Leestijd: 3 minuten

Hoe word ik gelukkig?blij, tevreden, gelukkig

We willen allemaal graag gelukkig zijn, maar wat is gelukkig zijn nou eigenlijk. Wanneer ben je gelukkig. Zijn rijke mensen gelukkig? Zijn gezonde mensen gelukkig? Zijn slimme mensen gelukkig?

Waar hangt het geluksgevoel van af

Je hebt vast wel eens zo’n gedachte gehad van: ‘nu gaat alles zó goed, en toch voel ik me niet blij’. Dat is toch eigenlijk raar? Als alles goed gaat zou je toch op en top gelukkig moeten zijn? Blijkbaar hangt het geluksgevoel niet af van de situatie. Natuurlijk kan het  wel bijdragen. Je kunt heel dankbaar zijn voor de ‘spullen’ die je hebt bijvoorbeeld, maar het hang er niet van af. Eigenlijk heb ik nu – ongemerkt – al een ingrediënt genoemd van geluk: Dankbaarheid.

Dankbaarheid

Het geluksgevoel hangt niet af van de ‘spullen’/situatie, maar van de dankbaarheid daarvoor. En je kunt dankbaar zijn voor kleine dingen. Voor de bloemen die bloeien, voor de vogels die fluiten voor de zon die schijnt, voor de regen die valt.

dankbaarHet ligt dus niet aan ‘de omgeving’, maar aan je innerlijk. Het ligt er aan, hoe je zelf een situatie ervaart, hoe jouw gedachte en daaraan verbonden jouw gevoel daarover is. Als je altijd kijkt naar anderen die het ‘zo goed hebben’, dan word je niet gelukkig. Als je tevreden en blij kunt zijn met het positieve dat er in jouw leven is, dan word je gelukkig(er).

Ik wil beslist niet zeggen, dat je je niet ongelukkig mag voelen als je bijvoorbeeld ernstig ziek bent, of bijzonder veel zorgen hebt over een moeilijk te  begrijpen kind, of niets te besteden hebt. Het is heel begrijpelijk, dat je je dan niet op en top gelukkig voelt, maar als je dankbaar kunt zijn voor het goede (dat altijd nog ergens is), dan zal dat je gevoel zeker positief beïnvloeden.

Tweede sleutel

Ik denk, dat ik net de tweede sleutel genoemd heb: Jezelf toestaan je ongelukkig te voelen.

Soms is dat gewoon zo. We voelen ons nu eenmaal niet altijd gelukkig. Wie zegt ons, dat we er ‘recht op hebben’ om gelukkig te zijn? Zo zit het leven hier niet in elkaar. Als je kunt accepteren, dat ‘on’geluk en lijden bij dit leven hoort, dan ben je minder ongelukkig dan wanneer je dat niet accepteert en dus in feite boos wordt. Dan maak je je eigen pijn nog groter.

Misschien staat daarom de volgende tekst in de Bijbel: ‘Dankt onder alles’ (in 1 Tess. 5:18). Let wel: er staat onder alles, niet voor alles. Dus: hoe de situatie ook is, wees dankbaar.

Ik denk dat dat een goed advies is om het leven gelukkiger of draaglijker te maken.

 

PS: ik zag toevallig een mooi ‘TED-talk-filmpje’ dat heel toepasselijk is. Je kunt het hier bekijken. Dit filmpje laat ook zien, dat geluk niet van de situatie afhangt. Het ligt aan de waarde die wij aan iets geven. En zo zijn er nog vele voorbeelden meer. Mensen die rijk zijn en een goed leven lijken te hebben stappen uit het leven, terwijl mensen die gehandicapt door het leven gaan, en ‘beklagenswaardig’ zijn een voorbeeld van geluk voor anderen kunnen zijn. In die zin kun je zelf je gelukkig zijn beïnvloeden. Je kunt misschien niet de omstandigheden veranderen, maar wel, hoe je er zelf tegen aan kijkt.

Hierbij nog zo’n mooi filmpje, waar mensen niet in de put gaan zitten, maar kijken hoe je er iets moois van kunt maken.

PS2: ik heb eerder een blog geschreven over geluk. Hierin geef ik 9 handvatten; misschien ook leuk om nog eens te lezen.

Ik wens je veel ‘geluk’.

Vraag aan jou: Heb jij voor jezelf voorbeelden van momenten waarop de situatie misschien niet geweldig was, maar je je toch gelukkig voelde? Sla dat moment op in je hart. (Als je wilt,  mag je het hier natuurlijk ook delen. Dan kun je misschien een ander een hart onder de riem steken.)

 

Deel dit via: