Kernkwaliteiten

Leestijd: 2 minuten

kernkwaliteitenIedereen is belangrijk; iedereen heeft ‘een taak’

Soms (of misschien vaak) kun je geneigd zijn jezelf ‘minderwaardig’ te voelen. Je kijkt naar anderen en denkt: ‘Dat kan ik nóóit’. Je vindt, dat een ander alles veel beter kan. Maar ….. vaak kijk je dan naar meerdere anderen. De één kan dit beter, de ander kan dat beter, en jij kan dat allemaal niet. Als je zó kijkt, zal dat je demotiveren en naar beneden halen. Inderdaad, die andere kan bepaalde dingen beter dan jij. Nou, en? En weer een ander kan iets anders beter dan jij. Inderdaad. Maar…. er is ook iets, wat jij beter kunt dan die ander. Dat weet ik zeker. Waar ben jíj goed in? Wat is jouw sterke eigenschap? Vaak weet je dat niet bewust, omdat het zo gewoon is (voor jezelf). Maar juist in die dingen, die jij normaal vindt, daar zitten je sterke eigenschappen. Kernkwaliteiten worden die genoemd. En die heeft ieder mens. Je kunt ze vinden, door na te gaan, wat anderen altijd van jou zeggen: ‘Jij kunt ook altijd zo goed ….’. En waarschijnlijk haal jij daar je schouders over op: ‘Hoezo, …. dat is toch heel normaal, dat kan toch iedereen?’ Je kunt zelfs je kernkwaliteiten vinden, als anderen in negatieve zin iets over je zeggen: ‘Hou toch eens op, jij bent ook altijd zo ….’. Vanuit je negatieve eigenschappen kun je ook je positieve kernkwaliteiten vinden. Die negatieve eigenschap (die ‘altijd’ weer terugkomt) is namelijk een doorgeslagen kernkwaliteit; een kernkwaliteit waar je teveel van laat zien. En een kernkwaliteit heeft gauw de neiging om door te slaan, omdat het zo gewoon voor je is. Omdat je het zo automatisch doet. Omdat het bij je hoort. Dat wordt je valkuil genoemd.

Het is natuurlijk de kunst, om die goede eigenschap in toom te houden. Maar achter zo’n negatieve eigenschap zit dus wel een positieve eigenschap. Het is fijn om je bewust te zijn van je kernkwaliteiten. Het zorgt ervoor, dat je ze beter (bewuster) kunt gebruiken, en het geeft je ook een gevoel van waardevol zijn. Want dat ben je namelijk. Iedereen is waardevol, en heeft zijn goede eigenschappen. En niemand is gelijk. Meet jezelf niet af aan anderen, maar ontwikkel jezelf, en doe, wat je goed kunt. Bovendien wordt het leven daar leuker van, want wat je goed kunt, vind je over het algemeen ook leuk en fijn om te doen. Dus: wees jezelf, en ken jezelf.

Heb je hier vragen over, of wil je er iets over kwijt, laat het hieronder weten. Ik wil er graag over doorpraten.

Deel dit via:

2 reacties

  1. jans

    Fijn dat je ook op je blog aandacht besteed aan kernkwaliteiten, Inge. Ik heb het met heel veel aandacht en plezier gelezen!

    • IngeW

      Dank je wel Jans, dat is fijn om te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software