Leestijd: 3 minuten

Buitenkant of binnenkant?

De vorige keer heb ik het gehad over de buitenkant en de binnenkant van mensen. We laten ons soms misleiden door de buitenkant. Maar eigenlijk willen we er allemaal aan de buitenkant ‘goed uitzien’. We willen goed overkomen. En op zich is daar niets mis mee. Het is natuurlijk fijn als we een goede indruk achterlaten. Maar als dat ons doel is, dat de buitenkant perfect is, dan denk ik, dat we uiteindelijk ons doel missen.

Vergelijking

Vergelijk het met een appelboom. Als je een mooie appelboom hebt, en je wilt er heel graag mooie appels aan, ga je dan appels in de boom hangen? Dat kun je doen natuurlijk. Dat ziet er vast heel mooi uit (als je van een afstandje kijkt). Maar is dat wat je wilt? Je wilt toch niet, dat het er alleen mooi uitziet? Je wilt toch gewoon graag ‘echte’ appels – die uit zichzelf aan de boom groeien?

Hoe dan

 

Een appelboom waaraan ‘vanzelf’ appels groeien. Wat moet je dan doen? Goed voor de boom zorgen! Zorgen, dat de boom krijgt wat hij nodig heeft. Een goeie plaats, genoeg zon en water, insecten die de bloesem kunnen bestuiven, soms een beetje mest erbij misschien. Dat zorgt voor mooie appels.

En wij

Zo is het dus ook met onszelf. We hoeven ons niet ‘mooi te maken’, we moeten zorgen, dat we mooi zijn, van binnen. Als we mooi zijn van binnen, dan komt het vanzelf naar buiten, net zoals met de appels. (En dat is zichtbaar voor de mensen die niet blijven hangen bij de ‘onechte buitenkant’ 😉 ) Eigenlijk toch heel simpel? Zorg goed voor jezelf, heb oprechte aandacht en liefde voor een ander. Speel geen toneel, want dat houdt geen stand. Je raakt zelf opgebrand, en een ander heeft er uiteindelijk niets aan. Het is alleen maar buitenkant.

Gemakkelijk?

Het zou eigenlijk heel makkelijk moeten/kunnen zijn, maar vaak is dat toch niet zo. Het is vaak best moeilijk. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je bijvoorbeeld ook ‘nee’ zeggen als iemand iets van je vraagt en jij dat niet ziet zitten. ‘Maar dat is toch onvriendelijk? Dat is toch niet aardig?’ ‘Dat ‘ziet er toch niet mooi uit’? Misschien niet, maar het is wel heel belangrijk. Als jij altijd ja zegt, terwijl je het niet wilt, dan zul je op den duur niet zo vriendelijk meer zijn. Of je gaat het die ander kwalijk nemen, dat hij jou zo vaak iets vraagt. En dat is niet eerlijk. Mijn moeder zei altijd: ‘vragen staat vrij, en nee zeggen erbij’. En zo is het. Als de ander niet op een eerlijk antwoord kan rekenen, durft hij straks helemaal niets meer te vragen. En als de ander geen eerlijk antwoord verdragen kan, is dat zijn probleem. (Dan heeft hij iets om aan te werken.) Als jij niet voor jezelf zorgt, kunnen er geen mooie appels groeien.

Aan jezelf werken

Als jij werkt aan jezelf, dan word je van binnen steeds mooier en dan komt er iets waardevols uit te voorschijn. Jouw gaven en talenten als prachtige appels die je met de wereld mag delen. Geef dus regelmatig zorg aan de binnenkant. Dat maakt je echt tot een mooier persoon.

(Ik heb dit blog geschreven naar aanleiding van een tekst uit de Bijbel en een bekend spreekwoord: ‘Waar het hart vol van is, loopt de mond van over’ (Luc.6:45). Misschien een beetje ‘vrij vertaald’, maar ik vind, dat de kern hetzelfde is. Ook een andere Bijbeltekst spreekt over dit onderwerp. Voor de liefhebber: Matt.7:17 en Matt.12:33)

Wil je hierop reageren? Leuk! Dat kan hieronder 😉

Deel dit via: