Leestijd: 2 minuten

Waardering             muffin-491282

Heb jij ook behoefte aan waardering? Ieder mens heeft waardering nodig. Toch? Een complimentje op zijn tijd doet wonderen.

In Spreuken (25: 27) staat een tekst die mij aansprak door zijn eenvoud (Bijbel in Gewone Taal; lekker simpel 😉 ). Daar staat: “Het is niet goed om steeds waardering te zoeken, net zoals het niet goed is om veel lekkere dingen te eten”.

Hoezo?

Af en toe een taartje is heerlijk, maar als je er teveel van krijgt word je misselijk. Eigenlijk kun je het ook wel vergelijken met een verslaving. Als je jezelf ‘niet meer in de hand hebt’ (want dat is het eigenlijk, als je meer eet dan goed voor je is), ben je slaaf van datgene wat jou laat doen wat je eigenlijk niet wilt.

Ieder mens heeft waardering nodig. Het laat je zien, dat je er toe doet. Iedereen wil gezien worden en belangrijk zijn. Het geeft je een goed gevoel als je iets kunt doen voor een ander. En daar is dus niks mis mee. Het gaat pas mis, als je er afhankelijk van bent – als je er steeds naar zoekt. Als je pas ‘iemand bent’ als  je waardering krijgt. Als je niet meer van binnen zelf weet, dat je de moeite waard bent. Ieder mens is de moeite waard, JIJ OOK! Als je dat weet van binnen, ben je niet afhankelijk van waardering. Dan kun je er gewoon oprecht blij mee zijn, en dan zoek je er niet naar.

Een goede remedie tegen het afhankelijk zijn van waardering is: een ander waardering geven. Als je een ander een complimentje geeft voor wat hij of zij gedaan heeft, zul je daar zelf ook een goed gevoel van krijgen. En als iedereen dat nou doet naar elkaar toe: dan gaat het ‘wemelen’ van waardering. Is dat niet geweldig?

Heb jij nog meer tips om niet gefocust te zijn op waardering van anderen? Laat het me hieronder weten.

Deel dit via: