Leestijd: 3 minuten

We leven momenteel in onzekere tijden

De aanleiding voor dit blog is mijn eigen onzekere tijd waarin ik momenteel verkeer (dat heeft te maken met onze huisvesting). Ik merk, dat dat een hoop met me doet. Maar sowieso is het momenteel een onzekere tijd, voor iedereen. Telkens in afwachting van hoe het gaat met de coronabesmettingen. In afwachting van wat de minister ‘nu weer zeggen gaat’. Worden de regels nog meer aangescherpt, of kan het weer iets losser? (Het gaat momenteel weer de goede kant op gelukkig.) Hoe zal het verloop straks zijn? Wat voor effecten zal het hebben uiteindelijk? Gaan we een andere manier van leven tegemoet? Kan het zich nog weer herstellen? Allemaal onzekerheden. En dat vinden we niet fijn (zeker niet, als het negatief is). De meeste mensen houden graag de controle, en willen weten ‘waar ze aan toe zijn’.

Altijd

 

Nadenkend over deze onzekerheid en de onzekerheid in ons eigen leven, realiseerde ik me, dat we natuurlijk altijd in onzekerheid leven, alleen valt het meestal niet zo op. Maar wie kan zeggen, of hij volgend jaar nog gezond is, of een baan heeft, of mensen is verloren. Niemand heeft echte controle. En niemand kan in de toekomst kijken, en dat is maar goed ook. Als we vorig jaar al hadden geweten, wat ons nu zou overkomen, dan hadden we ons toen misschien al zorgen gemaakt. En ……. dat heeft geen zin.

onzekerheid

Zinloos

Nu we in ‘onzekere tijden’ zitten (bewust), kunnen we ons ook zorgen maken. Hoe zal het verlopen, hoe lang gaat dit duren, wat is het resultaat, enz. enz. Maar …… dat heeft dus geen zin. Het vreet alleen maar energie, en we gaan ons alleen maar nog slechter voelen.

Nu

We moeten doen wat op dit moment belangrijk en nodig is. Zorgen maken over morgen kost onnodige energie en levert je niets op. Het leven is een op en neer gaan van emoties, gevoelens, situaties. Niets blijf altijd zoals het is. En dat is maar goed ook. Leven is beweging. Als je niet beweegt dan ben je dood. En soms zijn de bewegingen niet leuk. Maar ….. het blijft nooit wat het is. Er komen altijd weer andere tijden. Volgend jaar ziet het leven er waarschijnlijk weer heel anders uit. Dan kijk je terug en kun je conclusies trekken. Dan kun je ook (gemakkelijker) zeggen: Had ik me maar niet zo druk gemaakt.

in verwarring

De kunst

De kunst van het leven is los te laten waar je geen invloed op hebt. De kunst van het leven is ook dankbaar te zijn voor het goede dat er (ook) is. Er zijn altijd dingen om dankbaar voor te zijn; kijk daar naar. Door je zorgen te maken maak je de situatie niet anders. Je voelt je alleen nog ongelukkiger. En ik zou dat – als christen – helemaal goed moeten weten. Maar …… weten is één, maar in praktijk brengen is iets anders. We weten het waarschijnlijk allemaal wel, maar om er ook naar te leven valt vaak niet mee.

Hoe

gebed

Ik wil tegen christenen zeggen: breng je zorgen en onzekerheden in gebed bij God. We weten dat God uiteindelijk ‘het laatste woord’ heeft, en dat we kracht kunnen krijgen om te dragen wat ons overkomt.

En als je geen christen bent, probeer dan te relativeren. Kijk naar de positieve dingen, en houd hoop. Soms kunnen situaties zomaar veranderen, ook ten goede. En het gaat uiteindelijk niet om de situatie, maar om jouw eigen gevoel hierover. Als je ‘het aankunt’, is er ‘niets aan de hand’. Als je zo kunt denken (en dat geldt natuurlijk ook voor christenen 😉 ), heb je veel minder last van wat je overkomt.

Ik wens je veel kracht, rust en vertrouwen in een goede toekomst.

Vraag aan jou: lukt het jou goed, om je geen zorgen te maken, en in het moment te leven? Heb je tips voor ons?

Deel dit via: