Leestijd: 2 minuten

Hebben onze woorden invloed? En zo ja, hoe dan?

Je hoort mensen soms zeggen (bij voorbeeld): “Kijk nou uit, sufferd.” (En soms hoor je nog veel ergere scheldwoorden die ik hier liever niet opschrijf.)woorden

Nou kun je daar van zeggen: “Zo bedoel ik het toch niet, het zijn maar woorden.” Maar wat gebeurt er met jezèlf als iemand jóu zo noemt. Word je daar blij van? Bouwt het je op? Ik denk niet, dat er iemand in de wereld is, die dan denkt: “Yes! Ik ben een sufferd, leuk.”

Effect

Óf het doet iets met je (bewust of onbewust), óf je hebt al zo’n pantser gecreëerd, dat het je totaal niet raakt. Feit blijft, dat je er niet blij van wordt. Wie wil er nou iets negatief zijn (een sufferd, domkop, rotjoch, …… vul maar in). Nee, dat doet geen goed.

Gewoonte

verdrietigEn als je dat heel vaak hoort in je leven, dan settelt het zich in je hoofd. Je kunt het zelfs gaan geloven, want het wordt je zo vaak verteld; dan zal het wel waar zijn. Sommige mensen maken er een gewoonte van om de ander (vooral hun kind, of hun partner) steevast negatieve benamingen te geven. En als het een gewoonte wordt, dan merk je het zelf niet meer. Maar het heeft wel zijn uitwerking.

Je kunt tot in je volwassenheid last hebben van dingen die in je jeugd (regelmatig) over of tegen je gezegd zijn. Als je dat herkent bij jezelf, is het belangrijk om daar alsnog over na te denken; te ‘onderzoeken’ of het wel waar is. Waarschijnlijk is het zo ‘gewoon’ geworden, dat je het niet eens in de gaten hebt. Het is een deel van jezelf geworden; een negatief deel.

Dus

Reden genoeg dus, om zelf niet zo te willen spreken. Weest bedacht op negatieve woorden. Ze werken negatief uit.

Nog een reden

Er is nog een andere reden om niet zulke negatieve uitlatingen te doen. Als je je zo negatief uitlaat tegenover anderen, dan zeg je zoiets eigenlijk ook tegen jezelf. Als je een ander makkelijk een stomkop noemt, dan zul je jezelf in vergelijkbare situaties ook sneller een stomkop noemen. Het is onderdeel van je manier van praten. Dus ook, als je ‘tegen jezelf praat’ zul je die manier gebruiken. Zo vergiftig je jezelf, met negativiteit.

Laten we dus positieve worden gebruiken; naar de ander toe en naar onszelf. Zo kunnen we elkaar positief beïnvloeden; voor betere relaties, voor positievere mensen, voor een betere wereld.

Herken jij negatieve gedachten over jezelf, doordat dat altijd tegen je gezegd is?

Betrap je jezelf wel eens op negatieve ‘benamingen’? (Dat hoef je hier niet te delen hoor 😉  . Dat is voor jezelf om te beantwoorden.)

Je kunt hieronder een reactie achterlaten. Dat zou ik leuk vinden.

Deel dit via: