2020; Nieuwe kansen?

Leestijd: 2 minuten

Een nieuw jaar

sneltreinvaart

2019 Ligt alweer achter ons. Als je zo achterom kijkt begrijp je niet, waar de tijd gebleven is. Alweer een nieuw jaar dat voor ons ligt.

Goede voornemens

Er wordt dan vaak gesproken over goede voornemens. Nu moet ik eerlijk zeggen: ik heb niet zo veel met goede voornemens. Tenminste: niet bij het nieuwe jaar. Ik vind, dat je elke dag (en eigenlijk zelfs elk moment) een goed voornemen kunt hebben.  En …. hoe lang heb je daar eigenlijk de tijd voor 😉 ? Een dag? Een week? Een maand? Maar goed; een goed voornemen hebben kan dus ook vandaag. 

Wat is een goed voornemen eigenlijk?

Er wordt vaak gesproken over stoppen met roken, gezonder eten, op dieet gaan, meer bewegen, minder snoepen, enz. Dat zijn allemaal dingen die onszelf aangaan.

helpende hand

Maar  neemt iemand zich wel eens voor om bijvoorbeeld vaker een praatje te maken met de buren? Meer om te zien naar anderen? Vrijwilligerswerk te gaan doen? Vaker een helpende  hand bieden? Dat zijn voornemens die iets kunnen veranderen in de samenleving; waar ook anderen iets aan hebben. Dan draag je werkelijk bij aan ‘een betere wereld‘. Wat mij betreft zijn dat veel mooiere voornemens.

Positieve invloed

relatie

Als je dan toch een goed voornemen wilt hebben voor het komende jaar, denk daar dan eens aan. Hoe kun jij een positieve invloed hebben op de wereld om je heen. En misschien is het alleen maar ‘de ander vaker een complimentje geven’, of ‘onverdeeld luisteren naar je partner’; het hoeven geen grote dingen te zijn om waardevol te zijn. Denk daar eens over na. Onderzoek jezelf eens waar jij ontevreden bent over jezelf (en dan heb ik het niet over je uiterlijk, maar over je innerlijk). Ben jij snel boos? Heb je weinig geduld? Commandeer jij je kinderen zonder naar hen te luisteren? Wil je altijd je zin hebben? Geef je nooit eens een complimentje? Vergeet je af te spreken met vrienden en/of familie? Of ….. vul maar in. En neem je vanaf vandaag voor om het anders te doen. Als we onszelf mooier maken, maken we de wereld mooier.

Actie

Verbind daar dan ook een duidelijke actie aan, zodat je weet wat je ‘moet’ doen (en niet, wat je niet meer wilt doen). Kijk na een week (en ook weer na een maand) wat er van terecht gekomen is. Is het mislukt; neem het je opnieuw voor. Je mag elke dag opnieuw beginnen. Op zich is het goed om goede voornemens te hebben. Daar word je alleen maar beter van (als het lukt tenminste 😉 ). En eerlijk gezegd: ik heb zelf vandaag eigenlijk geen goed voornemen. Misschien morgen, of volgende maand 😉 

Wat ga jij anders doen vanaf vandaag? (Of vanaf volgende week?) Wil je het mij laten weten? Dat stimuleert ook anderen.

Deel dit via:

4 reacties

 1. Alie

  Je hebt helemaal gelijk Inge. Willen we de wereld mooier maken dan moeten we bij onszelf beginnen. Allemaal zaadjes van liefde. Werkt als een sneeuwbaleffect.

  • Inge

   Mooi Alie, dank je wel.

 2. Marije

  Ik ga meer spelletjes spelen met vrienden dit jaar!

  • Inge

   Wat een mooi voornemen! Spelen verbindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software