Wat kun jij leren van mijn opleiding?

Leestijd: 3 minuten

Nuttige lessen

In mijn opleiding SPH Jeugdzorgwerker leer ik zeer nuttige dingen. Ik wil hiervan graag iets met je delen. Ik denk dat het goed zou zijn als iedereen deze dingen zou leren.

Zoals bijvoorbeeld dat je de centrale waarden van een sociale professional in het oog moet houden. Welke waarden zijn dit dan?

  • respect
  • gelijkwaardigheid
  • zelfbeschikking

Toen ik dat las vroeg ik mezelf af: zijn dat geen waarden die iedereen hoog in het vaandel zou moeten hebben? Je leert dit als sociale professional, maar… zou niet iedereen dit moeten leren?
Je zou denken dat iedereen dat ‘automatisch’ leert, van huis uit. Tenminste, dat is wat ik vaak heb gedacht, maar… dat is zeker niet het geval. Je ziet het om je heen. Hoe respectloos gaan mensen soms met anderen om. Als je anders denkt dan een ander word je door sommigen al uitgescholden en voor gek verklaard. Hoezo respect? Blijkbaar gelden deze waarden dus niet voor iedereen.

Jong geleerd is oud gedaan

Deze waarden zijn de basis voor een respectvolle evenwichtige samenleving. Ik zou wensen dat er al op jong geleerd is oud gedaan de basisschool geleerd zou worden hoe je respectvol met anderen omgaat (en eerlijk gezegd valt het nog niet eens mee om uit te leggen wat respect precies is. Lees hier meer over in mijn blog over respect), en dat er geleerd zou worden wat gelijkwaardigheid is een betekent, en wat zelfbeschikking betekent en inhoudt. En dat is nog maar de basis. Er zijn zoveel meer thema’s die je als sociale professional leert, en wat geen overbodige luxe zou zijn als iedereen dat zou leren. Ik noem hier een paar belangrijke thema’s: 

  • Ieder mens heeft sterke kanten
  • Praat mèt de ander, niet over de ander
  • Niet sturen maar ondersteunen
  • Geef kaders en grenzen aan
  • Doe wat je zegt
  • Erken iemands autonomie/respecteer iemands grenzen
  • Sluit aan bij de ander
  • Waardeer kwaliteit en inzet

Hier zou iedereen nog iets van kunnen leren. Het zouden basisvaardigheden moeten zijn van ieder mens.  Als ik het even naar ‘ons dagelijkse leven’ trek:

Zie de sterke kanten van de ander en waardeer die. Maak de ander niet tot onderwerp van gesprek, maar praat met de ander, verbind je met de ander. Leg je mening niet op maar respecteer ieders mening. Heb respect voor andermans grenzen en geef ook je eigen grenzen aan. Wees betrouwbaar en doe wat je zegt.

Voor de een zullen bepaalde thema’s moeilijker zijn dan voor de ander, ongetwijfeld. Maar zou het niet goed zijn als iedereen in elk geval geleerd zou worden hierover? Dan zou de kans op een liefdevolle, sociale en eerlijke maatschappij vast groter worden. ( Je kunt natuurlijk ook de Bijbel toepassen, dan ben je er ook 😉 , maar dat doet lang niet iedereen.)

Niet alleen voor de ander

Het zou niet alleen goed zijn voor de ander, maar ook voor jezelf. Ten eerste: als iedereen bijvoorbeeld zou leren om meer respect te hebben voor een ander, dan heb jij meer kans om respectvol behandeld te worden. Maar ook als je bijvoorbeeld meer leert over gelijkwaardigheid, dan zul je jezelf Gesprek waarschijnlijk ook sneller gelijkwaardig voelen. Als je leert over grenzen respecteren zul je ook sneller je eigen grenzen herkennen en respecteren. En zouden we er niet allemaal bij gebaat zijn om beter naar elkaar te luisteren? Echte aandacht voor elkaar, dat wil toch iedereen?

Oplossingsgericht

Een sociaal professional moet ook de kansen en mogelijkheden zien. Hij moet oplossingsgericht zijn. Maar zou het niet mooi zijn als we allemaal zo ingesteld zouden zijn? Gefocust op de oplossingen? Zien waar de mogelijkheden liggen? Niet de negatieve kanten belichten maar de kansen zien. En niet je eigen mening opdringen maar vragen waar de ander behoefte aan heeft, en waar hij mee geholpen zou zijn.
Respect houden voor de ander, ook als hij (heel) anders denkt dan jij. We zijn allemaal verschillende, unieke mensen, met onze eigen achtergrond, onze eigen geschiedenis, onze eigen ervaringen, onze eigen mening, onze eigen overtuiging. Ieder mag er zijn, met zijn eigen ideeën en oplossingen. Laten we daar respect voor hebben, en laten we ook al die andere items die genoemd zijn najagen. Dan kunnen we (in onze eigen kring) toch een beetje een betere wereld creëren.

Wat vind jij van deze ‘items’? Herken jij ze in je eigen leven? Zou jij willen dat het op de basisschool geleerd wordt (als vak)? Laat het me hieronder weten.

 

Deel dit via:

2 reacties

  1. Anita

    Juist zijn het deze items wat mij een waardevol leven geeft.
    Het zou inderdaad de basis moeten zijn op school maar ook in het gezin, werk, kerk en maatschappij.
    Zonder deze items krijg je nooit de verbinding, de werkelijke ontmoeting tussen mensen.

    • Inge

      Dank je wel voor deze mooie aanvulling Anita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software