40 jaar getrouwd: lessen uit ons leven

Leestijd: 6 minuten

Dankbaarheid

Vorige maand waren mijn man en ik 40 jaar getrouwd. Ik realiseerde me op de dag zelf ineens hoe belangrijk en mooi dat is. En ook best bijzonder denk ik, in de huidige tijd. Daarom uit dankbaarheid dit blog met tips/adviezen voor jou; voor een (nog) betere relatie.

 


* Verschillende individuen

Besef: Je bent verschillende individuen met verschillende behoeftes. Je man (ik heb dit geschreven vanuit mijn positie als vrouw. Lees: ‘vrouw’ als je een man bent 😉 ) zit anders in elkaar dan jij. Ten eerste is het een man, dat verklaart al een hoop 😉 . Afgezien daarvan heeft hij ook een ander karakter dan jij. Natuurlijk kunnen er ook overeenkomsten zijn, maar ga er niet van uit, dat hij dezelfde dingen mooi, leuk, belangrijk vindt als jij. Vraag na als je het echt wilt weten.
(lees ook mijn blog over de verschillende gedragsprofielen)


* Respecteer de ander

Respecteer de ander zijn/haar mening, vooral als die heel anders is dan die van jou. Als je min of meer dezelfde mening hebt over iets, dan valt het nog mee om ‘afwijkingen daarvan’ te respecteren, maar als je echt lijnrecht tegenover elkaar staat, respecteer dan ook de andere mening. Dat valt soms niet mee, maar elk individu heeft echter recht op zijn eigen mening.
(lees hier meer over respect)

* Behoeftes

Ken je eigen behoeftes, en spreek ze uit. Weet, waar je in de kern behoefte aan hebt, en laat dat de ander weten. Kom niet met verwijten als hij of zij niet doet waar jij misschien op rekent, maar laat weten, wat voor jou belangrijk is. De ander kan je dan beter begrijpen, en misschien zelfs aan jouw behoeftes tegemoet komen. (Lees in dit verband over de Geweldloze Communicatie.)

* Luister echt naar elkaar

Luister echt naar elkaar. Vraag door of je de ander echt goed begrepen hebt. Soms luisteren wij met een half oor, en denken we al snel, dat we weten wat de ander zegt. Maar is dat ook echt zo? Vraag je af: heb ik het echt goed begrepen? Of zou het ook anders kunnen zijn? Vraag na en vraag door, zodat je zeker weet wat de ander bedoeld heeft te zeggen.
(lees hier de drie tips om een betere luisteraar te worden)

* Maak regelmatig tijd voor elkaar

Maak regelmatig tijd voor elkaar. Ga bijvoorbeeld eens met z’n tweeën uit eten, zonder de kinderen. Maar je kunt ook samen een boswandeling maken – of nog simpeler – maak tijd voor elkaar door bijvoorbeeld de TV uit te doen en met elkaar in gesprek te gaan. Het hoeft dus niets te kosten, alleen tijd en aandacht voor elkaar.

* Ga af en toe een weekendje weg

Ga af en toe een weekendje weg (zonder de kinderen), zodat je uit je eigen omgeving bent en meer op elkaar aangewezen bent. Of – een aanrader – ga eens naar een huwelijksweekend. Daar ben je actief en constructief bezig met elkaar. Heb je hiervoor geen geld, probeer dan je kinderen uit te besteden, zodat je een weekend voor elkaar hebt. Of – ook leuk – ruil met anderen van huis, en laat de kinderen thuis, bij de ander.

* Lees een goed boek

Lees eens een goed boek over relaties (of over de man of de vrouw, zodat je een betere kijk krijgt op en begrip krijgt voor de andere sekse). Kijk hier voor tips.

* Weet waar je de ander blij mee maakt

Weet waar je de ander blij mee maakt (bijvoorbeeld geen bosje bloemen) (zie dit blog over de liefdestalen bij kinderen. Deze talen zijn natuurlijk ook van toepassing op volwassenen.) De één is blij met een bosje bloemen, de ander met een ontbijt op bed. Verdiep je in elkaar om te weten waar die ander het meeste bij gebaat is, anders heeft jouw liefdesgebaar weinig zin. (Lees het boek ‘De 5 talen van de liefde‘ van Gary Chapman.)

* Vergeef elkaar

Vergeef elkaar van harte (haal dus ook geen oude koeien uit de sloot). Zonder vergeving kun je geen goede relatie opbouwen. Ieder mens maakt fouten, dus ieder mens heeft vergeving nodig. Je kunt er van uit gaan, dat je partner niets doet om jou dwars te zitten. Als iets dus minder gelukkig uitvalt, dan is dat hoogstens erg vervelend en niet slim ‘gekozen’. Laat weten wat het met je doet (zie tip ‘behoeftes’), zodat die ander begrijpt waarom hij/zij ‘de boot gemist’ heeft.

* Heb geduld

Heb geduld met elkaar; je bent allebei lerende. Soms worden dingen lastig aangeleerd. Ga er van uit, dat die ander heus het beste voor je wil, maar soms niet bij machte is, of het gewoon nog niet heeft geleerd. Blijf oefenen met elkaar.

* Waardering en dankbaarheid

Laat de ander je waardering en dankbaarheid blijken; dat is zó belangrijk. Iedereen wil graag gewaardeerd worden. Iedereen wil in feite de ander gelukkig maken. Kijk naar jezelf: Hoe fijn is het, als je weet, waarmee je de ander blij kunt maken, en als je echt merkt ‘dat vindt hij/zij echt fijn’. Dat zal je stimuleren om het vaker te doen. Laat het dus aan elkaar weten waar je blij van wordt.
(lees hier mijn blog over waardering, en bekijk het filmpje over wat het met studenten doet als er waardering over hen wordt uitgesproken)

* Verdiep je in de ander

Verdiep je in de ander en leer hem/haar steeds beter kennen. Denk niet te snel dat je de ander kent, maar verdiep je in de ander. Wat denkt hij/zij nou echt? Wat vindt hij/zij belangrijk? Waarmee kan ik hem/haar gelukkig maken?

* Offer je op

Offer je eigen behoeftes (soms) op (zonder over je eigen grenzen te gaan). Ik zeg niet, dat je jezelf altijd maar aan de kant moet zetten voor de ander, maar het is heel goed, om af en toe je eigen wensen op te geven. Denk na over wat het betekent voor de ander. Probeer de belangen af te wegen. Soms is iets voor een ander ontzettend belangrijk, terwijl het jou misschien niet zo veel uit maakt. Denk daar over na.

* Geef je grenzen aan

De andere kant van het vorige punt is: Geef je grenzen op tijd aan (wees dus bewust van wanneer iets echt voor jou te ver gaat). Soms vind je iets zó belangrijk, dat er niet over te onderhandelen valt. Laat dat weten. Als er iets van je verwacht wordt, waar je echt niet aan kan/wilt voldoen, zeg dat dan. Als je over je grenzen gaat, zal zich dat later opbreken/wreken, en daar wordt niemand blij van.
(ik heb daar een tijdje geleden dit blog over geschreven)


* Val niet over futiliteiten

Val niet over futiliteiten. Vraag je af, of iets de moeite waard is om je druk over te maken (denk aan het tandpasta dopje 😉 ). Als je doordenkt over iets, blijk je je soms druk te maken om niks. En heb je er echt heel erg last van, laat het weer weten. Leg je behoeftes op tafel, maar ga in geen geval dingen van de ander verwachten zonder dat er over gesproken is. Dat is niet eerlijk.

* Periodes

Besef dat er verschillende periodes zijn. Na een slechtere tijd komt er (vaak) weer een betere tijd. Accepteer dat. Het gaat niet altijd even lekker. Je zit soms allebei niet goed in je vel. Als één van beiden niet goed in het vel zit, en daarna de ander, dan vang je elkaar wel op, maar soms gaat het bij beiden niet zo lekker. Geef elkaar dan even rust, en wacht een betere periode af. Soms is dat nodig.

* In jezelf

Soms zit het negatieve in jezelf in plaats van in je relatie. Durf naar jezelf te kijken. Heb jij iets nodig? Ben je overwerkt? Is er iets, wat in jezelf niet lekker zit? Wees eerlijk naar jezelf.

* Humor

Vergeet de humor niet: lach met elkaar. Humor is ontzettend belangrijk. Je kunt soms te zwaar tillen aan dingen. Probeer te relativeren. Lach samen. Om jezelf, om je ‘domme dingen’. En doe af en toe ook dingen waarbij je samen kunt lachen. Doe ‘gekke’ dingen. Kijk naar een leuke, ontspannende film, heb lol met elkaar. Zie de humor van het leven.

* Gewoon: blijven

En soms is het gewoon heel zwaar, en moet je beslissen: Ik moet ‘gewoon blijven’. In ons huwelijk is het uitgangspunt ‘de belofte om lief en leed met elkaar te delen’. Er kunnen tijden zijn, dat je jezelf aan die belofte moet herinneren. Het gaat niet altijd over rozen. Als je uitgaat van deze belofte, dan reageer je anders dan wanneer je een ontsnappingsmogelijkheid laat. Bovendien is het goed, om je te realiseren: Wat levert het op als je weggaat. Je neemt je eigen problemen mee. Goed om alles te relativeren.

Verander wat nuttig is en veranderd kan worden. Als je er niets aan kunt veranderen: accepteer het dan.

Dank je wel 😉

Met dank aan mijn lieve man, die met mij meegedacht heeft en verschillende van deze tips genoemd heeft.

PS: dat ik dit nu allemaal benoem, wil natuurlijk niet zeggen dat we dit allemaal perfect doen. Ook al weet je het goed, je blijft ‘fouten’ maken. Het is dus een kwestie van bewust blijven en ‘blijven oefenen’. Maar als je dat doet, en elkaar de fouten vergeeft, red je de 40 jaar wel 😉 . Succes.

PPS: ik moet wel zeggen, dat we heel veel steun en kracht van God hebben. Mede daardoor hebben we vele ‘lessen’ ontdekt en geleerd. Maar daar kun jij in elk geval profijt van hebben. Voor de liefhebber heb ik hier enkele Bijbelteksten die over relaties gaan.
1 Petr. 4:10, 1 Kor.12 (gaven)
1 Petr. 3:7 (over respect van de man voor de vrouw, maar dit geldt
natuurlijk ook andersom 😉 ), Ef. 5:33 (over respect voor elkaar)
1 Tess. 5:14, Spr. 14:29 (over geduld)
Spr. 14:30, Hebr. 13:5,6 (over tevredenheid)
1 Kor. 13:4-7 (bekende tekst over de liefde), 1 Kor.11:11 (over elkaar nodig
hebben)
Lucas 17:4, Kol. 3:13, Efez. 4:32 (over vergeving)
Fil. 4:4 (over vreugde)
1 Kor. 7:39, Rom. 7:2,3 (over de huwelijkstrouw)
En er zijn natuurlijk nog véél meer teksten, maar dit is een kleine greep van wat ik zo snel vinden kon. En let wel: ik ben geen theologe, ik benoem alleen teksten waar ik iets aan heb gehad, en die ik op mijn manier interpreteer 😉



Heb jij misschien nog goede tips die je met ons wilt delen? Laat ze hier onder weten. Dank je wel 🙂

Deel dit via:

2 reacties

  1. Leni

    Ha Inge, nog van harte gefeliciteerd met jullie 40 jaar huwelijk en met de komst van jullie kleinkind!

    • Inge

      Dank je wel Leni 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software