Leestijd: 2 minuten

fietsenWe zitten in een nieuw jaar.

De feestdagen zijn weer achter de rug; alles is weer ‘normaal’. We gaan weer opstarten. Voor mij betekent dat, dat ik ‘moet’ gaan bloggen (dat heb ik beloofd). Ik moet de draad weer oppakken. Maar helaas, die draad had ik nog niet echt. Het voelt voor mij dus echt als ‘opstarten’, met iets nieuws beginnen. Misschien heb jij ook wel zoiets. Misschien heb jij bedacht om dit jaar ……….  vul maar in. Misschien heb je gelijk daarbij de angst: ‘straks lukt het (weer) niet’. De eerste week zal nog wel gaan, maar dan….  Een bekend probleem.

Maar laat je niet weerhouden om te doen wat je je tot doel had gesteld.

Wat is belangrijk bij het stellen van een doel: maak je doel SMART.

Wat is dat.

S: Maak je doel Specifiek. Zorg, dat het duidelijk is wat je precies wilt. Dus niet: ‘ik wil minder eten’, maar geef precies aan, waar het om gaat. Waarom wil je minder eten, wat is het doel daar achter. Wil je afvallen? Benoem dat dan zo.

M: Maak je doel Meetbaar. Hoe kun je weten, dat je je doel bereikt hebt. Benoem dus het aantal kilo’s dat je wilt afvallen. Zo weet je, of je je doel daadwerkelijk bereikt hebt.

A: Zorg dat je doel Acceptabel is: Is het een doel wat bij je past. Is het een haalbaar doel. Wil je het echt.

R: Is het een Realistisch doel: Overvraag je jezelf dus niet. Is het doel te bereiken. En zit er ook genoeg uitdaging in.

T: Maak het Tijdgebonden. Wanneer wil je dat aantal kilo’s afgevallen zijn. Volgende week? Volgende maand? Zet het doel niet te ver in de toekomst. Als je over een jaar 30 kilo wilt zijn afgevallen is het niet vol te houden. Deel het doel dan op in kleinere doelen. (Op kortere termijn.) Zo heb je eerder iets ’te vieren’, en zul je niet zo snel ontmoedigd worden.

En bedenk: Beginnen met iets nieuws kost extra energie. Net zo als wanneer je op de fiets stapt. De eerste trappen zijn extra zwaar. Je moet nog in beweging komen. Ben je eenmaal in beweging, dan gaat het trappen stukken lichter. Het rolt als het ware vanzelf verder. En soms zul je de wind tegen hebben, dan moet je harder trappen, en ga je niet zo snel vooruit. Maar soms heb je gelukkig ook de wind mee. Dat geeft je weer moed. Maar ………. fiets in elk geval. Soms wat sneller, soms wat langzamer en moeizamer. Maar hou vol!

Dat geldt voor mij, met mijn blogs. Maar dat geldt ook voor jou. Wat wil jij ‘opstarten’? Waar moet jij vaart in brengen? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

En een aanbod van mijn kant: Als je een steuntje in de rug nodig bent bij het behalen van je doel, laat het me dan weten. Misschien kan ik je daar bij helpen. Misschien is af en toe een mailtje al voldoende om je te ondersteunen. Of misschien wil je een keer een gesprekje. Maar misschien is het delen van je doel al voldoende om er zelf bewuster mee aan de gang te gaan. En voor de duidelijkheid: als je een beetje hulp wilt, dan kost je dat niets, alleen de moed om te vragen. Ik wil in januari en februari kosteloos helpen om je doel te bereiken. Je kunt me dit ook privé laten weten door me een berichtje te sturen via het contactformulier. Heel veel succes met je doelen. Ik hoor graag van je.

Deel dit via: