Tegenstellingen; wat we er van kunnen leren

Leestijd: 3 minuten

tegenstellingTegenstellingen

Geboeid

Ik ben eigenlijk altijd geboeid door tegenstellingen. Het laat namelijk zien, dat niets per definitie goed of fout is. Alles heeft meerdere kanten. Denk bij voorbeeld aan licht en donker. Ik ben geneigd te zeggen, dat alleen licht goed is. Ik houd niet van donker. Ik hou er van als de zon schijnt, o.a. omdat de wereld dan zo licht is.

Maar ….. soms is donker ook goed. Iemand die migraine heeft bij voorbeeld kan geen licht verdragen. En donker – met een klein beetje kaarslicht – kan heel sfeervol zijn. Als je wilt slapen heb je het ook graag donker (de meesten ten minste).

Karakters

Deze tegenstellingen zie je ook terug in karakters. De één kwebbelt aan één stuk door, de ander trekt nooit zijn mond open. Of – iets positiever gezegd – de één heeft altijd wel iets te vertellen en houdt de gesprekken levendig, de ander kan goed luisteren en heeft volle aandacht voor de ander.

De één pakt gelijk aan, ziet wat er gebeuren moet en zet het direct om in actie. De ander wacht rustig af, overziet eerst de situatie en geeft een ander de tijd om te reageren.

Het is niet zo, dat slechts één van beide goed is. Beide zijn goed, het hangt alleen van de situatie af wanneer het ene beter past dan het andere.

Alles op zijn tijd.

Als ik wil slapen, heb ik het graag donker om mij heen; als ik een boek wil lezen, heb ik graag zo veel mogelijk licht.

Als ik op een feestje ben met mensen van diverse ‘pluimage’ is het heel prettig (vind ik tenminste) als iemand gezellige verhalen weet te vertellen, waar iedereen in meegenomen wordt. Als iemand graag z’n verhaal kwijt wil, is het heel fijn als iemand volle aandacht heeft, en zonder te onderbreken kan luisteren en begrip kan tonen.

Alles op zijn tijd.

Uitdaging

Als we goed onze kwaliteiten (en vooral valkuilen) kennen, weten we ook waar onze uitdaging ligt. Als je er bewust van bent, dat elke kant een ’tegenovergestelde’ heeft, dan kun je afwegingen maken wanneer je het één inzet, en wanneer het beter is het andere in te zetten.

Laat ik nog een voorbeeld noemen.

Perfectionistisch

Ik ben van nature nogal perfectionistisch. Ik denk, dat ik door de jaren heen een stuk minder perfectionistisch geworden ben, maar het zit er nog wel. Perfectionisme kan je ‘gevangen houden’, je bent niet vrij om te doen wat het beste is. Je voelt een dwang om het perfect te doen, ook al is het op dat moment goed genoeg.

Het is nog steeds een valkuil voor mij, maar ik kan ook zeker de ‘bevrijding” voelen als ik het voor mij tegenovergestelde er tegenover kan zetten. Voor mij is dat ’tevredenheid’. Als je weet, dat je dat moet leren om het perfectionisme te overwinnen, dan weet je waar je aan werken moet, waar je je op moet focussen om het in balans te brengen.

Maar ….. perfectionisme zorgt ook voor kwaliteit. Je stopt niet voordat het echt perfect is. Je levert kwaliteit. Dat is de positieve kant er van.

Het gaat dus altijd om de balans.

Zo zijn er vele voorbeelden te geven. Ik zet er hier wat tegenover elkaar. Misschien herken je je in sommige.

spontaan bedachtzaam
geduldig gedreven
daadkracht bescheidenheid
zorgvuldig flexibiliteit
humor ernst
gul gereserveerd
gedisciplineerd ongedwongen
doorzettingsvermogens tevredenheid
relaxed daadkrachtig
flexibel evenwichtig

 

Zoals je misschien opgevallen is, heb ik sommige eigenschappen er twee keer in gezet, met een ander tegenovergestelde.

Genoemde ‘combinaties’ zijn namelijk niet de enige combinaties. Voor de één staat er tegenover daadkracht bescheidenheid, maar voor de ander past acceptatie misschien beter, of loslaten, of relaxed. Het is altijd heel persoonlijk.

Het is dus goed om hier zelf heel goed over na te denken. Wat is precies datgene in het woord waar het bij jou om gaat. Wat heb je nodig om meer in balans te komen.

Een persoonlijke vraag

Een vraag aan jou, waar ik heel graag antwoord op wil.

Ik wil een boek schrijven over tegenstellingen. Ik behandel dan dingen als perfectionisme, daadkracht enz., maar ook afstand en nabijheid, spreken en zwijgen, en dergelijke.

Zou jij dat interessant vinden? Of boeit het je totaal niet? Als je me dat zou willen laten weten, dan kan ik beter inschatten of hier interesse voor is. Je kunt het hieronder laten weten, of me een mailtje sturen (inge@coaching-ikbenik.com).

Ik bedank je alvast voor de te nemen moeite, en lees het graag.

In contact,

Inge

Deel dit via:

6 reacties

 1. Rosine Van Hoye

  Ja, ik vind dat zeker interessant Inge! Tegengestelden zijn altijd een bron van interessante kronkels. En zeker ook de zoektocht naar de balans ertussen.

  • Inge

   Leuk dat je het herkent Rosine. Dank je wel voor je reactie hierover.

 2. bram de jong

  tegenstelling ja je kunt er boek over schrijven er zijn zoveel onderwerpen die heerlijk uitgediept kunnen o.a tegenstelling in het evangelie tegenstelling gedrag van mensen zie
  tegenstrijdige signalen lichaamstaal
  je kunt nee schuden en ja bedoelen en ja knikkend en nee zeggen
  mensenzullenin zulke gevallen geneigd meer belang te hechten aan de non-verbale boodschap dan aan woorden

  • Inge

   Haha, dank je wel Bram. Als ik dit zo lees, dan moeten het wel meer boeken worden dan één.

 3. Renée Daniëls

  Interessant blog, Inge! Ik zie die eigenschappen niet zozeer, of in ieder geval zeker niet altijd als elkaars tegengestelde.

  Als ik je lijstje doorkijk, herken ik mezelf in allebei de rijtjes. De ene eigenschap is in de basis bij mij meer prominent aanwezig dan de andere, maar ze zijn er allebei.

  Gelukkig maar, anders zou ik niet kunnen testen en leren welke ik in welke context het beste naar voren kan laten komen.

  Zelfs hoe je daar tegenaan kijkt, is dus al heel persoonlijk. 😉

  Dankjewel voor weer een reflectiemomentje!

  • Inge

   Mooi Renée, als je je in beide rijtjes herkent. Dan kun je inderdaad van beide ‘kanten’ gebruik maken, afhankelijk van wat ‘wenselijk’ is voor die situatie. En het is zeker heel persoonlijk. Je kunt voor jezelf overdenken wat voor jou de betekenis/inhoud van een woord is; wat daar voor jou aan ‘ingrediënten’ in zit.
   Mooi, dat je het een reflectiemomentje noemt, want dat is precies de bedoeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software