Leestijd: 2 minuten

Vind jij het ook zo belangrijk om van betekenis te zijn?

Ik vind het persoonlijk heel erg belangrijk om iets ’toe te voegen aan deze wereld’, en dan natuurlijk met name aan mijn eigen omgeving. Daar heb je ook de meeste directe invloed, in je eigen omgeving. Even geleden had ik daar weer een mooi voorbeeld van.

Complimenten en wensencomplimenten en wensen

Ik ben namelijk onlangs 60 geworden (best weer een ‘drempeltje’ vind ik 😉 ), en mijn dochter had daarvoor het ontzettend leuke idee bedacht om een complimenten- en wensenpot te maken. (Dat is echt een aanrader voor als je iets bijzonders voor iemand wil doen.) Ze had iedereen gevraagd om een persoonlijke boodschap voor mij (een compliment of een wens) in een pot te doen (op een mooi gekleurd kartonnetje), en die werd mij aan het einde van de dag aangeboden. Het was de bedoeling, dat ik daar elke dag een wens of compliment uit zou halen. Stel je eens voor: elke ochtend, voordat je de dag begint, is er iemand die tegen je zegt wat jij voor die persoon betekent, en die je mooie dingen wenst. Daar word je toch ontzettend blij van?! 

Waardevol

Ieder mens vindt het fijn als hij gewaardeerd wordt; als hij merkt, dat hij er toe doet. Niemand wil, dat hij niet gemist wordt als hij er niet meer is.  Wat heeft het leven voor zin als het niet uitmaakt of jij er wel of niet bent.

En weet je, we zijn het allemaal nodig op zijn tijd, om te horen dat je er toe doet. De meeste mensen weten hun eigen waarde niet precies. En ook al weet je je eigen waarde wel goed in te schatten: het is fijner om een compliment van een ander te krijgen, dan dat je jezelf complimenten geeft, toch 😉 ?

Hoe kunnen we elkaar dus positiever maken

Door elkaar te zien, en de positieve dingen in de ander te benoemen.elkaar zien

En nu hoeven we niet met elkaar ‘aan de complimentenpot’, maar een positief woord op zijn tijd kan wonderen doen. Alleen al het nadenken over de ander is heel erg belangrijk. Je verdiepen in de ander. Wat is het, wat jij zo waardeert in die ander; in je partner, in je zoon of dochter, in je ouder, in de leerkracht, in …..     Denk er eens echt over na, en bedenk een compliment dat je kunt geven. Kies eens iemand uit je omgeving, en  bedenk wat je zo mooi vindt aan hem of haar. En kies een moment waarop het geschikt is om het compliment te geven. Ik weet zeker, dat die ander er blij mee is. Zeker, als je het goed weet te benoemen, echt persoonlijk. Dus niet alleen ‘ik vind jou een goede leerkracht’, maar bijvoorbeeld ‘ik vind het zo goed van je dat je ’s morgens altijd aandacht hebt voor elk kind persoonlijk.’ Als je het specifiek omschrijft, weet de ander tenminste wat je zo goed aan hem of haar vindt. En dat geeft een positief gevoel.

Gewoonte

Als je dit regelmatig doet, kan het een gewoonte worden; een hele goede gewoonte. Je zult anders naar mensen gaan kijken, en veel positiviteit uitstralen. Dat is waar iedereen bij gebaat is. Je wordt er zelf positiever van, en de ander wordt ook een tevredener mens.

Mag ik jou vragen, of je dit een goed idee vindt? (Je kunt je reactie hieronder achterlaten.)

Deel dit via: