Hoe weet je hoe je ‘moet’ leven

Leestijd: 2 minuten

Waar haal jij je wijsheid vandaan

Voor mij geldt: Ik leer ontzettend veel uit de Bijbel: over hoe je met elkaar moet omgaan, en hoe je met moeilijke situaties moet omgaan. Er staat heel veel wijsheid in. Maar ja…….het is niet wetenschappelijk onderbouwd (kan een bezwaar zijn van mensen). Dan vind ik het altijd erg interessant dat ik van anderen (die er ‘verstand van hebben’) er ook over lees.

Boosheid

Neem bijvoorbeeld het volgende. Hoe moet je omgaan met boosheid/woede. Ik lees in de bijbel, dat je geen verkeerde dingen moet doen als je boos bent (Ef.4:26), dat leiders geen ‘driftkoppen’ mogen zijn (Titus 1:7), dat je niet snel boos moet worden en eerst moet nadenken voordat je iets zegt (Jac.1:19). Nu heb ik onlangs een stuk gelezen over assertiviteit en met je woede omgaan (https://assertief.nl/woede/). Interessant om de vergelijking te zien. Dat je woede niet ‘z’n gang moet laten gaan’ (de woede er niet moet uitlaten). Maar ook onderdrukken is niet goed. Je moet je woede ‘overwinnen’.

Hoe doe je dat?

 

In het artikel wordt geadviseerd, dat je afleiding moet zoeken. Dat vind ik een ‘slimme tip’. Focus je niet op de boosheid, maar zoek iets anders om je op te focussen. En er wordt geadviseerd om empathie te vertonen. Mooi vind ik dat; ik ben het daar helemaal mee eens. Het doet me denken aan de Geweldloze Communicatie. Ook daar draait het om je inleven in de ander. Wat zou die ander echt bedoelen. Niet je aangevallen voelen en boos worden, maar er dieper over nadenken. ‘Wat zou er achter zitten’. Ook in de Bijbel lees ik dergelijke adviezen. De Bijbel staat bol van teksten over ‘de liefde’. Bijvoorbeeld: ‘Houd van elkaar zoals broers en zussen van elkaar houden. Laat altijd zien dat je respect hebt voor de ander’ (Rom.12:10). En ‘behandel elkaar altijd met liefde!’ (1 Kor.16:14). ‘Laat je niet overwinnen door ​het kwaad. Maar overwin ​het kwaad​ door het goede’ (Rom.12:20). Dus: zoek het goede op in plaats van je te focussen op het kwaad, en op dat, wat je misschien is aangedaan.

Over empathie gesproken

Benader de ander dus met empathie. Empathie is zó ontzettend belangrijk. Empathie is naar mijn idee een ander woord voor liefde, liefde in uitvoering. En daar wordt ontzettend veel over gesproken in de Bijbel. Liefde is een basisbehoefte. Ik las op de site van assertief.nl hele mooie dingen over het belang van empathie. Ieder mens heeft behoefte aan empathie. Ieder mens vindt het fijn om gehoord en begrepen te worden, geliefd te zijn. Als je meer wilt lezen over empathie, kijk dan eens op deze pagina of op deze pagina van assertief.nl. Echt de moeite waard. Empathie kan je helpen om de ander te begrijpen, en helpt je dus ook om minder snel boos te worden.

Waardevolle lessen

Nog een andere waardevolle les die je kunt leren: de les van het vergeven. In de Bijbel staat veel geschreven over vergeven, o.a. in Mattheüs 18:21-22. Hier staat dat we zeventig maal zevenmaal moeten vergeven; dat betekent ‘eindeloos’. Ook wetenschappers onderschrijven dit. Lees hier bijvoorbeeld over op deze site; zeer interessant. Het komt uiteindelijk je eigen gezondheid ten goede. Vergeving is de kern van het evangelie. Zeer belangrijk dus.

Twee belangrijke ‘lessen’ waarmee je relaties en jezelf gezonder houdt. En wie wil dat nou niet. Als we deze twee thema’s bovenaan ons prioriteitenlijstje zouden hebben, wat zou de wereld dan al een stuk beter worden.

Heb jij ze bovenaan staan? Kun jij empathisch reageren, en ben jij vergevingsgezind? Ik hoor het graag.

Deel dit via:

2 reacties

  1. Susan

    Hallo Inge,

    Altijd mooi om stof tot nadenken te hebben en weer even terug naar jezelf te gaan, je eigen innerlijke “ik”. Volgens mij wordt iedereen geboren als een goed mens. Door ervaringen die iemand op doet in zijn leven komen er “randjes” en die zijn bij de ene erger dan bij de ander. Echter vanuit de basis is iedereen goed. En dan…wat maakt dat die ander jou boos maakt? Bij jezelf wordt ook iets aangewakkerd en kan interessant zijn wat jou triggert en waarom. Wat maakt dat de ander naar jou toe zo reageert en bepaald gedrag vertoont. Het mooiste is om hier beiden open in te staan, te ontdekken en te leren voor jezelf en naar de ander toe. Vergeef en accepteer om elkaar sterker en wijzer te maken, vooral in een relatie met elkaar.

    • Inge

      Mooie aanvulling Susan, dank je wel! Het is zeker heel erg belangrijk om open te staan voor elkaar; alleen dan kun je een mooie relatie bouwen. Dank voor je bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software