Leestijd: 2 minuten

onkruidOnkruid

Van de zomer heb ik weer – zoals zo velen –  onkruid getrokken.

In een hoek van de tuin zag ik winde (ook wel pispotje genoemd, met van die mooie witte kelken. Maar zover moet je het eigenlijk niet laten komen). Ik begon te trekken, en: ongelooflijk, wat een bossen heb ik er uit gehaald. In eerste instantie viel dat helemaal niet zo erg op, maar toen ik eenmaal begon, kwam er geen einde aan. Dán merk je pas, hoeveel er staat. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Als je er eenmaal mee bezig bent, en je oog is ‘ingesteld’ op het onkruid, dan zie je het ‘overal’.

En als het dan weg is, dan zie je pas hoe mooi de planten zijn die door dat onkruid ‘verborgen’ werden. Ook dat is vaak meer en mooier dan je denkt. Dan komt de plant pas goed tot z’n recht, en kun je er van genieten. Ik verbaas me er elke keer weer over, hoe zo’n verschil het maakt, als je het onkruid weghaalt. Ook bij ander onkruid, wat gewoon tussen de planten staat. Op het eerste gezicht valt het helemaal niet op (soms lijkt het ook op de plant die er ‘hoort te staan’). Maar als je het onkruid dan hebt weggehaald, ziet het er ineens heel anders uit. Het wordt weer mooi, en je kunt er van genieten.

Eigenlijk is het met onszelf niet anders. Wij kunnen soms ook onkruid in ons leven hebben. Naar de ander toe: bij voorbeeld een leugentje om bestwil, of kwetsende opmerkingen. Maar ook naar onszelf toe: negatieve gedachten over onszelf, ontevredenheid, enz.. Dat maakt het leven en ons er niet mooier op. En als je er echt naar gaat kijken, dan krijg je er pas oog voor. Vaak willen we dat niet, of we zijn ons er helemaal niet van bewust. Bovendien: als het niet opvalt, heb je er ook geen last van – denk je. Maar schijn bedriegt.

Pas als je het weghaalt, zie je wat voor moois er onder zit. En pas dan blijkt, hoe die rommel het zicht ontnomen heeft op het mooie wat er is. Dat is ontzettend jammer. Lieg niet, maar wees eerlijk tegen elkaar, dat bouwt vertrouwen; kwets de ander niet, maar zeg goede dingen tegen en over de ander, dat bouwt de ander en jezelf op. Wees niet negatief over jezelf, maar denk positieve dingen, dat geeft je een gevoel van waarde; wees niet ontevreden, maar wees tevreden met wie je bent en wat je hebt, dat geeft voldoening.

Haal het onkruid uit je leven, en ontdek wat voor een mooie ‘jij’ het oplevert. Kom tot bloei!

Tip: Denk voor jezelf eens na over de negatieve dingen die jij in je leven toelaat. Kan het ook anders? Hoe kun je dat positief maken? Schrijf bijvoorbeeld eens een week lang elke dag iets positiefs over jezelf. Of check eens een week lang wat je over een ander zegt; is dat opbouwend? Of schrijf elke dag iets op, waar je die dag blij van geworden bent. Ik wens je een hele goede week.

Deel dit via: