinzoon zingt Sinterklaasliedjescadeautjes

December is een ‘rare’ maand.

Eigenlijk begint het al op 11 november. Sint Maarten. De kinderen zijn druk met een lampion maken en met Sint Maarten liedjes zingen. Er wordt (veel) snoep opgehaald, waar je als ouders vervolgens over na moet denken hoe je er mee om gaat. Mogen ze elke dag één ding? Laat je ze zelf bepalen wat ze willen, zodat ze misschien sneller door de berg snoep heen zijn, of zo misselijk worden, dat ze voorlopig geen snoep meer kunnen zien? Geef je het weg misschien, deel je het uit? Of denk je er überhaupt niet over na, en laat je het gewoon gebeuren.

Dan komt Sinterklaas. Weer andere liedjes. En (veel) speelgoed. De kinderen worden overladen met speelgoed en indrukken.

En nu staat Kerst voor de deur. Weer andere liedjes. kerstballen

We hebben heel wat liedjes gehoord: over de stoomboot, en dat er aan de deur geklopt werd, en over schoentjes waar iets in gegooid moest worden. Maar Sinterklaas was amper vertrokken, en mijn kleinzoon zong over de denneboom. Sinterklaas was weg, de volgende periode was aangebroken.  Maar afgelopen week kwam opeens Sinterklaas weer langs. Sinterklaas zit nog steeds in het hoofd.

Zo’n kind heeft helemaal geen tijd om alles te verwerken; het is te veel. Je merkt, dat ze moe zijn van alles. Maar goed, het ‘hoort er bij’.  Gelukkig heb je zelf wel invloed op hoe je er mee om gaat. Draai je op volle toeren mee met alles om je heen, of doseer je alles een beetje. Het hangt natuurlijk ook van het kind af – en van de leeftijd – hoe een kind er mee om gaat. Het ene kind zal er meer last van hebben dan het andere. Ik denk, dat het goed is om als ouder goed te lijken en te luisteren naar hoe jouw (klein)kind op alles reageert. Is het nodig om het iets af te zwakken, of kun je er een groot feest van maken. Zijn er allerlei verplichtingen, of mogen ze ook zelf hun keuzes maken.

 

Normaal

Ik zou wat dat betreft blij zijn, als alles weer ‘normaal’ is. (Maar ja, wat moeten ze dan zingen 😉  )

Nou moet ik eerlijk zeggen, dat er bij ons nooit een probleem is. Niemand voelt zich verplicht, en daar ben ik heel erg blij om. En leuke dingen doen met elkaar, dat kan altijd. Daar hoeft het geen Kerst voor te zijn. Misschien kunnen we daar wat meer aandacht aan schenken met elkaar. Plan gewoon wat vaker een gezellige (spelletjes)middag/avond in. Ga gezellig samen eten. Koop eens een keer een cadeautje voor een ander, gewoon, omdat je die ander waardeert. Ik denk, dat zo’n cadeautje veel meer waarde heeft dan de verplichte cadeautjes met Sinterklaas of Kerst. Dan komt het uit het hart, en is het niet verplicht.

En o ja, dan hebben we ook nog Oud en Nieuw. Het hoogtepunt van alle spanningen. Laat op bed, verplichte bezoekjes misschien. En natuurlijk weer diverse ongelukken met vuurwerk.vuurwerk

Ik hoop, dat we de Kerstdagen en Oud en Nieuw goed en gezellig doorkomen met elkaar.

Ik wens je in elk geval fijne en gezellige dagen, en een goed en gezond 2017.

 

Hoe vier jij eigenlijk Kerst. Met je gezin, met je familie, met je vrienden, of …………………. ???

(Voel je vrij om dat hieronder te laten weten. Ik ben benieuwd.)

 

 

Deel dit via:

2 reacties

 1. Monica

  Kerstavond zijn we bij mijn schoonouders. Die hebben dan ook altijd cadeautjes. 1e kerstdag met mijn ouders en zus en 2e kerstdag zijn we altijd “vrij”. We gaan naar de bios en de Burger King…..
  Mijn zoontje is drie en zingt ook nog steeds Sinterklaas en St Maarten liedjes. Ik laat hem maar gewoon. Opa en oma zeggen dat dat niet meer mag, maar weet hij veel

  • Inge

   Leuk Monica, vooral die Tweede Kerstdag 😉 (Maar die andere momenten zijn vast ook gezellig. Het is ook wat je er zelf van maakt natuurlijk.)
   En inderdaad lekker laten zingen; wat maakt het uit. Ik denk maar zo, wat er uit komt zit er niet meer in 🙂 Het is ook een manier van verwerken.
   Hele fijne dagen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software