Leestijd: 2 minuten

misleidingLaat je niet misleiden

We zijn als mensen geneigd ons oordeel te geven naar aanleiding van wat we zien, aan de buitenkant. Dat begint al in onze jeugd. Kinderen die afwijkend zijn (te dik, te stil, onaantrekkelijk) worden minder vaak gevraagd voor feestjes bij voorbeeld.

En ook als volwassenen kijken we eerst naar de buitenkant. als je er niet ‘aantrekkelijk’ uit ziet ben je minder ‘in tel’.

Denk bij voorbeeld alleen maar eens aan hoe mensen in een rolstoel soms worden aangesproken. Het gebeurt natuurlijk niet door iedereen, maar sommige mensen spreken iemand in een rolstoel aan alsof hij/zij geen verstand heeft. En soms wordt er zelfs over het hoofd van de rolstoelgebruiker heen gepraat, alsof hij/zij er niet is.

Een voorbeeld

Een héél erg voorbeeld heb ik deze week weer gezien op Facebook. Ik heb het over Lizzie Velasquez, bekend als ’s werelds meest lelijke vrouw. Wat er tegen deze vrouw gezegd is is werkelijk afschuwelijk. Maar ze is er zeer sterk van geworden. (zie volgend YouTube filmpje voor een geweldige speech van haar) (Je kunt ook naar het filmpje zelf op YouTube gaan.)

Focussen op de binnenkant

Schrijnend, hoe mensen met anderen om kunnen gaan. En alles gebaseerd op het uiterlijk.

Als we meer gefocust zouden zijn op de binnenkant zouden we vaker mooie dingen ontdekken. Aandacht – echte aandacht – voor de ander kan zoveel waardevolle ‘informatie’ opleveren; terwijl je dat in eerste instantie misschien niet zou verwachten.

Kinderen

Ik denk trouwens, dat we soms ook zo tegen kinderen aankijken.

Kinderen zijn klein, moeten nog veel leren, en wij als volwassenen weten alles natuurlijk beter. Ik denk echter, dat we veel van kinderen kunnen leren. Als we echt en aandachtig naar hen luisteren kunnen we ontdekken, dat ook zij hun ‘eigen wijsheid‘ hebben.

Ze hebben misschien nog niet zoveel kennis en ervaring, maar ze zijn niet dom.

Respect

Als je met respect met een kind communiceert, en dus echt aansluit bij de gedachten van een kind, zul je ook beter kunnen ontdekken wat er in een kind omgaat, en zul je een betere relatie kunnen opbouwen.

Dat geldt dus voor elke situatie en voor elke persoon: Als je je echt verdiept in de ander – zonder een vooroordeel te hebben door (alleen) naar de buitenkant te kijken – dan zul je schatten kunnen ontdekken.

Ontdekkingsreis

Ik hoop, dat we steeds meer zullen proberen de binnenkant te ontdekken. Daar zijn we allemaal bij gebaat. Ieder wil graag gekend zijn en gehoord worden.

Ken jij voorbeelden uit de praktijk waarin dit naar voren komt? Heb jij er in je eigen omgeving mee te maken gehad? Ik hoor het graag.

 

 

Deel dit via: