Tovermiddel (2)

Leestijd: 2 minuten

Geduld

Ik heb een boek gelezen over geduld. Wat valt daar veel over te zeggen. Ik haal er één ding uit.

boze moederOchtendritueel

Ik denk, dat elke moeder wel zo’n ochtendritueel herkent, van ‘achter de kinderen aan zitten’: toe nou, ga nou door; je hebt nog 5 minuten, dan moeten we echt weg; stop daar nou mee; blijf van je zusje af enz. De stress loopt steeds meer op, het geklier en getreuzel wordt steeds erger, tot je met een boze blik je kind bij de arm pakt en duidelijk vermaant, dat hij of zij op moet schieten, dat je geduld nu toch echt op is enz., waarmee het kind dan huilend, schreeuwend,of stampvoetend voor je uit geduwd wordt.

Herkenbaar?

Misschien is het volgende dan de moeite waard om te proberen. De schrijfster van het boek schrijft dat ze het advies van haar vriendin heeft opgevolgd. En dat bleek opmerkelijk effectief. Dat advies was: “Besteed ’s morgens vroeg eerst twintig minuten aan je kind, zonder planning, en de rest van de dag zal veel gemakkelijker verlopen. Je zult minder moeite hebben met de voorbereiding om naar school te gaan, minder geplak als je je kind afzet en minder conflicten aan het einde van de dag.” (Uit: De kracht van het geduld, door Mary Jane Ryan)

Ik kan het zelf niet meer uitproberen, want mijn kinderen zijn al volwassen, maar misschien heb jij – als jij nog wel jonge kinderen hebt – de moed het te proberen. En ik zeg ‘moed’, want de schrijfster schrijft namelijk ook, dat weinig ouders die twintig minuten tijd hadden om dit te doen. Het is natuurlijk een kwestie van motivatie. Maar als je het gaat uitproberen, kan het best zijn, dat het je heel veel gaat opleveren. Het doet me denken aan waar ik het in mijn vorige blog over had. Soms is oprechte aandacht al genoeg om verandering te brengen.

En stel nou, dat het inderdaad wel werkt, die twintig minuten – wat ik me heel goed kan voorstellen – dan heb je er de hele dag ‘plezier van’. Het levert je dan meer op dan die 20 minuten tijdverlies. Dat zou dan echt een soort ’tovermiddel’ zijn, toch?

Durf jij het aan om het uit te proberen? En laat je mij dan weten of het effect heeft? Ik ben ontzettend benieuwd. En je hoeft natuurlijk geen huizengroot probleem te hebben; het is altijd goed om met aandacht en rust te beginnen. Vind jij dit de moeite van het proberen waard? Of vind je het verloren tijd? Laat het me hieronder weten als je wilt.

Deel dit via:

2 reacties

  1. Hilde

    Geen kleine kinderen hier, maar de 20 minuten rust die ik voor mezelf in plan elke ochtend leveren mij ook heel veel rust en kalmte op tijdens de rest van de dag!

    • IngeW

      Dank je wel voor je reactie Hilde. Ik vind het fijn om te horen dat iemand er positieve ervaringen mee heeft. Dat is hopelijk ook weer een stimulans voor anderen. Als het voor jezelf goed is, dat zal het voor kinderen vast ook positief uitwerken. Nogmaals bedankt voor het delen van je ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software