Roerige tijden

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk ben ik niet ‘in de stemming’ om een blog te schrijven. Mijn hoofd zit vol. Vol met dingen die niets met coaching te maken hebben. Maar … ik wil toch erg graag jullie voorzien van mijn tweewekelijkse overdenking. Daarom heb ik ‘lessen geplukt‘ uit deze op dit moment roerige tijd.

Ten eerste: Ik zeg ‘op dit moment’, want alles is tijdelijk. Na deze tijd komt weer een andere tijd. Het is goed om dat af en toe te beseffen.

Wat is er gaande

 

Wij zijn op het ogenblik bezig een huis te kopen samen met onze jongste dochter. En dat gaat niet ‘zonder slag of stoot’. Allerlei uitdagingen komen lang: praktisch en financieel. (Tweede les: Als je iets als een uitdaging ziet, kun je er krachtiger mee om gaan dan wanneer je het een probleem noemt. Een uitdaging roept op tot actie; een probleem verlamt je.)

Praktisch

overbodige spullen

Om het even over het praktische gedeelte te hebben: Er moesten foto’s gemaakt worden van ons huidige huis. En dan moet het natuurlijk wel ‘netjes’ zijn (lees: zo weinig mogelijk spullen in huis), zodat de geïnteresseerden ons huis zien in plaats van onze spullen. Wát een spullen heb je dan; tenminste … in ons geval. We zijn dus al zo’n twee weken bezig geweest om alle ‘overbodige’ dingen uit ons huis te verwijderen. (En de muur een ‘normale’ kleur te geven 😉 )

En dan vandaag nog eens de ‘laatste restjes’, en dat valt altijd tegen. Je denkt, dat je er bijna bent, maar die restjes blijken meer te zijn dan je dacht. “O, nog even dat weg zetten. Waar moeten we met de wasmand heen? De schoenen staan nog in het zicht, nog even opbergen. Waar heb je m’n bril neergelegd? Volgens mij in de bovenste la”, enz. enz. ‘Stress’ alom.

Ingecalculeerd

Gelukkig hadden we van te voren al tegen elkaar gezegd, dat er periodes zouden komen dat we niet zo ‘vrolijk’ zouden zijn (Les drie: er op voorbereid zijn). Af en toe kan de stress best toeslaan. En dat zal straks nog veel erger worden. Als je daar op voorbereid bent, scheelt het een hoop. Dan kun je elkaar er aan herinneren, en kun je de humor er ook van in zien. “Tja, we hebben dit zelf gewild 😉 , het hoort er allemaal bij”. (Les vier: Zie de humor van de dingen, dat relativeert.)

Tijdelijk

We zitten nu dus in een huis wat vreselijk ongezellig is. Alle persoonlijkheid is er uit. Maar we weten: het is tijdelijk. Het hoort er nu eenmaal bij. Alles voor het goede doel. En ook al lijkt dat doel nu nog ver weg, het is dichter bij dan we denken. Als we straks terug kijken zeggen we: ‘waar is de tijd gebleven’.

wat is tijd

Zo is het altijd met iets wat nog komen moet. Als je er op wacht dan duurt het altijd lang. En natijd heb je het gevoel dat het zo voorbij was. Dat is het bizarre van tijd. Tijd is eigenlijk heel subjectief. Tenminste: de ervaring van tijd is subjectief. Vijf minuten is vijf minuten op de klok, maar in je gevoel kan het de ene keer een seconde voelen, en de andere keer een uur.

Opruimen

Wat het opruimen betreft: Ik heb mezelf wel voorgenomen om niet ‘automatisch’ alles terug te plaatsen in het nieuwe huis (trouwens; daar is waarschijnlijk ook geen ruimte voor). Dit is een ideale tijd om te heroverwegen wat je echt nodig hebt en echt wilt houden, en wat je weg wilt doen. Er zullen straks dus bewuste keuzes gemaakt gaan worden. Eigenlijk zou je dat sowieso eens in de zoveel tijd moeten doen. Zo’n actie als dit ruimt wel heerlijk op. (Les vijf: ruim regelmatig op). Vind je dat moeilijk, dat kun je altijd een opruimcoach inschakelen die je kan helpen bij je overwegingen. In mijn kring is Lenie van Noord van ‘de ontluikende roos‘ zo’n opruimcoach. Zij helpt bij het overwegen wat je wilt houden en wat je beter weg kunt doen.

Wat leer ik zelf dus in deze perode?

 • Tijd is betrekkelijk. Heb geduld, en weet, dat dingen voorbij gaan.
 • Ruim af en toe je huis op. Heb je iets niet meer nodig, doe het dan weg. Bij voorkeur naar een kringloopwinkel wat mij betreft, want dan heeft een ander er misschien nog iets aan. Er wordt al veel te veel weggegooid.
 • Weet, dat je in sommige situaties niet zo’n gezellig mens bent. Accepteer dat; van jezelf en van de ander. Wees voorbereid op de mindere periodes, dat maakt het makkelijker. Je kunt het dan beter accepteren. Het helpt je ook om de humor van de dingen te zien.
 • Humor maakt alles een stuk lichter. Mopperen en snauwen helpt je niet verder. Lach af en toe eens om jezelf of de situatie. Het hoeft niet altijd perfect te gaan.
 • Zie lastige obstakels liever als een uitdaging dan als een probleem. Deze mindset kan je helpen in actie te komen in plaats van lam te slaan.

Ik zal deze lessen de komende periode nog veel nodig hebben, want we zijn er nog lang niet.

Hopelijk heb jij hier ook iets aan. Ieder maakt in zijn leven op zijn tijd uitdagende periodes door. Maar weet, dat alles voorbij gaat.

Herken jij zulke periodes in je eigen leven? Wil je dat met ons delen?

Deel dit via:

4 reacties

 1. Christa

  Erg leuk geschreven, met goede levenslessen ?

  • Inge

   Dank je wel Christa!

 2. Jetty

  Hoi Inge,

  Knap hoor om zo door alles wat er op dit moment aan de orde is, toch te kunnen relativeren en dingen en zaken positief en als uitdagingen te gaan zien.
  Daar kom je verder mee en zet alles in een ander perspectief!

  • Inge

   Dank je wel voor je reactie Jetty. Is fijn om te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software