Twee keer beïnvloed

Leestijd: 2 minuten

Twee keer beïnvloed door een ‘misser’

Ik heb laatst onderstaande quote gedeeld op mijn Facebook en Instagram:

herinneringen herbeleven

Ik vind dit een mooie, omdat hij zo waar is.

Wat kun je soms (na)genieten van mooie dingen die je hebt beleefd. Je bedenkt weer hoe het was, en krijgt een glimlach op je gezicht.

Zo kun je tweemaal (of zo vaak als je wilt 😉 ) genieten van wat je hebt meegemaakt. Heel waardevol.

Het tegenovergestelde

 Het tegenovergestelde komt echter ook voor. Je hebt iets doms gedaan bijvoorbeeld, en je moet daar telkens aan denken.

Of je hebt iets niet voor elkaar gekregen en baalt daar ontzettend van. Je kunt daar dan echt in blijven hangen. Tenminste; ik herken dat wel. Het kwam laatst ook ‘langs’ in een uitzending van Kamp van Koningsbrugge. Een deelnemer was niet tevreden over zijn prestaties, en dat was zichtbaar door een frons op zijn voorhoofd. Hem werd gevraagd hoe dat kwam. Hij vertelde dat hij een vorige taak niet naar wens volbracht had, en dat hij daar ontzettend van baalde. Toen werd hem verteld, dat hij wat liever moest zijn voor zichzelf, en dat hij op deze manier ook niet tot steun voor de groep kon zijn. Dit was een aangrijpend stukje. (Je kunt het hier terugzien, in de uitzending van 8 juni vanaf 12:14 t/m 14:12.) Een hele mooie uitspraak die daar gedaan werd is: “de lessen liggen achter je, en de kansen liggen voor je”. Geweldig! Dat moet je echt voor ogen houden.

Begrijpelijk natuurlijk

Ik denk, dat we dat allemaal wel snappen. Als het anders gaat dan je wenste kun je daar enorm van balen, en kun je blijven hangen in negativiteit . Maar… wat is het gevolg? Dat die negativiteit blijft doorwerken, ook als er op dat moment niets meer aan de hand is. Op deze manier heeft je ‘fout’ – je misser liever gezegd – nog steeds invloed. En dat is toch super jammer! Nu heb je er twee keer last van (en wie weet, misschien nog wel vaker).

Aanvaard het

Wat is dus handiger om te doen? Het aanvaarden. En dat is niet zo makkelijk, dat weet ik zelf ook. Maar het is wel waar.

Als je aanvaardt wat er (geweest) is, dan kun je het ‘loslaten’, en dan heeft het geen grip meer op jou. Als je er aan vast blijft zitten, dan kan het je nog steeds beïnvloeden. En dat is niet wat je wilt toch? Het is al erg genoeg dat het niet zo gaat of is gegaan zoals je gewenst had. Dat wil je toch niet vasthouden? Je staat jezelf dan enorm in de weg. Overvraag jezelf niet. Wees een beetje liever voor jezelf.

Kijk het in de ogen

Kijk het negatieve in de ogen, en accepteer dat het er is, en… laat los. Heb er vrede mee en ga verder op je pad. Niemand is tenslotte perfect. Leer er ook van, zodat het je tenminste nog iets oplevert. Falen heeft een functie (als je dat maar wilt zien). Fouten maken is niet erg. Er in blijven hangen wel.

“Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan.” (Confucius)

 

struikelen

 

Herken jij het? Dat je baalt van jezelf, omdat je meer verwacht had? Kan dat ook zo in jouw hoofd blijven rondspoken? Wat helpt jou om het los te laten en ‘moedig verder te gaan’? Ik hoor het graag.

Deel dit via:

2 reacties

 1. Marieke Vos

  Mooi inge
  Heel toepasselijk voor mij op het moment.
  Net voor de 3e keer gezakt voor mijn theorie auto rijbewijs.
  Thnx

  • Inge

   Ah, balen Marieke. Hopelijk lukt het je om er inderdaad niet in te blijven hangen. Ontzettend veel sterkte en succes bij de volgende keer. De aanhouder wint 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software