Leestijd: 2 minuten

Voel jij je veilig?beschermen, respect

Wanneer voel je je eigenlijk veilig? Waar hangt dat van af? Hangt dat (alleen) af van of er wel of geen oorlog is bijvoorbeeld? Voel je je veilig, als er geen raketten worden afgevuurd? Of gaat veiligheid verder.

Denk bijvoorbeeld aan je leefomgeving. Woon je bij een drukke verkeersweg die het onveilig maakt? Of woon je in een ‘criminele wijk’? Hangt het daar (alleen) van af of je je veilig voelt?

En wat te denken van een praatzieke buurvrouw bijvoorbeeld, die allerlei verhalen over jou de wereld in stuurt? Voel je je dan nog veilig? 

Veiligheid gaat dus heel ver

Het gaat niet alleen om grote en zichtbare gevaren. Het zit ook in hele kleine dingen.

Als je iemand in vertrouwen iets verteld hebt, en dat zingt vervolgens de hele omgeving door; dan voel je je niet veilig meer.

uitlachenEn wat te denken van iemand die je uitlacht als je iets kwetsbaars van jezelf vertelt. Hoe voel je je dan? Vertel je de volgende keer weer iets van jezelf? Ik denk het niet.

Of je vertelt je mening ergens over, en de ander veroordeelt je daarom, of hij wordt boos en loopt weg. Dan durf je de volgende keer niet weer te vertellen wat je ergens van vindt.

Waar het om gaat

Veiligheid heeft uiteindelijk dus alles te maken met liefde en respect. Je wilt gerespecteerd worden zoals je bent. Als je dat voelt, dan kun je je veilig voelen. Je wilt ‘gewoon jezelf’ kunnen zijn, dan voel je je veilig. Als je je veilig voelt bij iemand, dan durf je je verhaal te vertellen, en je mening te geven.

Wat nog meer

Wat ook belangrijk is, is duidelijkheid. Want wat te denken van een ouder die de ene keer zegt, dat iets wel mag, en de volgende keer er kwaad om wordt. Daar voel je je als kind zeer onveilig onder. Je weet niet, wat je kunt verwachten.onduidelijkheid, twijfel

Of je spreekt een tijd met iemand af om ergens te zijn, en die persoon komt niet. Zo iemand is dan dus niet betrouwbaar.  Je kunt er niet op bouwen.  Dat voelt niet veilig. Veiligheid heeft dus ook alles te maken met kunnen vertrouwen.

Esther Molenaar heeft er ook eens een mooie blog over geschreven. Veiligheid is gewoon ontzettend belangrijk, in allerlei vormen, overal.

Laten wij zorgen voor veiligheid voor elkaar. Laten we zó met elkaar omgaan, dat we ons veilig voelen bij elkaar. Veilig om te zeggen wat we denken, veilig om te mogen voelen wat we voelen, veilig om te zijn wie we zijn.

Leef jij in een veilige omgeving? (Alleen de mensen die dit kunnen beamen zullen reageren denk ik 😉 ) Ik ben wel benieuwd, of je het herkent in je eigen situatie en of je er iets over kunt zeggen. Je kunt  je reactie hieronder achter laten.

 

 

Deel dit via: