Waardering

Leestijd: 2 minuten

waarderingWaardering

Weet je – ja, waarschijnlijk weet je het wel, maar dringt het misschien, net zoals bij mij, niet altijd door – ieder mens heeft waardering nodig.

Ieder mens wil erkend worden, gezien en gehoord worden.

Waardevol

Ik was bij een trainingsdag (van een groep waar ik deel van uit maak), en daar kregen we het over bloggen. Nou blog ik graag, maar ik ben nogal (behoorlijk) onzeker of het wel waarde heeft wat ik schrijf. Ik ben dan ook heel blij en dankbaar, dat ik op deze dag van verschillende kanten hoorde, dat ze met plezier mijn blogs lezen, en dat het zeker waardevol is wat ik schrijf.

Daar doe ik het voor

Kijk, daar doe ik het voor. Ik wil een ander opbouwen, bemoedigen, soms troosten, laten weten dat hij/zij niet alleen is, ‘hulp’ bieden. Ik wil ‘in contact’ komen met die ander. Ik wil ook schrijven over wat die ander bezig houdt, zodat ik misschien tips of informatie kan geven. Of alleen laten weten dat hij/zij niet alleen is.

Contact

Wil jij ook ‘in contact komen’ met mij, laat dan alsjeblieft eens een reactie achter. Het hoeft niet per sé hoor, voel je vooral niet gedwongen, maar als je het overweegt, doe het dan gewoon, al is het maar één zin.

 

Ik heb in elk geval na deze trainingsdag besloten, om af en toe, hier en daar, eens een opmerking achter te laten, want die ander is het net zo goed nodig als ik. En het is fijn om ‘in contact’  te zijn.

Breder

En ik wil het nog even breder trekken als bloggen alleen. Zou het niet een goed idee zijn om in het algemeen eens wat meer aandacht te schenken aan het uiten van waardering aan de ander? Ik denk dat waardering uiten een machtig instrument is om in een goede relatie te komen met elkaar, want: Ieder mens is waardering nodig!

Het moet niet ‘gezocht’  zijn, en het moet welgemeend zijn, maar als we nu eens een week lang daar de focus op houden: ‘Wat kan ik vandaag aan een ander laten weten wat ik in hem of haar waardeer.’ Elke dag één persoon een week lang. Moeite van het proberen waard toch? Doe je mee?

 

Hierbij nog een filmpje dat ik vond en dat ik je niet wil onthouden. Over wat waardering uitspreken met mensen doet. Geniet er van.

 

Een duimpjeduimpje

Dan nog even een ideetje betreffende het reageren op blogs: Wat let ons om, als we niet weten wat we precies moeten zeggen, maar het wel een goed stuk vinden, om dan, net zoals op Facebook, een duimpje te geven? Dat is ook al een teken van waardering en contact. ‘(y)’ : dat is genoeg. (Het is geen ‘echt’ duimpje, maar we weten wat we bedoelen 😉  )

 

Nou, ik hoop, dat je hier weer iets aan hebt gehad voor jezelf. Als dat zo is, geef je me dan een duimpje (y) ?

Of laat je weten, dat je mee doet met een week waardering geven? Tof. Dank je wel.

Deel dit via:

10 reacties

 1. Rosine Van Hoye

  Ja Inge, iedereen wil inderdaad graag gezien en gehoord worden. Sinds ik ondernemer ben geworden heb ik dat nog meer omdat ik via reacties weet of ik goed bezig ben of niet.
  Als je dus alle moeite steekt in een blog of een product en er komt GEEN reactie, dan ga je er standaard van uit dat het NIET GOED is. Zeer demotiverend maar vaak fout ingeschat want het is vaak niet omdat er niemand reageert, dat ze het niet op prijs stellen wat je doet.
  Het blijft dus altijd wat dubbel, maar ik krijg graag reacties, dus geef ik ze ook graag 🙂
  Voor mij een dikke (y) 🙂

  Groetjes, Rosine

  • Inge

   Ja, je hebt helemaal gelijk Rosine. Het is altijd fijn dat je positieve reacties krijgt, maar als je ze niet krijgt zegt dat niet dat het niet goed is. Daar gaan we vaak ook van uit: Als iets niet goed is zeggen we het, maar als iets goed is houden we onze mond. En dat is zo jammer. Als we de ander meer zouden laten weten dat we hem of haar waarderen, dan kan dat zoveel positiviteit brengen. Jammer dat we dat zo weinig doen. En dat geldt inderdaad ook voor het schrijven van blogs. Als er geen reactie komt zegt dat op zich niets. Het hoeft echt niet slecht te zijn. Maar het is wel heel fijn om reactie te krijgen. Dan weet je, waar je het voor doet. Ik probeer zelf te schrijven zonder iets te verwachten. Ik wil ‘gewoon’ mijn boodschap kwijt. Ieder mag zelf weten wat hij/zij er mee doet. Als je er zo in staat scheelt dat wel. Maar toch …. reacties zijn altijd leuk en heel welkom 😉 . Bedankt voor je reactie en je dikke duim 😉 , en heel veel succes gewenst bij alles wat je onderneemt.

 2. yildiz van der Zijden

  Hallo Inge, goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ieder mens kan waardering gebruiken. Ik ga de komende week eens aan extra veel mensen mijn waardering geven.
  Te beginnen met jou: Je bent een topper Inge en doet het super goed!
  groetjes, Yildiz

  • Inge

   Dank je wel Yildiz, voor deze mooie reactie. Super dat je er de komende week (extra) aandacht voor gaat hebben. En dank je wel voor je mooie woorden 😉 .

 3. Renée Daniëls

  Waardering, ik heb er een dubbel gevoel over.

  Natuurlijk wil ik ook graag ‘gezien’ worden. Vooral voor wie ik ben en waar ik voor sta als mens en als ondernemer. Dat is dé reden dat ik de manier van begroeten in de film Avatar (“I see you”) zo prachtig vind.

  Maar zodra ik merk dat ik waardering nodig heb om me beter over mezelf te voelen (in plaats van alleen maar beter, omdat ik gezien word), gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Weet ik dat ik mezelf weer ‘ns flink ‘onderhanden’ moet nemen. 😉

  Bij mijn blogs en andere uitingen, zoals berichten op m’n Facebookpagina, zijn er nog genoeg redenen waardoor reacties uit kunnen blijven, zoveel dingen die ik nog beter kan doen.
  Mijn alarmbellen hebben nog geen kans gehad om te rinkelen, hahaha!!

  • Inge

   Ik ben het helemaal met je eens Renée. Het is inderdaad heel erg dubbel, ik voel dat ook zo. Aan de ene kant heb je het nodig, en aan de andere kant ‘moet je er zonder kunnen’. Ik sta er zo in: Ik wil er zelf bewust van zijn dat een ander het fijn vindt als hij/zij waardering krijgt, en tegelijkertijd wil ik er zelf niet van afhankelijk zijn. Precies wat jij zegt: als je waardering nodig hebt om jezelf beter te voelen, dan ‘gaat er iets mis’. Dat is ook het dubbele van complimentjes geven. Maar … daar kan ik ook een heel blog over schrijven 😉 Toch leuk dat je gereageerd hebt 😉

 4. Hilde

  Complimentjes of waardering geven is 1 ding, maar kan je ze ook goed ontvangen? Veel mensen kunnen dat niet meer en zeggen iets als “ach ’t was niet belangrijk, het is het bedanken niet waard” of zoiets. Of reageren op “wat heb je iets moois aan” direct met de naam van de winkel en dat het niet zo duur was, of zoiets. Een reactie die totaal niet bij het compliment of de waardering past. Het gebeurt meer dan we denken, het blijf ook voor mij een oefenpuntje…. Je bent goed bezig, Inge, en het blogbericht doet eens goed nadenken! Een dikke (y)!!

  • Inge

   Dat is inderdaad ook een interessante kant die je belicht Hilde. Complimenten ontvangen is inderdaad een kunst op zich. Dat kan niet iedereen. En ach, wat zegt het nou ook eigenlijk. Je wordt er echt geen beter mens van als je een complimentje krijgt over je kleding bij voorbeeld. Je kunt het dus maar beter gewoon ‘ontvangen’, dat is veel leuker. Het is eigenlijk heel erg, als mensen hun eigenwaarde ophangen aan de kleding die ze dragen (om dat voorbeeld maar even weer te gebruiken). Mooie kleding, een ‘goede’ blog (wat is goed), een leuke post op Facebook, …. het is leuk, maar je wordt er geen ‘beter’ mens van. Het is denk ik de kunst om gewoon ‘bij jezelf’ te blijven. Ben jij tevreden met wie je bent en met wat je doet, daar gaat het uiteindelijk om. Dank je wel voor je reactie, en voor je (y). Het is toch leuk om te ontvangen 😉

 5. Esther Molenaar

  Waardering geeft je ook een gevoel van veiligheid. Dat je er mag zijn zoals je bent en dat het goed is wat JIJ doet.

  Door een ander meer te waarderen zorg je er ook voor dat een ander gezien wordt.

  Zelf vind ik het ook fijn wanneer ik gezien word. Soms vergeet ik wel eens, toegegeven, dat ik het naar een ander toe wel eens vergeet.

  Mooi, Inge dat je hier aandacht aan besteedt. Dat WAARDEER ik. 😉

  • Inge

   Wat een eerlijke en lieve reactie Esther, dank je wel. Zoals in een andere reactie al genoemd: het is niet goed om er afhankelijk van te zijn, maar dat neemt niet weg, dat waardering je wel heel goed kan doen af en toe. We zijn tenslotte gemaakt om in relatie tot elkaar te leven (is mijn overtuiging), dus we zijn elkaar als mensen ook nodig. En door onze waardering (af en toe) naar elkaar uit te spreken bouwen we de ander op. Als iedereen zich iets meer zou focussen op het uiten van waardering, dan wordt het een goede gewoonte, en kost het geen extra moeite. Dan wordt het een levenshouding. Ik ben heel blij met deze waardering, dank je wel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software