Leestijd: 2 minuten

Nieuwe kansen

Mijn harde schijf van de computer was (weer) kapot. (Wel heel toepasselijk in deze tijd, aan de start van een nieuw jaar, maar wat een frustratie.) Weer info kwijt, weer alles opnieuw er op zetten en instellen 🙁 . Daar word je niet bepaald vrolijk van.

Aan de andere kant

Maar tegelijk is het ook weer opnieuw een kans om dingen op te schonen, bewust in te stellen; eventueel anders. Door deze situatie heb ik zelfs weer andere foto’s en filmpjes gevonden waarvan ik niet wist dat we ze hadden. Je moet weer nadenken waar je misschien bepaalde dingen toch weer terug kunt vinden, en hoe je informatie terug kunt halen. Het laat je hersens wel kraken.

Kansen

Zo biedt een ongewenste situatie dus ook weer andere mogelijkheden, kansen om het anders te doen,keuzemogelijkheden misschien zelfs beter. Er komen mogelijkheden langs die je helemaal niet had verwacht.

Toepasselijk

Het is dus wel toepasselijk voor deze tijd. Een nieuwe start, een nieuw begin. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, in een nieuw jaar.

Maar…

 

Hebben we niet altijd de mogelijkheid om opnieuw te beginnen? Kunnen we niet altijd nieuwe wegen inslaan, nieuwe dingen doen? Elke dag is een nieuwe kans. Elke minuut kunnen we tot andere inzichtenplannen wijzigen komen, onze plannen wijzigen. Maar goed… dit is wel een bijzonder moment. Een nieuw jaar. Het besef dat er een ‘nieuwe periode’ aanbreekt. Laten we – ook nu – in elk geval bewust zijn van hoe we ons leven leiden. Laten we ons bewust zijn van de keuzes die we maken. We kunnen altijd omdraaien als we tot de conclusie komen dat het beter anders kan. Het is nooit te laat. Nu niet, maar ook in de toekomst niet.

Reflecteer en heroverweeg

Heroverweeg regelmatig hoe je bezig bent, welke keuzes je gemaakt hebt, en vraag je af of je het er nog steeds mee eens bent. Ben je tevreden, of had je het eigenlijk anders willen doen? Als je het anders had willen doen, doe dat dan nu. Het is nooit te laat om (dingen) te veranderen.

Zonder oordeel

mening wijzigen

Zij die nooit hun mening wijzigen houden meer van zichzelf dan van de waarheid.

En besef, dat er geen oordeel op ligt als je ontdekt dat je dingen beter anders had kunnen doen. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. Je kunt beter later tot inzicht komen, dan dat je helemaal niet tot inzicht komt (of tot inzicht komt, maar niet durft te veranderen omdat je je schaamt). Het is nooit prettig natuurlijk om er achter te komen dat je beter dingen anders had kunnen doen, maar het is bepaald niet slim om er in te volharden.

Durf te kijken

Durf dus naar jezelf te kijken. Durf andere keuzes te maken als dat nodig is. Het maakt je alleen maar sterker. Niemand is perfect; iedereen doet wel eens dingen die niet ‘slim’ zijn. Het is nooit te laat om te veranderen.

Ik wens voor je voor nu en voor de toekomst veel reflectie’lef’. Durf naar jezelf te kijken, durf eerlijk te zijn naar jezelf. En als het nodig is, verander dan.reflecteren

Heel veel succes en lef gewenst.

Vraag aan jou: reflecteer jij regelmatig op jezelf, op de dingen die je doet? 

Deel dit via: