Leestijd: 2 minuten

Hulp aanvaarden

Ik heb enige tijd geleden een quote gedeeld (met ‘mijn volgers’, die wekelijks een mail van mij krijgen; de ene keer mijn blog, en de week erna een quote), over hulp aanvaarden, en over niet perfect zijn.

Deze, om precies te zijn 😉

quote over hulp aanvaarden

Ik had daarbij vermeld, dat ik op dat moment wat ‘leeg’ was, en geen inspiratie had om een blog te schrijven. Daarom had ik maar weer (voor de tweede keer achtereen) een quote gestuurd.

Ik kreeg daarop een heel lief mailtje met een bedankje voor mijn wekelijkse mailtjes, met daarbij genoemd dat ik misschien kon schrijven over wat mij energie geeft.

Dat was een heel mooi compliment, plus daarbij gelijk een idee voor een onderwerp om over te schrijven.

En dat wil ik in dit blog dus doen 😉  (Dank je wel Katrien 🙂 )

Waar krijg ik (en jij waarschijnlijk ook) energie van

 

Dat is een leuke vraag. En het duidelijkste voorbeeld ‘zat in mijn mailbox’: ik krijg energie van waardering. Want wat doet het je goed als je reactie krijgt van mensen op wat je ‘uitzendt’. Dan weet je weer waar je het voor doet. En dat hoeft heus niet altijd, maar af en toe even zo’n hart onder de riem is wel heel prettig. Ik hoop altijd, dat mensen iets aan hebben aan mijn blogs en mijn quotes. Dat ik iets deel waar mensen over nadenken, wat mensen helpt of wat mensen raakt. En dan is het heel fijn om te merken dat het inderdaad ‘aankomt’. Daar doe je het voor, en dat stimuleert om door te gaan.

dankbaar, waardering

Dat geldt in allerlei situaties

We zijn onlangs op bezoek geweest bij iemand die op zijn werk totaal geen waardering kreeg. Het werk wat hij deed beviel ontzettend goed, maar hij vroeg zich toch af of hij er nog mee door wilde gaan. Nooit reactie op wat je doet; dat houd je niet vol!

Ook de zelfdeterminatietheorie Deci & Ryan stelt, dat ‘iets betekenen voor een ander’ een basisbehoefte is (naast de behoefte aan een gevoel van autonomie, en het hebben van vaardigheden om je leven onder controle te hebben) . Ieder mens wil van waarde zijn! Als je nooit merkt dat je inderdaad van waarde bent, dan wordt het leven zinloos.

Nou hoeft dat natuurlijk niet altijd en overal, maar er moet regelmatig toch een gevoel zijn van ‘het doet er toe wat ik doe’.

Je vindt deze behoefte trouwens ook terug in de Piramide van Maslow.

piramide van Maslow

Relatie

Waardering heeft alles te maken met relatie. Ieder mens wil relatie met anderen, en daarin wil hij dus ook van waarde zijn.

Daarom is het ook zo belangrijk, om elkaar af en toe te laten weten hoe blij we met de ander zijn. Dat geldt voor alle relaties. Het is belangrijk in je relatie met je partner en met je kinderen (in de eerste plaats natuurlijk), maar ook dus in je werk, en in alle andere relaties die je hebt.

Waardering

Waardering uitspreken is dus ontzettend belangrijk. Lees ook dit blog, waarin ik dit al eerder besproken heb.

Dus mijn oproep blijft: Spreek regelmatig je waardering uit naar de ander. Dat geeft positieve energie!

Mensen zijn gemaakt voor elkaar. Ze zijn niet gemaakt om op zichzelf te blijven; we hebben elkaar nodig.

Wat zijn situaties waarin jij graag af en toe waardering wilt? Als je wilt mag je het hieronder laten weten; leuk!

 

Deel dit via: