Leestijd: 2 minuten

Wat doet dat met je, als je dat hoort: ‘Dank je wel’.
Hoe voel je je dan? Word je blij? Ben je verrast? Het doet vast iets met je.

Hoezo ‘dank je wel’?

Je kunt je afvragen: ‘Hoezo, waarom?’ Waarvoor ‘dank je wel’? Soms besef je niet eens wat je doet; waar de ander dank je wel voor zegt. Toch geeft het vast een goed gevoel. En als je niet weet waar het voor is, zul je daar waarschijnlijk naar vragen. Want je wilt toch graag weten wat je gedaan hebt, of niet?

Daarom

 

Als wij dus tegen een ander ‘dank je wel’ zeggen, is het belangrijk om er aan toe te voegen waarom je dank je wel zegt. Dat maakt het compliment – want dat is het eigenlijk – veel krachtiger. Het laat de ander precies weten wat hij doet, en dat is een prettig gevoel. (Lees in dit verband ook eens mijn blog over waardering, en mijn blog over deugden, waarin ik onder het kopje ‘wat leerde de cursus mij’ schrijf, waarom het zo belangrijk is om de deugd bij name te noemen.)

Vaker

Ik zou willen, dat we de ander vaker zouden bedanken voor de dingen die hij/zij doet. Soms zijn dingen zo gewoon geworden, dat we ons niet meer realiseren, dat het iets is om dankbaar voor te zijn. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. ‘Wat vind ik er eigenlijk van, dat mijn man/vrouw/kind dit doet? Maakt het me blij? Kan ik er dankbaar voor zijn? Spreek dat dan eens uit, in alle oprechtheid.

dank je wel
  • ‘Dank je wel, dat je de rommel hebt opgeruimd. Dat geeft mij een rustig gevoel.’
  • ‘Dank je wel, dat je de borden al gepakt hebt, nu kunnen we sneller aan tafel.’
  • ‘Dank je wel voor het lekkere eten dat je hebt klaargemaakt. Het smaakt me heerlijk.’
  • ‘Dank je wel, dat je zo’n tijd naar me geluisterd hebt, het doet me goed.’
  • ‘Dank je wel, dat je de ramen gewassen hebt, het geeft me een vrolijk gevoel.’
  • ‘Dank je wel, dat je m’n fiets gerepareerd hebt, nu fietst het weer stukken beter.’

Als we er een gewoonte van maken, om dit regelmatig te doen, zal dat de sfeer in huis zeker verbeteren. Dan maken we elkaar af en toe bewust en blij met wat we voor elkaar doen. En wie wil dat nou niet horen: ‘dank je wel’.

Gewetensvraag: Zeg jij regelmatig dank je wel tegen de ander? Of zou je dat best wat vaker kunnen doen? (Af en toe kan het verslappen, dus is het goed, om er dan weer even bewuist van te worden.) Laat het hieronder weten, daarmee kun j een ander inspireren of bemoedigen.
Dank je wel 😉 .

Uitdaging:

Zeg de komende week (of 2 weken) elke dag (minstens) één keer ‘dank je wel’ tegen een ander (maakt niet uit wie). Heel veel succes.

Deel dit via: