Oordelen.

Leestijd: 2 minuten

OORDELEN.

illusion-23764Anderen zeggen van mij dat ik nooit veroordelend ben. Dat ervaar ik als een groot compliment, maar soms vraag ik me af of het klopt. Ik wil inderdaad beslist niet oordelen (en dan betekent oordelen: iemand minder achten). Wie ben ik, om te zeggen wat een ander mag zeggen of doen?!! In kan niet in iemands hart kijken. En toch …………. er schieten bij mij soms toch gedachten op waarvan ik schrik. Hoe gauw heb je niet je mening klaar over iemand; door zijn uiterlijk, door de manier waarop hij of zij zich kleedt, of hoe hij of zij zich uit ….. vul maar in. Ik betrap me daar toch regelmatig op, terwijl ik het helemaal niet wil.

Wat ik probeer is, om – als zo’n gedachte bij me naar boven schiet – eerst daarvan goed bewust te worden. Wat denk ik nu eigenlijk, en waarom denk ik dat, hoe terecht is dat, wat is de grond daarvoor. Het ‘probleem’ is, dat je soms inderdaad kunt ‘aanvoelen’ hoe iemand in elkaar steekt. En je hebt tenslotte het recht om iemand gewoon ‘niet leuk’ te vinden. Maar oordelen gaat verder. Dat is niet gewoon iemand niet leuk vinden, dat is een negatieve mening over iemand hebben. En dat mag je nooit doen op grond van ‘uiterlijk’. Je kent iemand niet eens, hoe kun je er dan een mening over hebben. En als je vermoedt, dat iemand zus of zo in elkaar steekt, onderzoek dat dan eerst. Pas als je ‘bewijzen’ hebt, mag je je mening vormen over iemand, op grond van wat je ervaren hebt. En zelfs dan is het niet aan jou en mij om te ‘oordelen’. Je kunt hoogstens vinden, dat hij of zij niet bij jou past, en dat jij er anders over denkt. En bedenk ook: je mag daden veroordelen, niet mensen. En soms ontdek je mooie dingen in iemand als je hem of haar beter leert kennen, dingen die je totaal niet verwacht. In ieder mens zit grote rijkdom; het is echt de moeite waard om dat te ontdekken.

Wat zie je hiernaast. Is het een saxofoonspeler? Of toch ………… een vrouwengezicht?  Het is maar hoe je er naar kijkt. Laten we met milde ogen naar de ander kijken, je wilt zelf ook niet veroordeeld worden.

Hebben mensen over jou wel eens onterecht een oordeel gehad? Hoe voelde dat? Hoe wil je er zelf mee om gaan?

Deel dit via:

1 reactie

  1. paulien

    Mooi ! Je hebt helemaal gelijk. “Leuk ” om te horen dat zelfs jij dat hebt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software