Laat je niet misleiden door de buitenkant

Leestijd: 2 minuten

misleidingLaat je niet misleiden

We zijn als mensen geneigd ons oordeel te geven naar aanleiding van wat we zien, aan de buitenkant. Dat begint al in onze jeugd. Kinderen die afwijkend zijn (te dik, te stil, onaantrekkelijk) worden minder vaak gevraagd voor feestjes bij voorbeeld.

En ook als volwassenen kijken we eerst naar de buitenkant. als je er niet ‘aantrekkelijk’ uit ziet ben je minder ‘in tel’.

Denk bij voorbeeld alleen maar eens aan hoe mensen in een rolstoel soms worden aangesproken. Het gebeurt natuurlijk niet door iedereen, maar sommige mensen spreken iemand in een rolstoel aan alsof hij/zij geen verstand heeft. En soms wordt er zelfs over het hoofd van de rolstoelgebruiker heen gepraat, alsof hij/zij er niet is.

Een voorbeeld

Een héél erg voorbeeld heb ik deze week weer gezien op Facebook. Ik heb het over Lizzie Velasquez, bekend als ’s werelds meest lelijke vrouw. Wat er tegen deze vrouw gezegd is is werkelijk afschuwelijk. Maar ze is er zeer sterk van geworden. (zie volgend YouTube filmpje voor een geweldige speech van haar) (Je kunt ook naar het filmpje zelf op YouTube gaan.)

Focussen op de binnenkant

Schrijnend, hoe mensen met anderen om kunnen gaan. En alles gebaseerd op het uiterlijk.

Als we meer gefocust zouden zijn op de binnenkant zouden we vaker mooie dingen ontdekken. Aandacht – echte aandacht – voor de ander kan zoveel waardevolle ‘informatie’ opleveren; terwijl je dat in eerste instantie misschien niet zou verwachten.

Kinderen

Ik denk trouwens, dat we soms ook zo tegen kinderen aankijken.

Kinderen zijn klein, moeten nog veel leren, en wij als volwassenen weten alles natuurlijk beter. Ik denk echter, dat we veel van kinderen kunnen leren. Als we echt en aandachtig naar hen luisteren kunnen we ontdekken, dat ook zij hun ‘eigen wijsheid‘ hebben.

Ze hebben misschien nog niet zoveel kennis en ervaring, maar ze zijn niet dom.

Respect

Als je met respect met een kind communiceert, en dus echt aansluit bij de gedachten van een kind, zul je ook beter kunnen ontdekken wat er in een kind omgaat, en zul je een betere relatie kunnen opbouwen.

Dat geldt dus voor elke situatie en voor elke persoon: Als je je echt verdiept in de ander – zonder een vooroordeel te hebben door (alleen) naar de buitenkant te kijken – dan zul je schatten kunnen ontdekken.

Ontdekkingsreis

Ik hoop, dat we steeds meer zullen proberen de binnenkant te ontdekken. Daar zijn we allemaal bij gebaat. Ieder wil graag gekend zijn en gehoord worden.

Ken jij voorbeelden uit de praktijk waarin dit naar voren komt? Heb jij er in je eigen omgeving mee te maken gehad? Ik hoor het graag.

 

 

Deel dit via:

4 reacties

 1. Claire

  Hallo Inge
  Wat een indringende video van een power-vrouw. Geweldig. Ik ben als kind gepest en weet dus heel goed hoe het is om op de buitenkant gewaardeerd te worden. Het was geen leuke tijd en toch heeft het me ook veel gebracht. Nou is dat geen pleidooi voor pesten 🙂 want het heeft ook veel gekost 🙁 .

  Jouw opmerking om je te verdiepen in wie die anders is omarm ik volledig. Overigens handelt degene die pest en oordeelt over een ander vanuit een eigen pijn-programma. Dat te weten kan al veel uitmaken.

  Groetjes

  • Inge

   Hallo Claire,
   Wat een mooie reactie, dank je wel. Ik vind het ook heel mooi dat je – ondanks dat je zelf dus gepest bent – toch kunt zien, dat pesten voortkomt uit pijn bij die ander. Eigenlijk is de pester ook slachtoffer – van zichzelf.
   Ik ben het met je eens, dat het scheelt als je dàt kunt zien. Dat maakt denk ik ook, dat het je uiteindelijk toch veel heeft gebracht. Het kan je iets ‘opleveren’, als je het weet te gebruiken om jezelf krachtig te maken. En dat is jou dus gelukt, geweldig.
   Lieve groet.

 2. Renée Daniëls

  Mooi blog weer, Inge. 🙂

  Ik herken me in wat Claire aangeeft over pesten (wat over het algemeen veroorzaakt wordt door een uiterlijk kenmerk dat erg opvalt): ik heb een ‘jongensnaam’ (leg dat maar ‘ns uit als je 6 bent) en was 8 toen ik m’n eerste brilletje kreeg. Om maar wat te noemen. 😉

  Wat ik verder tijdens mijn studie (gymjuf) heb meegemaakt is, dat kinderen vaak beoordeeld worden op basis van hun gedrag: een kind vertoont een bepaald ‘probleemgedrag’, krijgt vervolgens een hele berg andere labels opgeplakt en een behandeling (manier van omgaan met) op basis van die labels.

  Natuurlijk ben ik gewoon mens en maak dus ook m’n fouten. Maar ik heb wel altijd opvallend goed op kunnen schieten met de zogenaamde ‘probleemjongeren’. Andere leraren waren het niet met mij eens, maar wat mij betreft waren het allemaal schatjes.
  Ik deed dus toch iets goed. 😉

  • Inge

   Dank je Renée. Ja, een ‘jongensnaam’ is ook zo’n leuk item om iemand mee te pesten. Kinderen kunnen zo hard zijn. (Volwassenen ook trouwens 🙁 ) Ik wil de kinderen waarmee ik in contact kom leren en/of stimuleren respectvol met een ander om te gaan. En ik hoop heel veel bij te kunnen dragen aan het weerbaar maken van kinderen. Dat ze mogen weten en ervaren dat ze waardevol zijn, hoe ze er ook uit zien en hoe ze ook denken. Ieder mens is waardevol, hoe dan ook. En dat jij goed hebt kunnen opschieten met zogenaamde ‘probleemjongeren’: ik kan het me helemaal voorstellen! Als je elk kind kunt zien als een schatje kun je heel veel bereiken. Liefde is de basis voor alles! Dank je wel voor je waardevolle aanvulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Coaching Ik ben ik

Webrealisatie & beheer door: Optosite omhoog

Hoi bezoeker,

 

Mag ik er even tussendoor?

 

Heb je mijn E-boek ’30 bemoedigende quotes’

en de A4-poster met ‘belangrijke waarden voor een goede relatie’ al gezien?

 

 

Je kunt ze gratis downloaden. Ga naar deze pagina om ze aan te vragen.

 

(nieuw venster)

Powered by WishList Member - Membership Software